Een drijvende stad lost het terra nullius probleem op. Wel moet je goed uitkijken dat de stad niet door een juridische fout toch geclaimd kan worden door een staat. Bron: Seasteading Institute

Hoe begin je je eigen staat? Een handleiding

Welke stappen moet je nemen om je eigen staat te beginnen? De bestaande overheden maken er doorgaans een potje van. Ook trekken ze zich weinig aan van de wil van hun bevolking.

Zoals maar weer eens blijkt uit de recente besloten Bilderbergconferentie, waar MinPres Rutte zich onder geheimhouding van de main stream media en op kosten van de Nederlandse belastingbetaler, onderhoudt met kopstukken van voor ernstige fraude veroordeelde bedrijven zoals HSBC en Goldman Sachs. Steeds meer mensen denken daarom: dat kan ik beter, en rechtvaardiger. Niet geheel onterecht.

Wat is een staat?
Een staat is een soeverein, dat wil zeggen: het is de hoogste autoriteit op een bepaald geografisch gebied. Wat er op het grondgebied van Nederland gebeurt, kan alleen Nederland beslissen en bijvoorbeeld niet Duitsland. Uiteraard moet autoriteit erkend worden. Een afscheidingsbeweging erkent de autoriteit van een land in een bepaald gebied niet. Dat vinden de machthebbers van het land uiteraard niet leuk en meestal draait dit uit op arrestaties of burgeroorlog. Een oplossing is, met al je aanhangers in een deelstaat van een federatief land, zoals de Verenigde Staten van Amerika, te gaan zitten en de onafhankelijkheid van die deelstaat uit te roepen, zoals het Free State Project wil met het Amerikaanse deelstaatje New Hampshire.

Een staat moet ten eerste beschikken over een bevolking, die zichzelf beschouwt als staatsburger, en door de staat worden erkend als staatsburger. Om serieus genomen te worden moet je toch minimaal een paar duizend mensen verzamelen. Ten tweede moet een staat een stuk grondgebied hebben, waarop geen andere staat een claim legt. De kleinste door macrostaten erkende staat ter wereld, Vaticaanstad, heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van 40 hectare en rond de 400 onderdanen. Ten derde moet een staat erkend worden door andere staten. Je Vinex-woning uitroepen tot het Keizerrijk Ronaldonië en jezelf kronen tot keizer Ronald I de Grote kan, maar als Nederland dit niet erkent, zal de overheid de politie op je afsturen als je geen belasting betaalt, een lid van het koninklijk tehuis beledigt of een andere Nederlandse doodzonde begaat.

Hoe begin je zelf een staat?
Ten eerste moet je een groep mensen hebben die graag burger wil worden van je staat. Om serieus genomen te worden, moet je denken aan enkele tienduizenden mensen. Dit is de bevolkingsomvang van kleine staten als Monaco, San Marino en Nauru.

Een drijvende stad lost het terra nullius probleem op. Wel moet je goed uitkijken dat de stad niet door een juridische fout toch geclaimd kan worden door een staat. Bron: Seasteading Institute
Een drijvende stad lost het terra nullius probleem op. Wel moet je goed uitkijken dat de stad niet door een juridische fout toch geclaimd kan worden door een bestaande staat. Bron: Seasteading Institute

Ten tweede, het lastigste, moet je aan een stuk land zien te komen dat door geen enkel ander land wordt geclaimd. De aarde is dicht bevolkt, dus er zijn bijna geen plekken meer die door geen enkele staat worden geclaimd. Eventueel is een oplossing, op volle zee, buiten alle territoriale wateren van bestaande staten, een drijvende stad te bouwen. Dit moet met een internationaal team, NIET als een rechtspersoon (een rechtspersoon is immers onderdaan van een staat). Dit is geen terra nullius, maar de mensen die op deze drijvende stad wonen zijn wel soeverein, omdat de stad niet de vlag voert of voerde van een bestaand land. Door dezze werkwijze te volgen voorkom je dat een bestaande staat jullie drijvende stad kan annexeren.
Gelukkig hebben staten vaak ruzie met elkaar, en komt het soms voor dat een stukje land door geen enkele staat wordt geclaimd (terra nullius), om zo meer aanspraak te kunnen maken op een waardevoller stuk land. Het bekendste voorbeeld is het onbewoonde gebied Bir Tawil tussen Egypte en Sudan. Beide landen maken aanspraak op de veel waardevollere Hala’ib driehoek. Daarvoor moesten ze dan hun claim op Bir Tawil opgeven. Een ondernemende Amerikaanse boer, Jeremiah Heaton, heeft daar zijn vlag geplant en zich nu uitgeroepen tot alleenheerser van het Koninkrijk Noord-Soedan. Deskundigen op het gebied van internationaal recht achten zijn claim kansrijk, als hij er tenminste in slaagt aan voorwaarde drie te voldoen.

Deze is, een permanente bevolking op je stukje land. In het geval van Bir Tawil is dat een pittige opgave. Immers, er is bijna geen water en water is een eerste levensbehoefte. Ook ligt Bir Tawil ver van de bewoonde wereld. Wat dat betreft heeft een andere staat in wording het gemakkelijker: Liberland, op een stuk niemandsland tussen Kroatië en Servië. Dit is een vergelijkbaar geval. De kronkelende Donau heeft zijn loop richting Kroatië verlegd, met uitzondering van het onbewoonde stuk land Siga (dat eerst aan de Servische kant lag) en enkele kleinere stukjes. Tsjechische libertariërs hebben het land geclaimd en er hun vlag geplant. Het onbewoonde stuk land is zeven vierkante kilometer groot en ligt aan de Donau. Het is goed haalbaar hier een permanente nederzetting met een haventje te stichten.

Ten vierde moet je een bestuur hebben, een overheid dus. Of in de woorden van de voluntaristen, een heersende klasse. Idealiter houd je deze zo beperkt en transparant mogelijk, want een bestuur heeft macht en macht lokt misbruik uit. Er moet een aanspreekpunt zijn, dus een staatshoofd dat een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een dag of een paar jaar, in functie is. Ook moet er een vorm van rechtspraak zijn, een constitutie en een burgerlijke stand. Zonder burgerlijke stand heb je geen bevolking, en voldoe je niet aan de vereisten van een staat. De overige onderdelen van een overheid zijn naar keuze. Is je land bijvoorbeeld strikt communistisch, dan is er geen eigendom, dus is een kadaster niet nodig. Bij libertariërs, waarvoor eigendomsrechten heilig zijn, is een kadaster juist erg belangrijk.

Het goede nieuws is dat er nu gratis software is, Free-gov, waarmee je je eigen overheid kan beginnen en het aantal ambtenaren tot het minimum beperkt kan blijven. Er is ook een op de blockchain gebaseerd paspoort ontwikkeld. Chris Ellis heeft dit paspoort eigenlijk bedoeld voor alle wereldburgers, maar met enige tweaks zou je dit ook kunnen gebruiken voor je eigen land.

Kortom: het stappenplan is duidelijk. Verzamel medestanders. Veel. Vind een stukje echte terra nullius of begin een afscheidingsbeweging. Als dit niet mogelijk is, bouw dan een drijvende stad op volle zee. Richt je land in wording zo in, dat jij en je medestanders er kunnen wonen, en ga er ook wonen. Zet een vorm van bestuur op. Knoop internationale betrekkingen aan met andere staten en vraag waarnemerstatus aan bij de VN.

8 gedachten over “Hoe begin je je eigen staat? Een handleiding”

  1. Een eiland kopen gaat dat niet of zijn die altijd geclaimd door een staat ondanks dat iemand het compleet bezit / heeft gekocht? Via je eiland, een stuk vast land, kun je je land makkelijk vergroten door drijvende delen aan te leggen.

  2. Eigen staat oprichten en vragen aan een overkoepelend orgaan tegen landjes dieverij of je het mag.
    Zo dom dit, als je jouw eigen staat wil oprichten zou je juist geen toestemming hoeven te vragen, aan wie heeft NL zijn toestemming te danken?

  3. Wij Nederlanders blinken uit in vele ambachten… De belangrijkste punten in dit geval zijn Inpoldering en Baggeren.
    Dus laten we ergens een baggerboot opscharrelen en in Internationale wateren een beetje aanmodderen en voila…

Laat een reactie achter