De westerse landen puilen uit van het spaargeld, dat nergens productief geïnvesteerd kan worden. Er zijn al verschillende radicale maatregelen genomen, zoals het invoeren van een negatieve rente. Niets helpt. Misschien moeten we verder vooruit denken.
Woestijnen tot bloei brengen
Lezers van Visionair weten dat er een voor de hand liggende manier is om dit geld productief te investeren. Namelijk door de beschikbaarheid van energie, voedsel en onderdak enorm te vergroten. Bouw enorme waterzuiveringsfabrieken in het Midden Oosten en andere woestijngebieden, waardoor deze tot bloei kunnen gebracht en er werk ontstaat voor miljoenen werkloze Europeanen, Arabieren en Afrikanen in bijvoorbeeld Tsjaad en Burkina Faso. Deze zouden kunnen worden gefinancierd met enorme leningen door de Europese banken. Een zonnepaneel verdient zichzelf qua energiekosten al in 2-3 jaren terug, waardoor een lening van bijvoorbeeld 4% gegarandeerd met winst kan worden terugbetaald. Alleen al de Sahara heeft een oppervlakte van 9,4 miljoen vierkante kilometer. Dat is twee keer zo groot als de oppervlakte van de Europese Unie. In de gebieden met zand of een bodem kan landbouw en het aanplanten van bos plaatsvinden. Op de rotsachtige delen kunnen zonnepanelen geplaatst worden.
Corruptie en islamisme
Helaas is de politieke instabiliteit en de corruptie hiervoor te groot. In Egypte, bijvoorbeeld, heeft het leger een wurggreep op de economie. Daardoor kunnen Egyptische ondernemers heel moeilijk investeren en produceren. Er zijn domweg te veel regels en de overheid heeft een té grote greep op de economie.
Pogingen om democratie in te voeren, waardoor er een einde zou komen aan de meeste corruptie, zijn mislukt. Islamisten, die de sterkste oppositiestroming vormen, hebben geen rationele doelen, waardoor ze niet effectief kunnen regeren.
Weinig mogelijkheden om kapitaal te absorberen
Het Midden Oosten kan hierdoor maar weinig kapitaal absorberen waardoor de ellende blijft. Ook zijn er geen voor de hand liggende exportproducten, waarmee deze regio’s de rest van de wereld blij mee kunnen maken en zo kunnen terugbetalen. Zonne-energie en waterstof als energiedrager voor het energiearme Europa, en op termijn landbouw, telewerken en informatiediensten zou het meeste in aanmerking komen.
Bangladesh, hopeloos geval af
Een voorbeeld van hoe het wél moet, levert Bangladesh. Op het eerste gezicht volkomen hopeloos. Bangladesh is een straatarm, zeer dichtbevolkt land (168 miljoen mensen op 3,5 x Nederland of 5x België). Ter verhoging van de feestvreugde loopt een derde van het land elk jaar onder als de Ganges en Brahmaputra buiten hun oevers treden.
Toch groeit Bangladesh tegenwoordig economisch gezien als kool. De regeringspartij Awami League houdt effectief moslimfundamentalisten buiten de deur van de politiek (al worden er door islamisten, zoals gebruikelijk bij dit naargeestige slag lieden, geregeld moordaanslagen gepleegd op de vele “vijanden van de islam”) en heeft alle belemmeringen voor buitenlandse investeerders verwijderd. Het gevolg is dat dit land, ooit afgeschreven als een hopeloze permanente humanitaire ramp, uit het moeras omhoog klautert. Bangladesh is nog steeds arm – per Bangladeshi rond de 300 euro per maand, waar we in Nederlander of Belg meer dan 4000 bruto per maand verdienen – maar het land is welvarender dan ooit en ontwikkelt zich snel. Wellicht kunnen de Noord-Afrikanen en Arabieren wat ambtenaren langssturen in Dhaka om ijverig aantekeningen te maken.
Ja idd een lichtpuntje in de verder zo desolate derde wereld geteisterd door corruptie, islam-idioterie en overbevolking. Als de machthebbers in die landen zich meer gingen richtten op het vooruithelpen van hun land en bevolking ipv op het zelf zo lang mogelijk aan de macht blijven en het uitpersen van de onderdanen dan was er al veel gewonnen.
Vind dit een geweldig plan. Maar nee, ben bang dat met de komende klimaatmaat veranderingen, deze gebieden ontvolkt zulen raken door ondraaglijke temperaturen:
http://www.sciencealert.com/global-warming-may-trigger-a-climate-exodus-in-parts-of-the-middle-east-and-north-africa