Drones zijn erg interessant voor criminelen.

Criminele drones

Drones worden steeds goedkoper. Waar zij eerst alleen binnen bereik waren van staten, worden ze nu ook bereikbaar voor vermogende particulieren. Welke criminele mogelijkheden zijn er om drones in te zetten?

Voordelen drones voor criminelen en geheime diensten

Drones zijn interessant voor criminelen om dezelfde reden dat geheime diensten er dol op zijn. Ze zijn overal inzetbaar, flexibel, betrouwbaar en goedkoop. Geheime diensten gebruiken drones voor spionage en surveillance, het vermoorden van tegenstanders, bijvoorbeeld moslimterroristen of politieke dissidenten en transporteren van geheime ladingen. Het is dan ook niet moeilijk toepassingen voor criminelen te bedenken.

Drugssmokkel

Drones zijn zeer krachtig en daarmee erg interessant voor criminelen. Bron Flying Eye

Drones zijn klein, kunnen laag over de grond vliegen en kunnen door middel van een microcomputer die verbonden is met een GPS systeem en een mobiele telefoon worden bestuurd. Voor ongeveer duizend euro kan je een modelvliegtuig dat een kwartier in de lucht blijft bouwen en een paar kilogram drugs meeneemt bouwen. Als het ding met zonnepanelen word volgeplakt stijgt de actieradius nog meer. De eerste drugsdrone, een helikopter volgepakt met heroïne, is al in Rusland onderschept. De FARC, een Colombiaanse rebellengroep die in zijn inkomsten voorziet door cocaïnesmokkel naar de VS, is betrapt bij het smokkelen van 1800 kg cocaïne in een (bemande) mini-onderzeeër. Deze kan meer dan 1600 km afleggen, waarmee de smokkel door Midden-Amerika niet meer nodig is.

Spionage en surveillance

Voor criminele activiteiten is het vaak nodig aan informatie te komen. Denk aan de voorbereiding van bijvoorbeeld een bankoverval of en ontvoering, of voor het achterhalen van gevoelige bedrijfsgeheimen of informatie, waarmee anderen afgeperst kunnen worden. Hierbij vormen drones, vooral zeer kleine drones ter grootte van een insect, een effectief hulpmiddel. Geheime diensten maken hier al langer gebruik van, maar voor een crimineel zijn minidrones uiteraard ook letterlijk een geschenk uit de hemel.

Moordaanslagen

Drones worden door het Amerikaanse leger en de CIA massaal gebruikt om Al Qaeda-aanhangers en overige militanten uit de weg te ruimen in onder meer Jemen en het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan. In Bollywood films zijn op afstand bestuurbare voer- en vliegtuigjes, vaak gevuld met explosieven,  waarmee boeven aanslagen plegen op helden of onschuldige slachtoffers schering en inslag. De Siciliaanse maffia paste al decennia geleden afstandsbestuurbare vliegtuigjes toe voor moordaanslagen, althans: deed onderzoek hierna. Nu drones steeds kleiner worden,  wordt het voor criminelen ook interessant precisie-aanvallen met bijvoorbeeld zenuwgiffen te plegen. Ik vrees dat we hierbij nog lang niet het laatste woord gehoord hebben.

2 gedachten over “Criminele drones”

  1. Tja dan wordt het tijd om een drone afweersysteem te ontwikkelen met een speciale radar of zo.
    Zo gaat dat in de eeuwige wapen wedloop.
    Voor een speciale anti drone brigade bij de politie, en voor rijke particulieren.
    En voor in het leger natuurlijk.

  2. Mensen waren altijd al uit op het inwinnen van informatie, methoden bedenken, en toepassen, die als effectief worden beschouwd om bepaalde doelen te bereiken. Drones zijn daar een uitvloeisel van. De toekomst zal ons leren waar deze ontwikkelingen heen gaan. Maar ook al zou daarin geen plaats meer zijn voor de drones, andere ontwikkelingen zullen de drones dan weer onvermijdelijk vervangen. Ik leg mij daar merendeels bij neer, omdat het niets anders is dan een gevolg van de ontwikkelingen van de soort (de mensheid) zelf, waar we naar kijken. Vallen en opstaan, vallen en opstaan, enz….

Laat een reactie achter