Directe democratie is beter dan de parlementaire democratie, vindt Elon Musk.

Elon Musk: weg met fopparlement

Weg met het fopparlement. We horen hier niet Geert Wilders, maar de Amerikaanse visionair Elon Musk, die baanbrekend werk heeft geleverd op het gebied van elektrische auto’s en ruimtevaart. En de man heeft ook hier geen ongelijk. Beluister hier zijn korte speech over directe democratie en anarchisme van twee minuten.

Toegegeven, Musk gebruikte hier andere taal dan Wilders, al was de boodschap gelijk. Directe democratie maakt de bevolking de meest bepalende factor in de politiek. Dat heeft enkele grote voordelen. Ten eerste heeft directe democratie een zeer positieve invloed op de politieke betrokkenheid en het politieke bewustzijn van mensen. Controversiële besluiten worden door stemming genomen, waardoor er veel meer draagvlak is. Ook is beleid dat slechts door een minderheid van de bevolking gesteund wordt, gewoonlijk slecht beleid. Met directe democratie wordt dit voorkomen.

Directe democratie is beter dan de parlementaire democratie, vindt Elon Musk.
Directe democratie is beter dan de parlementaire democratie, vindt Elon Musk.

6 gedachten over “Elon Musk: weg met fopparlement”

  1. En het alternatief om dat alles te voorkomen is dan en dictator..of zo

   Kijk naar het lopende referendum..is dat dan en verzameling van populisme of -zal ik het anders vertalen..de primaire aandacht vanuit het volk als uitgangspunt? (populi= mensen/volk. demos= volk)

   Die volkstirannie en het d badinerend “populisme”is er nu ook al..Onze particratie en dan mag de grootste partij met de meeste macht ons weer alles door de strot duwen..uiteraard ter verheffing van de geesten..
   Bij particratie mogen samengestelde minderheden (partijen)de boel gaan verzieken

   Er is wel ene alternatief dat kan werken maar dan moet het hele concept “overheid”/regering/kabinet/partijen op de helling.
   En dat gaat een centrale functie digitaal,compleet digitaal via goed voorbereide referenda enmet veel toelichting en goed gedefinieerde en verantwoorde keuzemogelijkheden die aan het volk worden voorgelegd waarbij met een bepaalde formule de uitkomst wordt gtoets.Indien gevalideerd dan wordt dat het uitgangspunt waarlangs gehandeld wordt.

   Dus geel elite mee meer, gene status ende graai in perspectief en wanneer iemand zijn werk niet goed doet blijft hij/zij geen vier jaar knoeien maar kan meteen opstappen en komt niet meer in aanmerking voor een leisure job elders.

 1. Idd dan krijg je tyrannie van de meerderheid. De meeste moslims vinden dat joden en christenen geen recht op een eigen bestaan of zelfs leven hebben. Zie de situatie in het midden oosten waar na de arabische ‘lente’ in bv egypte de meerderheid van de bevolking de extremistische broederschap in het zadel verkoos die onmiddellijk begon met het terugdraaien van mensenrechten, vervolgen van de christenen en andere non-conformisten.

  1. nu hebben we het eurofiel neoliberaal broederschap dat regeert..Nog niet gemerkt? Ik wel en vele anderen met mij..:)
   Het centrale ongekozen Broederschap in Brussel met en fysiek zeer handtastelijk mannetje als president en alleenheersertjes die per decreet willen regeren en ons per definitie meer dan 10 miljard per jaar aan contributie kost die vervolgens weer omgezet in subsidies voor grootbedrijven in NL. Die stakkers hebben echt veel geld nodig….dat wij nooit meer terug zien…maar daar wel alle lasten van mogen dragen.
   Er wordt gezegd dat wij het gematigd positief vinden dat Duitsland de dienst in de EU uitmaakt..nu krijgen we door een besluit van Duitsland dus ook duizenden mensen onuitgenodigd binnen de EU en die moeten wij dan weer opvangen omdat de EU dat wil..
   Nog niet gemerkt dat je salaris met 55% is gedaald door de euro en bij aankoop de gulden wonderbaarlijk de euro is geworden?
   Dat is een bijbels verhaal van de EU…
   Wel, aan mij is nooit wat gevraagd..aan wie van jullie wel?

 2. Hoewel ik ook wel voor een meer direct systeem ben bijvoorbeeld via internet kleven er ook wel haken en ogen aan. Onder meer dat belanghebbenden via internet-verkiezingen de boel mogelijk ook betrekkelijk eenvoudig grootschalig kunnen beïnvloeden.
  Een ander ding wordt boven al genoemd: voor bepaalde beslissingen heb je bepaalde hoogwaardige kennis nodig. Misschien dat je dat enigszins kunt oplossen door problemen voor te leggen aan publieke super-computers die uitkomsten op de lange termijn kunnen voorspellen. Of dat je toch vast kunt houden aan het systeem van politieke partijen die dan in veel gevallen de rol van lobby-groep spelen; en dat weer in samenhang met uitkomsten van publieke supercomputers.
  Maar ik denk dat heel veel mensen in ieder geval een lange-termijn-model voor de wereld willen waar meer wordt samengewerkt in plaats van het kei- en keiharde ‘confrontatie-‘ of ‘competitie-‘model dat we nu hebben.

  1. oh jee…welke hoogwaardige kennis hebben wij van de regering kunnen terugzien de aflopen 10 jaren..?
   ik moet zeggen dat ik het behoorlijk vind tegenvallen.
   Met mijn slappe verstand kan ik het nog steeds volgen en voorspellen wat er goed en fout zal gaan.
   Helaas meet fout dan goed..maar dat zal aan mij liggen

   Als ik nu al zie dat een populaire partij (populisten? partij) graag alles wil overhevelen naar Brussle om te voorkomen dat er electoraal verleis optreedt (D66) en de PVV beter uit de bus komt (die dan weer gepasseerd kan worden door de EU Brussel) dan vraag ik me echt af wat een dergelijke floppartij nog in een regering doet..en ondanks de D van democraten (het volk dient te regeren) al zijn best doet referenda tegen te gaan(geen ordinaire volksinspraak..) en het volk buiten de deur van achterkamertjes te houden..Het politiek “credo bestaat vervolgens dan uit het “gruwelen van de PVV”..:))en dat alles door een betere analyse van Wilders..
   D66 en haloween, zullen we maar zeggen..

Laat een reactie achter