Met Europese Arianeraketten zou voor 109 miljard euro een complete ruimtekolonie op Mars, of mijnbouwoperatie in de planetoïdengordel ingericht kunnen worden.

109 miljard door het putje: slimmere alternatieven

Er is door Europese overheden weer 109 miljard euro toegezegd om een land, dat de afgelopen jaren de kluit stelselmatig heeft bedonderd, weer de volgende noodlening te geven[0]. Dit om zelfverrijkende bankiers, incompetente pensioenfondsbeheerders en andere financial war profiteers te redden van een noodzakelijke harde afstraffing door de markt. Een zoveelste gevalletje peak fantasie dus. Een overzicht van echt leuke dingen die we met deze 109 miljard euro zouden kunnen doen.

Europese elektriciteit duurzaam opwekken
Met 109 miljard euro is ongeveer 10-15% van de Europese elektriciteit extra uit duurzame energiebronnen op te wekken. [1]

Dertiende provincie in de Noordzee.
Een nieuw stuk Nederland in de Noordzee. Naar schatting kan met 109 miljard euro minimaal ongeveer tweeduizend vierkante kilometer, dat is meer dan de oppervlakte van de provincie Zeeland, ingepolderd worden.

Een Europese ruimtestad op Mars

Met Europese Arianeraketten zou voor 109 miljard euro een complete ruimtekolonie op Mars, of mijnbouwoperatie in de planetoïdengordel ingericht kunnen worden.
Met Europese Arianeraketten zou voor 109 miljard euro een complete ruimtekolonie op Mars, of mijnbouwoperatie in de planetoïdengordel ingericht kunnen worden.

Voor rond een miljard euro is een enkele reis Mars voor vier astronauten haalbaar. Voor honderdnegen miljard euro kan er een complete ruimtekolonie neergezet worden, waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van lokale grondstoffen. Een kolonie op de maan in de buurt van de waterrijke Shackleton krater op de zuidpool is vermoedelijk voor een fractie van dit bedrag te realiseren.[2]
Nog lucratiever is een complete metaalasteroïde op sleeptouw te nemen. Dit zou Europa in één klap voorzien van de rijkste ertsvoorraden in het zonnestelsel.

Wereldwijde controle van malaria gedurende 40 jaar.
Malaria kan wereldwijd onder controle gebracht worden voor ongeveer drie miljard dollar (plm. 2,2 miljard euro) per jaar. Malaria kost nu ongeveer twee miljoen levens per jaar. [3]

Europees kennisinstituut
Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) biedt met een onderzoeksbudget van een half miljard euro per jaar en acht miljard aan bezittingen zeer vooruitstrevend onderzoek. Als in enkele Europese landen met dit geld vergelijkbare kennisinstituten worden ingericht en de innovatieve economische infrastructuur van MIT wordt overgenomen, zou Europa in één klap weer tot de wereldtop behoren. Ook kunnen overal in Europa Fab Labs en andere publieke werkplaatsen worden ingericht waar uitvinders hun dromen werkelijkheid kunnen maken.

Publiek medicijnonderzoek
Door de farmaceutische industrie wordt alleen onderzoek gedaan naar medicijnen die het meeste winst opleveren en te patenteren zijn, niet naar medicijnen die het nuttigste zijn w.o. antibiotica. Met een Europees onderzoeksfonds voor medicijnonderzoek aan universiteiten, zouden eenvoudige, doch veelbelovende alternatieve medicijnen ontwikkeld kunnen worden. Visionair beschreef reeds enkele voorbeelden van effectieve werkzame medicijnen die voor de medische industrie niet interessant zijn. Met deze 109 miljard zou Europees publiek medicijnonderzoek gestart kunnen worden.

Uiteraard zijn er nog veel meer ideeën. Graag jullie reacties.

Bronnen
0. Europees akkoord voor 109 miljard voor Griekenland – Volkskrant (2011)
1. Europe’s renewable energy output hits nearly 20%, Energy Efficiency News
2. One-Way Mission to Mars, AOL News
3. Jeffrey Sachs Calls For Mass Distribution Of Insecticidal Bednets To Fight Malaria, Medical News Today.com

8 gedachten over “109 miljard door het putje: slimmere alternatieven”

 1. op deze manier heb jij als geniaal burger nog de kans om een droom te verwezenlijken!!
  schraap een paar hoofden bij elkaar en start een projectje!!
  dan heb je het waarschijnlijk sneller en efficienter voor elkaar als dat je het door overheden moet laten opknappen!

