Laten we afrekenen met staatsschulden. Voorgoed.

Staatsschuld: een niet-noodzakelijk kwaad

Iedere Nederlander zit bij zijn of haar geboorte in november 2011 al met een schuld van € 23.065. Dat is nog maar het topje van de ijsberg; er zijn immers ook pensioenverplichtingen en andere langlopende kostenposten waar de staat aan vast zit. Vrijwel elk land heeft een grote staatsschuld, maar is dat wel nodig?

Rentelasten vormen flinke hap uit de begroting
Einde 2011 heeft Nederland naar schatting meer dan 400 miljard EMU-schuld: het totaal van de schulden van de nationale en regionale overheden bij elkaar opgeteld[1]. Hierover betaalt Nederland einde 2011 zo’n 12,9 miljard euro. Dat is meer dan de overheid aan bijvoorbeeld justitie uitgeeft. En dan hebben we nog het geluk dat de rente op staatsobligaties nu historisch laag is. Anders had dit de overheid anderhalf keer zoveel gekost.

Laten we afrekenen met staatsschulden. Voorgoed.
Laten we afrekenen met staatsschulden. Voorgoed.

Schulden ook onnodig
Er is geen zinnige reden te bedenken waarom de overheid schulden moet maken, tenzij in acute noodsituaties (bijvoorbeeld na een natuurramp of een oorlog). Er zijn meerdere landen die ook nauwelijks schulden hebben, bijvoorbeeld Estland en de meeste oliestaten. Vaak vinden schuldenmakers dat ze slimmer zijn dan de ondernemers in hun land en investeren ze grote hoeveelheden overheidsgeld in projecten waar een zakenman niet snel geld in zou steken. Dit is dan nog het gunstigste voorbeeld. Het komt ook vaak voor dat een politicus de gunst van groepen kiezers wil kopen of, nog veel schandelijker, zichzelf verrijkt.

Schuldenaar is slaaf van zijn schuldeisers
Het is ongewenst dat de overheid voor grote geldsommen afhankelijk is van het buitenland. In de koloniale tijd werden grote schulden, gemaakt door onafhankelijke niet-westerse vorsten in de negentiende eeuw, gebruikt als excuus om hun landen binnen te vallen, bijvoorbeeld in het geval van Egypte. Zoals Paulus al terecht zei: een schuldenaar is de slaaf van zijn schuldeisers. Nu de gulden is ingeruild voor de euro, is de Nederlandse staatsschuld in een buitenlandse valuta uitgedrukt waar wij vrijwel niets over te zeggen hebben.  De Grieken betalen hiervan nu de prijs, maar in principe is dit scenario ook voor Nederland niet ondenkbaar. Als gedurende langere tijd de belastinginkomsten tegenvallen en ING omvalt, zit Nederland al snel in hetzelfde schuitje als IJsland.

Buitenlandse staatsschulden grote bedreiging voor soevereiniteit Nederland en andere EU-landen
De Europese centrale bank is niet zo onafhankelijk als het lijkt. Veel benoemingen, zoals die van ECB-directeur Mario Draghi, ex-directeur van de omstreden zakenbank Goldman Sachs die onder meer betrokken is geweest bij de fraude rond de toetreding van Griekenland tot de EU, worden gestuurd door de internationale financiële elite.

De Nederlandsche Bank, de Nederlandse centrale bank, is een NV met anonieme aandelen. Het is dus niet openbaar wie de eigenaars zijn van DNB, al is volgens officiële gegevens in 1948 sprake geweest van een overdracht van de aandelen aan de staat in ruil inschrijving in het ‘Grootboek der Nationale Schuld’ [2]. Bestuurders van DNB worden door coöptatie benoemd (ibid.) en blijken vaak nauw betrokken bij omstreden organisaties als de Bilderberg Groep (ibid.). DNB pleit voor de invoering van euro-bonds [3], euro-obligaties dus. Deze zouden de rentelasten voor Nederland verdubbelen. Duidelijk geen maatregel in het belang van Nederland, die er door deze schimmige instelling toch doorheen dreigt te worden gedrukt.

Oplossing: Europese schuldsanering
Heel Europa zal met een schone lei moeten beginnen. Dat kan het beste door een hoeveelheid euro’s bij te drukken die voldoende is om alle staatssschulden van de meeste eurolanden af te lossen. Kortom: tijd voor de grote Europese bailout. Landen krijgen dit geld uitbetaald naar rato van hun BNP, want dat is een rechtstreekse maat van de geldhoeveelheid in dat land. Landen met minder staatsschuld kunnen dit geld naar eigen inzicht besteden. Verder wordt de bindende regel ingevoerd dat het illegaal is om geld te lenen voor leden van de eurozone.

