Energie wordt nooit meer goedkoper dan het nu is

Energie is de afgelopen 10 jaar snel duurder geworden. En het zal alleen nog maar duurder worden. Energie wordt nooit meer zo goedkoop als het nu is…..

Aan het begin van het aardolie-tijdperk kostte het weinig moeite om de olie naar boven te halen. Om 1 miljoen vaten olie te winnen, werden slechts 40.000 vaten verbruikt. Bij een olieprijs van $20 per vat komt dat neer op $800.000.
Tegenwoordig moet je 100.000 vaten olie ter waarde van 10 miljoen dollar verbruiken om 1 miljoen vaten naar boven te halen.

Voor steenkool geldt eenzelfde rekensommetje. Het kostte weinig energie om de makkelijk winbare steenkool in Zuid-Limburg naar boven te halen. Bij een lage olieprijs is het transport van steenkool goedkoop.
Tegenwoordig komt de steenkool van buiten Europa. Er is meer transportbrandstof nodig en de transportbrandstof is veel duurder. De steenkool is zelf ook veel duurder geworden: $120 per ton.

Eindelijk is fossiele energie zo duur geworden, dat wind- en zonne-energie ermee kunnen concurreren. Helaas wordt de produktie van windmolens en zonnepanelen ook steeds duurder door gestegen grondstofprijzen en omdat energie duurder is geworden. Ook duurzame energie zal nog duurder worden.

Energie is nog altijd erg goedkoop, maar het zal nooit meer goedkoper worden.
Een vliegvakantie zal steeds duurder worden.
Een volle tank benzine zal een steeds groter deel van je salaris kosten.
De elektriciteitsrekening zal steeds hoger worden.

Commodity Fuel (energy) Index - Monthly Price - Commodity Prices - Price Charts, Data, and News - IndexMundi

Is het erg dat energie steeds duurder wordt?
Nee, de mensheid heeft in het verleden laten zien dat ze ook zonder fossiele brandstof kan. En als we onze ambities wat bijstellen en ons gedrag wat aanpassen, gaan we met zijn allen een mooie toekomst tegemoet.

3 gedachten over “Energie wordt nooit meer goedkoper dan het nu is”

 1. Ik weet niet of dit klopt. Ik zie namelijk niet waarom zonnepanelen duurder zouden moeten worden. Veel duurzame energie gaat alleen over techniek omdat de voorraden overal zijn en volop aanwezig zijn zoals de zon. Eigenlijk is in het verleden altijd gebleken dat technologie goedkoper wordt naarmate het meer gebruikt wordt. Mensen leren er meer over, verbeteren het, je begint schaalvergrotingsvoordelen te krijgen etc. Zelf hebben we vorig jaar zonnepanelen geinstalleerd en daarmee wordt onze stroom de komende 15 jaar iig niet duurder omdat we het zelf opwekken. Dat fossiel duurder wordt ben ik overigens volledig eens met het artikel. :-)
  Reden te meer dus om zo snel mogelijk over te stappen op hernieuwbare vormen van energie.

 2. Eigenlijk is in het verleden altijd gebleken dat technologie goedkoper wordt naarmate het meer gebruikt wordt.

  Tsja, resultaten uit het verleden … daar kan ik niet tegenop ;-)

  Zonnepanelen die nog gemaakt moeten worden, worden duurder door gestegen grondstofprijzen en duurdere vloeibare brandstof.
  Het produktieproces is erg complex en dat is nooit een goed teken.

 3. Er is geen schaarste, net zoals er geen schaarste is aan voedsel. Er is enkel nooit genoeg voor enkele tyes waar ik behoorlijk veel medelijden mee heb. Behoorde tot en met de komende 6 maanden tot een idioot machtspelletje. Verder is techniek gericht op explosie zoals ook gas, steenkool, olie een zeer verkwistende vorm van energie verbui, rendement slechts 20%. Maar ja, als je maar kunt domineren en kunt controleren. Er is verder onbeperkt voorraad van olie. Dit wil overigens niet zeggen dat ik denk dat dit slim is om deze veel te dure vorm van energie uit de bodem te halen. Olie is een natuurlijk mineraal wat in de bodem aanwezig HOORT te zijn, en wat in het proces van de biologsiche kringloop, die ook invloed heeft op bijvoorbeeld de rijping van het water bij het doorsijpelen in de bodem. Roof betekend een wrede onderbreking van dit geheel natuurlijke proces, de gevolgen hiervan zie je oa in daling waterniveau. Het uitdrogen van beken, dalen stand rivier etc.

Laat een reactie achter