We worden steeds ouder, zo luidt de mythe.
Die mythe is nodig om de pensioenleeftijd te kunnen verhogen.
“Je kan best tot je 68-ste doorwerken als we allemaal 90 zullen worden.”
Maar is dat wel zo? Zullen we ouder worden dan onze ouders?
Levensverwachting vs. aardolieverbruik
De levensverwachting verschilt heel sterk per land.
In een land als Ethiopië is de levensverwachting 55 jaar. In Japan 82 jaar.
De belangrijkste factoren lijken voldoende gezonde voeding en medische zorg. Beide zaken hangen samen met welvaart. En welvaart komt voort uit goedkope fossiele energie.
De levensverwachting blijkt sterk gecorreleerd met de hoeveelheid aardolie. Hoe meer aardolie de inwoners van een land ter beschikking verbruiken, hoe langer ze zullen leven.
In Japan gebruiken 1000 inwoners dagelijks 34,4 vaten aardolie.
Duizend Ethiopiërs gebruiken slechts een half vat olie per dag.
In de afgelopen 15 jaar is het Nederlandse aardolieverbruik sterk toegenomen. Volgens de EIA (Energy Information Administration) steeg het verbruik in Nederland van 750.000 vaten per dag in 1994 tot meer dan 1 miljoen vaten per dag in 2010.
In de afgelopen 15 jaar is de levensverwachting in Nederland ook snel toegenomen.
De verwachting is dat het aardolieverbruik de komende decennia zal afnemen. Het spul raakt op en we willen minder CO2 uitstoten.
Zal onze levensverwachting dan ook gaan afnemen?
Een deel van de mensheid. Denk dat aardolie wordt vervangen door ethanol. Ethanol is zo makkelijk te maken. Het zal ook een mooie toekomst voor ontwikkelingslanden zijn. Daar is immers voldoende ruimte voor biomassa en zonnepanelen. Hiervan komt meer welvaart = meer levensverwachting. Maar dan moeten het wel kleine landelijke bedrijven blijven. Anders krijg je weer globalisatie en multinationals en dat is iets wat de concurrentie nekt. We moeten voor welvaart niet alleen van de Shell en BP af, maar van alle multinationals. Globalisatie maakt alles stuk. Als gevolg van globalisatie worden de rijken rijker en de armen armer. Dit nekt ook de levensverwachting van de inwoners van een land.
Wat ook een zinvolle analyse zou zijn om te kijken of het aantal gezonde jaren tevens stijgt.
Ik heb ergens gelezen dat het bij de stijging van het aantal jaren gaat om extra jaren die worden doorgebracht in en rond ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
Extra jaren leven als demente of met steeds nieuwe medische behandelingen en operaties lijkt me niet zo’n vooruitgang.
Overigens leidt dit tot een peperduur systeem dat op een gegeven moment niet meer op te brengen is.
@Roeland: de hoge leeftijd, die wij in het Westen bereiken heeft iets tweeslachtigs. Die extra jaren zijn niet de leukste jaren van je leven. Integendeel: het zijn waarschijnlijk de zwaarste.
Jammer dat het niet objectief meetbaar en kwantificeerbaar is. Of eigenlijk: gelukkig maar dat het niet kwantificeerbaar is en dat er geen prijskaartje aan gehangen kan worden.
Lees elke maandag de overlijdens advertenties in een groot landelijk dagblad ,reken de gemiddelde leeftijd uit en je hebt een aardig overzicht van de huidige levensverwachting. (Die komt niet overeen met wat ons vertelt )
Ik denk dat je binne ene paar jaar deze vergelijking niet meer hoort tedoen omdat dan dit produkt zo goed als van de aardboddem zal verdwijnen e men zal over stappen naar een andere energie bron.
@Pieter dat geloof ik graag, want de overheid is alles behalve eerlijk naar ons toe.
Deutsche Bank: “The human race will no longer be replacing itself by the early 2020s!†– The Most Important (Future) Turning Points In History http://www.zerohedge.com/article/human-race-doomed-deutsche-bank-one-most-important-future-turning-points-history
42% of Britons will get cancer, statistics show http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/14/42-percent-britons-get-cancer-new-statistics
Als ik het aantal overlijdensadvertentie lees in de dagbladen van de babyboomers die nog voor hun 65 jaar overlijden, is het voor mij onbegrijpelijk dat men zegt dat de leeftijd van overlijden hoger is dan vroeger. Denk er ook aan dat de babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) de grootste groep Nederlanders is. Ik denk dat daardoor over 15 jaar veel problemen automatisch opgelost zijn. Denk aan files, tekort woningen. Er zullen ook minder mensen studeren. Er zal een afname van de bevolking zijn. Ook zullen er minder voorzieningen nodig zijn. Minder verpleegtehuizen, bejaardenwoningen, minder ziekenhuizen. Dit heeft tot gevolg ook minder mensen nodig die in deze sectoren werkzaam zijn. Ik vind het vreemd dat de regeringen het hier nooit over hebben, maar alleen de negatieve dingen benadrukken