De Kingdom Tower zal als deze gereed is meer dan een kilometer hoog reiken. De zwanenzang van Saoedi-Arabië?

Saoedi-Arabië bouwt wolkenkrabber van meer dan kilometer hoog – Skyscraper Index voorspelt rampspoed

De Kingdom Tower zal gebouwd worden door de Bin Laden Groep in de kustplaats Jeddah aan de Rode Zee. Het gebouw zet alle bestaande wolkenkrabbers in de schaduw. Volgens de beruchte Skyscraper Index betekent dit slecht nieuws…

De Kingdom Tower zal als deze gereed is meer dan een kilometer hoog reiken. De zwanenzang van Saoedi-Arabië?
De Kingdom Tower zal als deze gereed is meer dan een kilometer hoog reiken. De zwanenzang van Saoedi-Arabië?

Het land met de grootste olievoorraden ter wereld is, zoals bekend, Saoedi-Arabië. Nu olie steeds schaarser en moeilijker te winnen wordt, lopen de olieprijzen op en stromen de oliemiljarden de fundamentalistische woestijndictatuur binnen. De buurstaatjes aan de Golf, zoals de Verenigde Arabische  Emiraten, hebben nu het nakijken in het spelletje wie de grootste heeft.

Toch is dit geen reden tot vreugde voor de Saoedi’s. Er blijkt namelijk een merkwaardige historische wetmatigheid te zijn, de Skyscraper Index, ontdekt door beursanalist Andrew Lawrence aan het einde van vorig millennium. Steevast blijkt het voltooien van een groot bouwwerk namelijk samen te gaan met een economische ineenstorting. Zo werd het Empire State Building voltooid in het crisisjaar 1931.

De torens van het World Trade Centrum werden voltooid in 1972, net toen de oliecrisis uitbrak en het Bretton Woods stelsel met gouddekking uiteenviel. Ook de Petronas Towers in Maleisië werden net voltooid in 1997, toen de Azië-crisis op zijn hevigst werd. Op dit moment wordt maar iets meer dan de helft van de kantoorruimte in de torens verhuurd. Als uitsmijter de Burj Khalifa, gebouwd in het nu failliete Dubai. Slechts vijftig van de negenhonderd appartementen is bezet.

De achterliggende reden: als investeerders van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun geld moeten doen, gaan ze dat in onzinnige projecten als reusachtige wolkenkrabbers steken. Dit is een symptoom van peak fantasy. En een voorbode voor een recessie.

Het Saoedische fallussymbool is hiermee vergelijkbaar. Het grootste Saoedische olieveld, Ghawar, loopt op zijn laatste benen en wordt nu met reusachtige hoeveelheden zeewater volgepompt om de laatste olie er uit te persen. Petrotechnische Viagra, zo men wil. Tegen 2016 tot 2017, als de Kingdom Tower is voltooid, is Ghawar leeggemolken. Saoedi-Arabië verandert dan in een tweede Jemen, het straatarme en overbevolkte zuidelijke buurland. En de toren? Wellicht dat valken er hun nest in gaan bouwen.

22 gedachten over “Saoedi-Arabië bouwt wolkenkrabber van meer dan kilometer hoog – Skyscraper Index voorspelt rampspoed”

  1. Vreemd genoeg had ik (als bouwkundestudent zijnde en af en toe op skyscrapercity.com kijkend) nog nooit van deze index gehoord. Op zich is het wel een interresant gegeven en heeft ook wel een zekere logica. Het hoogste gebouw ter wereld neerzetten doe je niet omwille van de efficientie van het gebouw. Maar meestal omwille van een economisch perspectief van een locatie. En dat perspectief is niet zelden een bubble.

    Desondanks kan ik er weinig waarde aan hechten. Ik zie overal op de wereld een duizelingwekkende hoeveelheid hoogbouw neergezet worden. En ja, die worden natuurlijk steeds hoger. Tegelijkertijd, recessies komen en gaan met flinke regelmaat. En natuurlijk worden dan de economische centra getroffen. Zo wordt altijd wel een plek getroffen waar hoogbouw staat…

    Met zo een theorie valt niks te voorspellen. Misschien is het daarom dat in het Wikipedia artikel geen melding gemaakt wordt van ‘Taipei 101’. Ook een tijd lang het hoogste, maar zonder recessie.

    1. Idd, ik had laatst een stukje geschreven over Dubai en noemde daarin de Burj Khalifa, de hoogste totdat deze Kingdom Tower klaar is. Nu had Dubai ook fors financieel probleem toen, maar daar zijn ze aardig overheen aan het komen daar. Er wordt daar weer stevig doorgebouwd.

      Nu vroeg ik me tijdens het schrijven af wat ze in Jeddah met zo’n gebouw moeten, maar bij nader onderzoek is het gewoon een interessante locatie. Net zoals Qatar (ook toevallig in het midden oosten, zijn een paar aan het bouwen hoger als de Taipei 101) koopt het (wereld)faam.

      Figuurlijk en letterlijk zijn dergelijke wolkenkrabbers hoogtepunten, maar om ze gelijk te schalen met economische neergangen lijkt me wat voorbarig. Er is nog voor minimaal 30 jaar olie in die contreien, langer nog als we er zuiniger mee omgaan.

  2. Wie een toren bouwt voor zichzelf vangt veel wind en valt er (van)zelf vanaf.
    Dit geldt uiteraard ook voor bulten en bergen. Zou er ook een saaiscraper-index bestaan van gebouwen die zijn afgebouwd in periodes waarin niets of niet veel bijzonders gebeurde. Of zijn die te talrijk? Maar goed, laat je maar gek maken nu de buren zo’n hoge toren hebben en bedrijf eerwraak door gewoon te beginnen aan die flevobult, dat is bovendien nog goed ook voor de werkgelegenheid en arbeidsverslaafden.
    En nee, dit is niet het aanzetten tot… maar eerder preventief.
    Enne..Uithoudingsvermogen is belangrijker dan grootte.

  3. Ik geloof niet echt in die Index. Zeker in Amerika of Azië waar zo veel wordt gebouwd en het allemaal zo hoog mogelijk moet is het niet realistisch. Ieder jaar wordt er dan wel een prestige project of een project dat op bepaalde schaal als heel groot word gezien afgerond.

    Dit is dan heel makkelijk te linken aan economische recessie maar is dat reëel? In de jaren tussen de recessie worden er namelijk ook grote bouw projecten afgerond.

  4. Er was ooìt een tijd dat de arabieren koplopers waren met rekenen, kleding, sterrennavigatie en nog veel meer. Tegenwòordig zijn het naapers die zwaar egoistisch namate hun rijkdom…. . Er zijn zoveel armen in hun landen. In plaats van slimme investeringen om hun eigen volk een goede stap richting beter welzijn en welvaart te helpen. Nee, ze gunnen hun eigen bevolking niet en noemen zich zelf moslims! Die kippen zonder kop concurreren liever met andere rijken landen en bloedzuigers. Geen wonder dat de bevolking in deze landen de straat op gaat om te demonstren en enkelingen zich in de klauwen van terreurgroepen laten duwen.

  5. Een kleine groep rijken die doet waar die zin in heeft. Terwijl er veel in armoede leven! Dat is geen gerechtigheid! Ik wens de leiders uit die landen een snelle verdrijving uit hun machtpositie en wens ze armoede toe. Dan zullen hun ogen geopend worden maar is t te laat!

  6. @ Simon,

    En het rekenen en de sterrenkunde hadden ze op hun beurt weer gestolen van de perzen, die deze zaken hadden uitgevonden en geperfectioneerd in de tijd dat het Perzische rijk nog Zoaristisch was.
    Na de Islamitische assimilatie werd de wiskunde en sterrrenkunde meegenomen en gepresenteerd als iets Arabisch.

    1. De meeste zogenaamd Arabische geleerden waren oorspronkelijk Nestorianen en andere oosterse christenen, inderdaad Perzische zoroasten of Joden. De weinige oorspronkelijk Arabische geleerden haalden hun kennis ook uit de voor-islamitische wetenschap. Tot op heden pronken moslims dus nog steeds met andermans veren.

Laat een reactie achter