Grieken kopen nu ook rijst van lokale producenten voor een euro per kg. Bron: Al Jazeera

Griekse ‘aardappelbeweging’ omzeilt wurggreep tussenhandel

Het water staat de geplaagde Grieken tot de lippen. Net als hier, is wat de lokale boeren in handen krijgen maar een fractie van wat de consument in de supermarkt betaalt. De ‘aardappelbeweging’ maakt prijzen weer betaalbaar voor modale Griekse gezinnen. En verschaft ook de lokale boeren weer inkomen.

Aardappels uit overbevolkt, hongerend Egypte
Erg slim lijkt het niet. Aardappels uit het overbevolkte Egypte, dat zelf al nauwelijks kan voorzien in voldoende voedsel voor de eigen bevolking, importeren terwijl de lokale boeren grote hoeveelheden aardappels in hun schuren hebben liggen. Toch is dat precies wat er gebeurt in Griekenland, tot begrijpelijke razernij van de lokale boeren. Erg goedkoop zijn aardappels toch al niet in Griekenland. Een consument koopt een kilo piepers voor 75 eurocent, voor de Grieken op de armoedegrens die hun gezin in leven moeten houden van driehonderd euro per maand, een rib uit hun lijf.

Grieken kopen nu ook rijst van lokale producenten voor een euro per kg. Bron: Al Jazeera
Grieken kopen nu ook rijst van lokale producenten voor een euro per kg. Bron: Al Jazeera

Niet dat de lokale boeren daar veel plezier van hebben. Zij ontvangen gemiddeld een derde van deze prijs voor hun aardappelen. De rest belandt in de zakken van de lokale tussenhandel en de transportsector. Transport is duur in het bergachtige land met de vele eilanden en uiteraard maken Griekse transporteurs van de gelegenheid gebruik om nog veel meer te vragen. Overigens geldt dat ook in Nederland, waar tranport heel makkelijk is. Een boer of tuinder krijgt maar een fractie van de prijs die de consument betaalt in de supermarkt. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat de supermarkt daar de winst vandaan haalt. Een reden overigens waarom schrijver dezes groente en fruit koopt op de markt, waar de prijzen dichter liggen bij wat de boer in handen krijgt.

Rechtstreeks verkopen aan de bevolking
Dus besloten een aantal boze Grieken spijkers met koppen te slaan. Ze charterden wat vrachtwagens, haalden aardappels op van uitpuilende boerenloodsen in het noorden van Griekenland en verkochten de aardappels op de markt van het stadje Katerini, aan de voet van de Olympus, tegen groothandelsprijzen. Het liep storm. In een mum van tijd waren ze door hun aardappels heen. Daarna volgde de tweede stad van Griekenland, Thessaloniki. Vijftig ton aardappels waren in een mum van tijd verkocht. Duizenden Grieken konden hun familie weer behoorlijk te eten geven. Ondertussen is de beweging ook actief in Athene en verder zuidelijk.

Aardappeloorlog
De tussenhandel was minder blij en zon op wraak. Ze zetten de centra die aardappels verpakken en sorteren onder druk. Deze verhogen nu hun prijzen voor het verpakken van aardappelen. Ert is nog een tweede reden waarom de boeren erg blij zijn met de beweging. De beweging betaalt ze direct. Bij commerciële handelaren moeten de boeren doorgaans een half jaar of langer op hun geld wachten. Niet alle boeren doen aan de beweging mee, maar de vraag via de “gewone” tussenhandel is nu ingestort. Sommige boeren proberen nu hun aardappel aan Bulgaarse handelaren te slijten.

Inderdaad lijkt deze beweging veel van de problemen in de moderne landbouw en voedselvorziening op te lossen. Wellicht ook een idee zoiets in Nederland op te zetten?

Bron
Greece’s ‘potato movement’ grows in power, Al Jazeera (2012)

18 gedachten over “Griekse ‘aardappelbeweging’ omzeilt wurggreep tussenhandel”

 1. Inspirerend, in Nederland heb je de zogenaamde pergola associaties of Community Shared Agriculture waar consumenten direct met de boer samenwerken. Zo knip je alle tussenhandel ertussenuit en weet je weer waar je voedsel vandaag komt. Op http://www.hofvanleiden.nl/index.php/start/pluktuin-hof-van-leiden/pergola-associatie een voorbeeld. Dit soort bedrijven lijken in Nederland ook telkens meer voeten aan de grond te krijgen en lijkt een ideale vorm te zijn om met permacultuur een boterham te verdienen omdat je gewoon op een menselijke schaal werkt. 

  Hoe lokaler je je voedsel koopt hoe zekerder je bent van voedsel mocht de hele economie een keertje klappen.  

 2. Iets dergelijks gebeurt hier in Tsjechië ook. Er wordt geteelt en naar het buitenland geëxporteerd. Vervolgens wordt er uit andere landen geïmporteerd. Ondertussen zijn levensmiddelen te duur.
   
  Anderzijds is er een levendige handel onder de bevolking. In het klein dus. Maar de grote partijen vertrekken allemaal naar het buitenland. Het schijnt dat het IMF dat afdwingt, dat landen niet over hun eigen oogsten kunnen beschikken. Dat schrijft althans Robin de Ruiter.