Ook moeten centrale banken (en hiermee de ECB) 100% staatseigendom worden en volledig transparant opereren (het liefst via een simpel wiskundig algoritme) om zo infiltratie en manipulatie door de bankenmaffia te voorkomen. Ook dit wordt een toetredingsvoorwaarde voor de eurozone. Daarna kunnen we weer met een schone lei beginnen. Met een stevige inflatie, voor een jaar, maar daarna kan een monetair beleid gevoerd worden waar Zwitserland een puntje aan kan zuigen. In plaats van twee procent inflatie, zoals nu, wordt het streefcijfer nul procent inflatie.

Lezenswaardig:
Gezonde economie (staatsschuldanalyse)

Bronnen
1. Miljoenennota 2012
2. Van wie is DNB? 1 / vervolg – BeursBox.nl
3. Euro bonds as capstone of EMU, DNBulletin (2011)

18 gedachten over “Staatsschuld: een niet-noodzakelijk kwaad”

 1. “Dat kan het beste door een hoeveelheid euro’s bij te drukken die voldoende is om alle staatssschulden van de meeste eurolanden af te lossen”

  Dit is natuurlijk het stomste wat je kunt doen! Je krijgt dan een inflatie van hier tot Tokyo. Ik heb nog aardig wat spaargeld wat dan ook bijna niks meer waard zou zijn…

  1. De inflatie zal beperkt blijven tot twintig a dertig procent op jaarbasis, eenmalig. Ik heb het nagerekend. Je vergroot de geldhoeveelheid eenmalig met 60% BBP terwijl het totale bezit in de eurozone hier een veelvoud van is. Eenmalig, want tegelijkertijd voer je de bindende bepaling in dat alle staatsobligaties onwettig zijn. Dit betekent een eenmalige harde klap, die we in een paar jaar te boven zijn. Het alternatief is het Japanse scenario. En ja, ik heb ook spaargeld :)

  2. Ik ben het met Germen eens. Geld bijdrukken is een goede optie want de staatsschulden zijn al te groot. Op http://www.GezondeEconomie.nl heb ik vier verschillende scenario’s uitgewerkt voor het toekomstig verloop van de Nederlandse staatsschuld en het ziet er niet goed uit. Als je naar de scenario’s kijkt zie je dat alleen bij zeer stevig bezuinigen en een veel geluk de staatsschuld omlaag kan gaan. De andere scenario’s zijn somberder: van meer staatsschuld tot faillisement.

 2. Heel fijn stuk! Ben helemaal voor het afschaffen van de staatschulden. Maar ja wie kan dat doen? Want de ECB en nationale banken staan onder controle van de private bankiers en die verdienen juist goed aan staatschulden… Maar goed het idee is prima, uitvoering is iets om goed over na te gaan denken met zijn allen.

  1. Als eenlingen kunnen we niet veel om dergelijke logge instanties in beweging te krijgen.
   Het is dan verstandiger een levensvatbaar parallel economisch netwerk op te zetten.
   Dondert de boel in elkaar, dan springen we in het gat.
   Zolang we als individuen redelijk onafhankelijk zijn van de overheid en de banken is er weinig aan de hand.

 3. We (via gekozen overheid) schrijven op een stuk papier aan alle schuldeisers dat hiermee al onze ongelimiteerde schulden zijn voldaan en vergeten. See you in court! We her-financieren daarna onder MPE waarin we alle betaalde rente aan iedereen terugvergoeden ten opzichte van de (zogenaamd) geleende hoofdsom. Dit alleen zal veel mensen schuldenvrij maken. Daarna verder volgens het wiskundige model van MPE.
  Geen banken meer. Alles wat we nodig hebben is een boekhoudkantoor om o.a. onze betalings beloftes aan elkaar bij te houden.

  BS, er is binnen het huidige systeem geen oplossing anders dan grote defaults waardoor het systeem zich reset waarna de ellende weer opnieuw kan gaan opbouwen. Er is maar 1 oplossing:

  http://endtheecb.ning.com/profiles/blogs/474677

 4. Volgens mij zijn we nu als burgers afhankelijk van een financiering- en valutasysteem, dat niet betrouwbaar werkt en veel te grillig is. Hier zijn flink wat oorzaken van, zowel psychologisch als economisch van aard. Zodra je erachter komt hoe het werkt ben je verbaasd, zodra je over de verbazing heen bent zul je verontwaardigd zijn. Wat is de gemoedstoestand als we de verontwaardiging voorbij zijn? Ik denk dat het alles te maken moet hebben met het onafhankelijk worden van de Euro en daarmee het bankwezen wat deze ‘munt’ – want het zijn vooral cijfers op een beeldscherm – controleert.

