Stel je voor, een sterk overbevolkte of vervuilde aarde. Of misschien een kolonie op een buitenaardse planeet met een onleefbare atmosfeer. Of in een qua klimaat onleefbaar gebied, zoals in de buurt van het Siberische Magadan, waar Poetin nu lapjes grond van een hectare voor onverschrokken immigranten uitdeelt. Of wellicht een drijvende kolonie op zee.
Wat je dan nodig hebt, is een stad die zelf bijna geheel zelfvoorzienend is, dus ook zijn eigen voedsel produceert. We spreken dan over een arcologie, een samentrekking van de woorden ‘ecologie’ en ‘architectuur’. De bekendste en ook grootste arcologie is de stad Masdar (nu in aanbouw) in de Verenigde Arabische Emiraten. In deze documentaire wordt dieper ingegaan op de concepten achter een arcologie.
Je kan een arcologie zien als een gigantisch zelfvoorzienend organisme. Je moet nadenken over de productie van zuurstof en de afvoer van kooldioxide – bijvoorbeeld door met planten en kweekkassen te werken. Temperatuurregeling is ook een issue, vooral als er veel afvalwarmte vrijkomt. Een onvermijdelijk verschijnsel bij industriële productie.
Bij open arcologieen, zoals Masdar, zijn deze vraagstukken minder een issue. Gasuitwisseling en warmteuitwiseling gaat dan immers via de lucht. Willen we het concept ook in meer onherbergzame omgevingen, bijvoorbeeld elders in het zonnestelsel, toepassen, dan moet dit luchtdicht worden en wordt het onvermijdelijk dat we hierover nadenken
Zo zou ieder dorp/stad omgebouwd moeten worden. Net zoals ons lichaam individuele cellen heeft die hun eigen energie opwekken en moleculen maken en toch meedoen aan een gigantisch collectief geheel, het menselijk lichaam die miljarden van deze zelfvorzienende cellen heeft. Ook de mensheid over de gehele planeet zou je zo kunnen zien. Waarbij individuele mensen als atomen en moleculen zijn, dorpen en steden als cellen en de mensheid als het lichaam. Iedere plaats voorziet zichzelf van energie, grondstoffen en voedsel. Informatie gebaseerd op natuurwetenschap is dan het bloed van dit superorganisme oftewel de mens.
Komt aan op de energiebron die er dan is.