Kunstbloed binnen enkele jaren een feit

Share Button

Bij zware operaties zijn bloedtransfusies van levensbelang. Helaas zijn er maar weinig ‘universele donoren’ – mensen met bloedgroep O-negatief. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh in Schotland hebben nu kunstbloed ontwikkeld op basis van menselijke stamcellen. Hun ontdekking, geschikt voor 98% van alle patiënten, kan miljoenen mensenlevens redden.

Kunstbloed uit menselijke stamcellen
Al jaren is er een structureel tekort aan bloeddonoren, vooral in ontwikkelingslanden. Bloedtransfusie van een bloeddonor heeft nog een nadeel: de kans op infectie met virussen als HIV of hepatitis of zelfs prionziekten als Creutzfeld-Jacob. Het team in Edinburgh onder leiding van Marc Turner heeft nu een techniek ontwikkeld, waarbij stamcellen uit het beenmerg van gezonde volwassenen worden genomen en vervolgens in een lab verder worden gekweekt.

DHM beeld van rode bloedcellen. Bron: Wikipedia

DHM beeld van rode bloedcellen. Bron: Wikipedia

Deze stamcellen produceren iets dat erg lijkt op de rode bloedcellen die gewoonlijk in ons lichaam worden geproduceerd. Turner heeft voldoende vertrouwen in zijn techniek om een gedurfde voorspelling te doen: voor 2014 kunnen de eerste klinische tests met dit kunstbloed worden uitgevoerd.

Binnen tien jaar kunstbloed op grote schaal
Ook dit kunstbloed is echter nog niet volmaakt. Hoewel het een patiënt enkele weken in leven kan houden, wil je in feite een vorm van bloed die ook op langere termijn kan worden gebruikt. Deze vorm zal ook op langere termijn bloed kunnen vervangen. Toch kan deze vorm van kunstbloed al miljoenen mensenlevens redden, vooral in de vele landen waar de infrastructuur en de medische zorg abominabel slecht is. Niet gek.

Bronnen
Scientists to create artificial blood (Edinburgh University, 2009)
physorg.com

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

  1. Picobyte schreef:

    Er zou genoeg donorbloed zijn mits de bloedbanken stoppen met discrimineren!
    Bloed van ex kanker patiënten en homofielen wordt bij voorbaat al door het riool gespoeld.
    En zo gaat er nog heel veel ander donorbloed en ingewanden onnodig naar de stort.
    Kunstbloed gaat de religie gestoorde mens niet helpen mits de mens zelf die geestesziekte niet onderkent.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger