Een arme familie in de Siberische stad Amursk. Meer dan 100.000 mensen per jaar ontvluchten de uiteenvallende dorpen en steden in Siberië. Bron: larussophobe.wordpress.com

Kremlin staat steeds meer met de rug tegen de muur

De Russische president Poetin zit in een uitermate lastig parket. De lage olieprijzen en sancties richten zware schade aan in Rusland. De Russische economie krimpt en er is steeds minder geld om belangengroeperingen, zoals de machtige oligarchen maar ook de bevolking, af te kopen. Dat betekent slecht nieuws.

Op dit moment is de populariteit van Poetin hoog, omdat hij enkele grote buitenlandse successen heeft geboekt.Zo heeft hij de Krim geannexeerd en is dankzij de succesvolle militaire Russische interventie in Syrië de dreigende ineenstorting van de regering-Assad gestopt.

Deze successen zijn cruciaal voor het Kremlin om te overleven. Poetin kan niet terugtrekken uit de Krim en de rest van Oekraïne, omdat hij hiermee enorm gezichtsverlies zou oplopen. Dat betekent ook dat de sancties overeind blijven. In feite leeft Poetin op geleende tijd en is de logische vervolgfase een nieuwe dictatuur.
Zijn weinig benijdenswaardige positie maakt dat Poetin steeds meer voor de vlucht naar voren moet kiezen, dus steeds weer nieuwe militaire avonturen. Met de nodige kansen op een gewapend conflict tussen Rusland en de NAVO.

Het is daarom verstandiger om de sancties te stoppen en maatregelen te nemen om de Russische middenklasse te versterken. Hiermee wordt Rusland een veel stabieler land en komt er een einde aan de wurggreep die de oligarchen op Rusland hebben. Dat betekent: het Russische midden- en kleinbedrijf bevorderen.

Hierdoor kan het Kremlin kiezen voor een meer vreedzame koers en de grote binnenlandse problemen oplossen.

Een arme familie in de Siberische stad Amursk. Meer dan 100.000 mensen per jaar ontvluchten de uiteenvallende dorpen en steden in Siberië. Bron: larussophobe.wordpress.com
Een arme familie in de Siberische stad Amursk. Meer dan 100.000 mensen per jaar ontvluchten de uiteenvallende dorpen en steden in Siberië. Bron: larussophobe.wordpress.com

1 gedachte over “Kremlin staat steeds meer met de rug tegen de muur”

  1. Poetin is destijds klemvast in het zadel geholpen en gemanipuleerd door Boris Jeltsin, en met zeer goede redenen voor Jeltsin en zijn familieleden. Niet in bijzonderheden tredende in zake de verbanden, maar nadat Poetin op de hoogte was gebracht van wat voor Jeltsin en ook voor hem een dodelijk geheim was, was er geen terugkeer meer mogelijk. Hij is geen vrijwillige dictator van nature, maar wil gewoon leven, net als u en ikzelf. Nee, in zijn schoenen zou ik echt niet willen staan, ik benijd hem niet. De NAVO is zeker te opdringerig qua bescherming, is mijn mening ook. En inderdaad, de sancties zijn een economisch moordende conflict katalysator. Een bedreigde kat in het nauw maakt rare sprongen. Niet omdat de kat dat wil, maar omdat dat de enige natuurlijke manier is om te overleven, en Poetin is de natuur zelf. Als groot natuurliefhebber en dieren vriend, (dat is hij beslist) ben ik wat dat betreft zelfs een groot fan van hem. Democratie is niet ideaal, er schuilt namelijk een zeer schadelijk dogmatisch principe achter die zogenaamde keuze vrijheid. Dit in nauwe samenwerking met de conservatieve cultuur, de idealen, en de religie. Als de meerderheid van een volk of cultuur bijvoorbeeld achter een religie staat, wordt van daaruit een regering of beleid gekozen, onmenselijk, onlogisch, meer niet. Het slechts door mensen bedachte manipulatieve doctrine verzinsel spook wordt daar beleidsvormer, en de meedogenloze verrechtsing is een feit. Dat is wat we nu zien. Het nationalisme grijpt haar kansen, het wemelt van de tunnelvisies.

Laat een reactie achter