 2. Met 109 miljard kun je een compleet nieuw economisch stelsel opzetten waarin geld geen rol speelt.
  Serieus, wil je 11 miljoen grieken laten opdraaien voor een land dat bijna niet meer aan zijn betalingen kan voldoen? Want zonder deze lening wil niemand griekenland nog geld lenen met alle gevolgen vandien voor de inwoners: inflatie, ontslaggolven, sluitende fabrieken, voedselbonnen.

 3. het ware gewoon slim geweest als alle landen ipv hun schuld te vergroten, elk jaar hun best hadden gedaan om hun schuld te doen krimpen, want waar is het einde van al deze oplopende schulden? juist ja, in een crisis! dit treft niet alleen griekenland, kijk maar naar de USA, Spanje, Italie en praktisch alle europese landen hebben torenhoge schulden. denken ze nu echt dat er ergens in de toekomst een gulle hand te voorschijn zal springen die hun de schulden zal kwijtschelden/voor hun afbetalen of zo? het lijkt erop alsof ze met opzet op een crisis uit zijn!

 4. Marina Cremer

  Lijkt mij dat ze mensen in NEDERLAND die haast geen geld meer hebben om eten te kunnen kopen. Buiten hun eigen schuld zijn zij in een dusdanige positie gekomen dat zij onder aan de samenleving bungelen…. mensen die zich keurig hebben gedragen en dat nog steeds doen. En zolang de voedselbank nog nodig is in Nederland: geen cent meer de grens over!

 5. Marina Cremer

  RECTIFICATIE: in mijn vorige reactie mist helaas een stukje. Moet zijn: Lijkt mij dat ze mensen in NEDERLAND die haast geen geld meer hebben om eten te kunnen kopen moeten helpen.

 6. @ johan:

  Hoe is het ooit mogelijk om een schuld met de rente daarover terug te betalen? Het geld om die rente te betalen is toch nooit gedrukt? Dat is uit lucht gecreeerd door de banken die de lening verstrekken….

  voorbeeld: we drukken 1000 euro’s. En de bank leent die 1000 euro aan jou tegen een rente van 10% per jaar. En jij wilt na 1 jaar die lening volledig terug betalen incl de rente: 1100 euro. Waar haal je die 100 euro vandaan als die nooit gedrukt is?

  Kortom: het is niet mogelijk om alle schulden af te betalen. Conclusie: de banken zijn in controle, en niet de regering van een land. De bank is hiermee eigenaar van het land, en de mensen in dat land aangezien deze mensen garant staan voor de lening. Oh ja :) misschien weet je dat nog niet, maar wij, de burgers, betalen uiteindelijk voor die schulden. De ministers die al die jaren de schulden vergroot hebben genieten lekker van een goed betaald pensioen, en gaan in dienst bij de grote bedrijven die profiteren van de hoge schulden. Overigens worden die pensioenen ook weer door ons betaald natuurlijk.

 7. Eigenlijk zouden we gewoon met z’n alle al ons geld van de bank moeten halen en laten zien dat we het niet pikken dat onze toekomst en levenskwaliteit op het spel wordt gezet door zelfverijkers en profiteurs. Die mensen hebben de boel zo onder controle zolang er winst wordt gemaakt doordat iedereen geld op hun bank zet. Daarna als de banken in gaan storten moeten al die rijke stinkert die meet dan 50 miljoen euro op hun rekening hebben staan worden opgepakt, al hun geld wordt afgepakt en hunzelf en hun familie tot slaaf worden gemaakt. Ik ben zobiezo voor herinvoering van de slavenarbeid om zo dergelijke mensen als zelfverijkers, zware oplichters, terroristen, pooiers, kinderverkrachters, loverboys enz te straffen. Zo slaan we ook nog eens 2 vliegen in 1 klap want we worden dan als maatschappij ook nog eens beter inplaats van minder door deze mensen.

Laat een reactie achter