 3. Op zich een goed iets denk ik.
  Alleen moeten we denk niet te veel meedelijden met de boeren hebben want ook de griekse boeren krijgen volgens mij een hoop landbouwsubsidie.

  1. Wel Medelijden met Boeren hebben daar ze ook hier decennialang het Land uit getreiterd en geterroriseerd zijn met een diversiteit aan wet media en regelgevingen om Hun Land met de druk van wat immigratie  te kunnen dwangverstedelijken en er tientallen miljarden aan te verdienen met woeker en speculatiewinsten.

 4. Btw al dit soort mechanismen werden onder mom werkgelegenheid opgelegd en maakten Maatschappijen verpletterend  topzwaar. Er zijn heel veel van dit soort bouwsels tm zelfs kunstmatig criminaliteit en terrorismen invoeren en plegen om het dienstenaparaat groot en van veel inkomen macht en bestaansrecht te kunnen voorzien.  EU Verrader van het begin.

 5. Het moet in Nederland toch mogelijk zijn om met tussenkomst van internet lokale inkoopverenigingen op te richten?  Als je met 100 man (niet letterlijk natuurlijk) het boerenerf opstapt kan je een deal maken lijkt mij.

  1. Met een Boetebeleid de supers dwingen Plaatselijker in te Kopen als dat een Mogelijkheid is.  Om zelf alles en elk artikeltje als Burger naast alle vele Werk dat We doen nog eens te regelen beperkt alle inzet tot enkel een leeftijd van nog gezond en mobiel zijn en velen zijn ook dat geen eens meer. Zulk boetebeleid is meen ik ook al van Kracht inzake woon werkverkeer.
    
   Ook zeggen ze ” vervuiler betaald! Leugens en niets is Minder Waar. Zelfs WIE de WARE vervuiler is worden We om belogen en bedrogen. Vervuiling gaat per gerolde euro of dollar. De hoge inkomens en rijken vervuilen met louter zulke euros alle Milieu per persoon het meest daar elke euro en dollar het eigen stukje industriele arbeidzaamheden aan zich heeft kleven dat gebruikelijk alle branches en lagen van bedrijf en industrie als levenscycle heeft om het te bemachtigen.  sja en dan nog opzettelijk glibal  warming veroorzaken dat Ons verzwegen en wel te betalen aangewreven is. Bedoel maar as I Speak!

 6. Zulke Locale bewegingen hebben ook een enorme positieve impact op de logistieke Milieuvervuilingen met alles uit directe Omgeving Gegroeid en gehaald.
  Door de globalisering dat ten eerste misbruikt werd om al Onze Infrastructuren te ontmantelen werkgelegenheden Industrien en Toekomst incluis Onze aankopen dus Geld en investeringen naar buitenlanden te lokken jagen misleiden treiteren dwingen pushen liegen bedriegen komen zelfs Onze biefstukjes heden uit Amerika ingevlogen en de Tulpen niet Beter daar maar van hier daar heen aangevlogen met een transportsysteem geheten luchtverkeer dat meer dan 3°C aan de globale opwarming bijdraagt en heel wat meer dan alle CO2 dus.
  Bijbedoeling is om de antarctische olievelden bereikbaar te maken. Zie daar de bedoelingen van opzettelijke global warming wat Ons als schuld te betalen aan gewreven wordt. De gw politiek is zuiverste criminaliteit.
  stumbleupon.com/su/4VCUoR/www.rawstory.com/rs/2012/06/11/virginia-republican-forces-scientists-to-stop-using-climate-change-terminology/ 
  http://www.revilo-oliver.com/news/1985/09/academic-prostitution/
   

 7. Oke, kopen we rechtstreeks! Maar wat doen we met de arbeiders die nu de tussenhandel bevolken …! Zijn er nog al wat volgens mij…. Wordt dus nog drukker bij de WW en gaat ons nog meer kosten. Wie betaald dat uiteindelijk, wij zelf dus! Eerst maar eens rekenen wat het beste is lijkt mij, of zie ik dat verkeert… Dat het mogelijk goedkoper kan is duidelijk, daar zou een overheid eens naar moeten kijken (sorry, wat aan moeten doen!).

  1. Die mensen kunnen zelf weer boer worden en ook dit soort initiatieven beginnen. 
   Dit soort landbouw is veel kleinschaliger en je hebt dus veel meer boeren nodig als je op deze manier je voedselvoorziening in gaat richten. Lijkt mij heel verstandig overigens. Wat meer werkgelegenheid, gezonder eten, mensen die weer in contact staan met hoe voedsel gemaakt wordt en weten waar het vandaan komt en een directe relatie met de producent van hun eten hebben. 
    

    1. In een vrijstaat op zee moet dat worden denk ik, anders moet iedereen met z`n ellebogen gaan lopen douwen om een beetje ruimte te krijgen.

    2. Ik denk dat er niets mis is met kleine boerenbedrijven zoals het CSA waarbij 200, 300 mensen directe banden met het boerenbedrijf hebben. Als je dan een beetje dier en mensvriendelijke landbouw kunt hebben die ook op de lange termijn is vol te houden dan lijkt me dat beter dan hoe we onze landbouw momenteel hebben ingericht.  

Laat een reactie achter