Facebook is niet erg geïnteresseerd in digitale burgerrechten en privacy.

Facebook steunt internetspionagewet CISPA

CISPA, we schreven er al over, is de nieuwste poging van de Amerikaanse overheid en een aantal machtige corporaties om internet in een ijzeren greep te krijgen. Wordt CISPA aangenomen, dan betekent dat dat de Amerikaanse overheid zonder vorm van proces internetgebruikers mag laten afluisteren en onbeperkt gegevens mag delen met internetbedrijven. Dit is algemeen bekend.

Facebook is niet erg geïnteresseerd in digitale burgerrechten en privacy.
Facebook is niet erg geïnteresseerd in digitale burgerrechten en privacy.

Minder bekend is dat enkele tientallen zeer machtige bedrijven actieve steun verlenen om CISPA door te drukken. Naast bekende voorstanders van het inperken van internetvrijheid, zoals Microsoft, en nieuwkomers in de ‘Dark Empire’, zoals databasegigant Oracle, prijkt nu ook de naam van de sociale netwerksite Facebook prominent op de lijst. Facebookoprichter Zuckerberg kreeg al eerder een uitnodiging van het omstreden besloten Bilderberggezelschap om hun jaarlijkse uitje bij te wonen.

Hieronder een brief die door de Washington insider en Facebook manager Joel Kaplan naar de voorzitter van de commissie Veiligheid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is gestuurd.

http://intelligence.house.gov/sites/intelligence.house.gov/files/documents/FacebookHR3523.pdf

Facebook heeft op dit moment rond een miljard gebruikers.
Visionair streeft bewust naar het minimaal houden van onze presence op Facebook omdat we geen goede ervaringen hebben met de manier waarop dit enorme bedrijf met de privacy van gebruikers omgaat.
Er zijn enkele commerciële alternatieven voor Facebook, zoals het Nederlandse bedrijf Hyves, eigendom van het beursgenoteerde Telegraaf concern, het Vlaamse Netlog en de professionals site LinkedIn, waar corporate Amerika helaas ook tot over zijn nek in zit. Kortom: ook bij een andere commerciële site zullen de aan Facebook gelieerde problemen voorkomen.

Het beste is uiteraard een open source variant voor Facebook. Een soort Openbook cloud, die op meerdere websites (of in een cloud, ongeveer een systeem zoals Tornet) gehost is. Wat denken jullie?

5 gedachten over “Facebook steunt internetspionagewet CISPA”

 1. Ik heb mij op Facebook destijds aangemeld onder een pseudoniem. Binnen een paar maanden daarna had ik al overlast van ongewenste mail. Verwijderen en blokkeren hielp me niets, zelfs de harde schijf en emailadres wissen werkte niet. Het kwam gewoon binnen op mijn nieuwe adres, wat ik ook deed. Een andere provider nemen helpt wel, gelukkig geven ze aan elkaar geen gegevens door, maar voor hoelang? Ik ontvang nu geen enkele mail meer, mijn adressenlijst is dan ook leeg, maar niet veel mensen willen dat natuurlijk, men zit niet voor niets op een sociale netwerk site. Als CISPA in mijn computer gluurt, vinden ze niets, hooguit dat ik hier schrijf. Laat ze dat TOR netwerk maar infiltreren, in plaats van mensen op sociale netwerken lastig te vallen.

 2. De enorme hoeveelheid gegevens die bedrijven als Google en Facebook verzamelen is zorgwekkend. Net als de invloed die ze uitoefenen, bijvoorbeeld op wetgeving zoals in dit artikel genoemd.
  Ik denk dat wetgeving die dit soort bedrijven verplicht om alle verzamelde informatie transparant inzichtelijk te maken aan de individuele gebruikers gewenst is. Hierdoor zal er veel beter een maatschappelijke discussie gevoerd kunnen worden over welke informatie wel en niet verzameld mag worden.
  Daarnaast zouden de individuele gebruikers ook naar believen die over hun verzamelde informatie moeten kunnen deleten. Dit zal wel wat lastige aanpassingen van hun databases vergen.

 3. Het is ook ongelooflijk hoe machtig de VS  is en hoeveel ze over te weten komen over ons internetgebruiker. Lees voor de grap maar eens de algemene voorwaarden van het gebruik van Facebook en Google, dat een hele berg regels die toch niemand leeft. Bovendien heeft Google begin dit jaar zijn voorwaarden aangepast. Bijna niemand die het volgens mij aandacht aanbesteedt en we gebruiken het maar verder.
  Wat trouwens ook erg irritant is aan Facebook is dat spammen van hen. Ze sturen mij de hele tijd een bericht dat er meldingen voor mij zijn. Ze proberen je op die manier te dwingen zoveel mogelijk er gebruik van te maken.
  Een leuk alternatief voor Google is trouwens: http://www.startpage.com
   

 4. hopelijk halen ze facebook snel offline
  wie CISPA steunt is ZOT en denk alleen aan zijn eigen
  daarbij als ze CISPA erdoor laten vinden computercriminelen of experts toch een tool of programma dat niet kan gecensureerd worden
  op de hele wereld heb je plaatsen waar je jou kan verbergen op internet ook :) 

Laat een reactie achter