Het Amerikaanse militaire onderzoeksinstituut DARPA ontwikkelde dit prototype exoskelet.

Exoskelet helpt arbeiders, verlamden en reddingswerkers

Al ontelbare generaties redt de mens zich met zijn eigen spierkracht, maar helaas is deze beperkt. Exoskeletten beloven, en leveren, een enorme vergroting van de menselijke lichaamskracht. De legendarische verhalen wereldwijd over reuzen met verpletterende krachten worden nu werkelijkheid.

De gemiddelde mens kan bij langdurig werk rond de 15-25 kilogram tillen. Dat betekent dat voorwerpen van 25 kilogram of meer niet hanteerbaar zijn zonder lastige hulpmiddelen als heftrucks of karretjes. In de metaal komen geregeld onderdelen voor die veel groter zijn dan dit. Tot nu toe betekende dat een gecompliceerde operatie, maar een door de EU gesubsidieerd Italiaans onderzoeksproject slaagde er in om om een exoskelet te ontwikkelen, dat de kracht per arm vergroot tot vijftig kilogram. Het grote aantal scharnierpunten maakt, dat de arm soepel beweegt en dat precisiewerk mogelijk is. Menselijke arbeiders kunnen nu dingen doen, die hiervoor zware werktuigen vereisten. Zie de video.

Een tweede snel groeiende toepassing van exoskeletten is het ondersteunen van oudere, of gehandicapte, mensen. Valproblemen door plotselinge spierzwakte komen veel voor bij ouderen. Exoskeletten zijn nu nog onbetaalbaar voor massaproductie, maar dit verandert snel. In onderstaande video zie je een vrouw, verlamd na een skiongeluk, die nu weer in staat is te lopen.

Een andeere situatie waarin je vaak superhelden op ziet duiken is bij het redden van vastzittende mensen uit brandende, of ingestorte, gebouwen. Superkracht betekent hier geregeld het verschil tussen leven en dood. Superhelden zijn uiteraard het domein van stripboeken, maar nu, voor het eerst in de geschiedenis, zijn we in staat om de krachten van reddingswerkers drastisch te vergroten. Ken Chen van de UNiversity of Melbourne ontwikkelde onderstaand exoskelet voor brandweermensen, met een hefvermogen van rond de negentig kilo. Ook aan dingen als zuurstofvoorziening en een twee uurs capaciteit van de batterij is gedacht, en meer, ontdek je in onderstaande video.

Helaas heeft elke technologie ook een keerzijde, al valt die in dit geval relatief gezien mee. Als een exoskelet een mens bovenmenselijke krachten geeft, kan je er ook een supersoldaat mee creëren. Bovenmenselijke krachten geven soldaten een veel groter uithoudingsvermogen, bijna-onkwetsbaarheid, hogere snelheid op het gevechtsterrein en, als het bijvoorbeeld tot man-tot-man gevechten komt, bovenmenselijke kracht. Kortom: benijdenswaardige eigenschappen op een slagveld. Geen wonder dus dat grote militaire concerns als de Amerikaanse wapenreus Raytheon vele miljoenen in exoskelet-ontwikkeling steken en de Amerikaanse organisatie voor militair onderzoek DARPA gul de buidel trekken. De resultaten zijn er ook naar.

Als onkwetsbare en supersterke soldaten het slagveld gaan overheersen, zullen de militaire machtsverhoudingen grondig verschuiven richting gevestigde legers, wat een einde zou betekenen van asymmetrische oorlogsvoering. De verleiding voor landen die over deze supersoldaten beschikken, op dit moment alleen de Verenigde Staten, maar vermoedelijk snel gevolgd door China, Japan en Europese landen, zal dan groot zijn ze te pas en te onpas in te zetten bij militaire conflicten. Aan de andere kant wordt het een stuk minder interessant om een lokale militie op te zetten, als vrijwel onkwetsbare soldaten met een exoskelet deze snel op kunnen rollen. Het aantal burgeroorlogen zal dus hierdoor vermoedelijk flink dalen.

Het Amerikaanse militaire onderzoeksinstituut DARPA ontwikkelde dit prototype exoskelet.
Het Amerikaanse militaire onderzoeksinstituut DARPA ontwikkelde dit prototype exoskelet.

3 gedachten over “Exoskelet helpt arbeiders, verlamden en reddingswerkers”

 1. Joepie! Weer een stapje dichter bij de transhumanistische samenleving!
  Ik denk dat ik toch maar in de bergen of de bossen ga wonen als het zover is, om mijn geest te trainen.

 2. Paar dingen.
  1. Mensen kunnen nu al niet meer rekenen of kaartlezen…
  Straks kunnen ze lichamelijk ook steeds minder.
  Ik ken mensen hier in Brazilië die nooit naar de sportschool zijn geweest maar er wel zo uitzien.
  Dat komt omdat ze met hun lichaam werken.
  Ik ga dan wel naar de sportschool maar alleen de professionele met extra grote gewichten zijn interessant voor mij.
  Benchpress doe ik dumbbells met 2x 40 kg en wil dit jaar naar 2x 45 en dat op mijn leeftijd… Ik ben een van de ousten hier op een enkele ouwe knar na. Maar zelfs de jonkies train ik er finaal uit. Ik werk alleen met losse gewichten en heb daardoor ook een sterke core. Dat betekent veel stabiliteit en geen klachten meer als rugpijn. Als ik iets op kan tillen dan kan ik dat gewoon, simpel.
  Deepsquat kan ik 100kg of meer en 80kg makkelijk 3×10. Burpees doe ik military style met 20 KG 3×10. Zelfs de instructeur zakte na een poging in.
  Het geheim zit in onze mitochrondieën en je dieet. Ik ben een fatburner en eet maar 3x per dag een vet en proteïne rijk dieet. Ook bevatten mijn cellen veel meer mitochrondrieën dan normaal.
  Daarnaast zijn de aanhechtingen van de pezen veel sterker en de pezen dikker, ook mijn botten zijn dikker geworden.
  Ik ben maar 175 maar weeg 90 kg. en heb een heel laag vetpercentage.
  Niks exoskelet, gewoon met je lichaam werken of keihard sporten en echt goed eten dus niet de bewerkte zakjes en pakjes van de heren multinationals. Gewoon vet vlees, vette vis, ei, volvette zuivel, noten en zaden, groentes en een beetje fruit, meeste fruit zijn commerciële suikerbommen en komen van ver dus kan je net zo goed weglaten.
  Kortom, overgrootopa’s boerenland dieet aanhouden en trainen jongeluy!

  2. WIe gaat dit betalen? Juist U! Stoppen met belasting betalen. Ik betaal niks, zelfs geen verzekering. Stoppen met spekken van andermans rekening, alles zelf doen.

  3. Spullen gaan stuk, mensen herstellen zich. Kortom, halverwege de rit deed de helft van de exoskeletten het niet meer…

  4. Machines gebruiken energie, meer dan jouw lichaam en de energie moet je ook meeslepen.

  5. Nu al maken soldaten geen verschil. Alle aanvallen gaan dmv. via drones en raketten met GPS. Ik verwacht dat schepen ook steeds minder belangrijk worden omdat ze te snel kapot gaan. Alles gaat dmv. kleine en mobiele lanceerinrichtingen voor drones en raketten. Ook zal veel oorlogsvoering digitaal en economisch plaatsvinden.

Laat een reactie achter