 5. Verder wordt de bindende regel ingevoerd dat het illegaal is om geld te lenen voor leden van de eurozone.

  Klinkt mooi, maar dit gaat natuurlijk nooit gebeuren. Maar we kunnen natuurlijk ook bij 0 beginnen en een aantal decennia wachten voordat er weer zo’n enorme schuldenberg is opgebouwd.

  Verder ben ik ook benieuwd naar wat je allemaal meeneemt in je berekening. Ik denk dat het een behoorlijke chaos oplevert, omdat niet alleen de staat van haar schulden af is, maar ook alle houders van staatsobligaties hun beleggingen moeten realloceren.

  1. Adam, dat zal dus leiden tot meer investeringen in productieve takken van sport, dingen als windmolenparken of (beter) drijvende zonne-energiecentrales.

   Als de schulden verdwijnen, levert dat in het geval van Nederland direct al een begrotingsvoordeel op van om en nabij de vier procent, domweg door het wegvallen van de rentebetalingen. Lenen is dan sowieso niet meer nodig.

 6. Een totale bail-out zorgt voor grote rechtsongelijkheid.
  Verder weet ik welhaast zeker dat dit zoals het zich nu ontwikkelt ook de bedoeling is.
  Die torenhoge schulden stellen niets voor, op zich.
  Maar zijn wel een prachtig spookbeeld oom democratische krachten om te buigen, versterken, verlammen etc.
  Alleen moet die eliteclub in de gaten blijven houden dat er geen ongelijke beloningssystemen ontstaan.
  Het volk ziet nl. graag zondebokken. Verder is het belangrijker om de hoeveelheid geld-in-omloop keurig op peil te houden tot de overheden democratisch failliet worden verklaard. En dat is beter en makkelijker dan een goudstandaard hanteren of zo.

 7. Ik zou wel eens een boek onder ogen willen hebben die heel die privatisering en de motieven daar achter uit de doeken doet.
  Op internet is de info hieromtrent behoorlijk eenzijdig.
  Vanuit de collectivistische sfeer wordt er heel wat geroeptoeterd.
  Feit blijft dat overheden wat al te gemakzuchtig omgaan met belastinginkomsten.
  En dat ondermijnt de kracht die overheden zouden kunnen hebben.
  Het blijft een keuze tussen twee kwaden, volgens mij.

 8. Toch moet de familie Rothschild niet vergeten worden.
  Als allerrijkste familie van de wereld is het toch vreemd dat hun naam altijd buiten de media wordt gehouden.

  Ik kan iedereen maar 1 ding dringend aanraden:
  Zoek alles op over deze familie ROTHSCHILD wat je kunt vinden en dan het liefst niet de complot-theorieen, maar de controleerbare feiten. En hoe zij de spin in het web zijn van het centrale banken systeem. Dan weet je genoeg. Deze familie is zo puisant rijk dat als je hun geschatte vermogen zou verdelen over 6,7 miljard mensen ieder mens een vermogen zou hebben van 72 miljoen dollar.

 9. Geld is per definitie staatsschuld. Het Rijk verklaart je een stukje goud te zullen schenken in ruil voor het waardepapier. Daarnaast is er bij overheidsuitgaven geen sprake van bankrekening met roodstand. De staat maakt begrotingen voor jaren vooruit, staat garant. Ook dat is staatsschuld. Staatsschuld wordt een probleem als er een begrotingstekort is of dreigt. Ook een land als Letland kan hier ineens te maken krijgen. “De staatsschuld is opgelopen” zal de nieuwslezer dan zeggen. Overheden kunnen goochelen met cijfers, denk aan Griekenland.

 10. Een bail out is geen Europese schuldensanering. Een bail out is borg staan voor. Als je echt een Europese schuldensanering wilt gaan dan moet je keihard gaan afschrijven. Interessant is het volgende artikel wat ze in IJsland hebben gedaan: http://biflatie.nl/artikelen/34-economisch/23605-ijsland-een-andere-oplossing-voor-de-crisis
   
  Gedeeltelijk de banken nationaliseren en voor 80 miljard aan schulden afschrijven.
  Het is pijnlijk, want je bent bijvoorbeeld je spaargeld en pensioen kwijt. Maar je begint dan echt weer met een schone lei. Ook hebben ze de bankiers vervolgd.

Laat een reactie achter