Laat je horen: Sportief Nederland!

Afgelopen maandag 3 december werd het verschrikkelijke nieuws bekend gemaakt dat de 41-jarige grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere is overleden als gevolg van de mishandeling na afloop van een voetbalwedstrijd. Drie jongens van 15 en 16 jaar zijn in verband met deze mishandeling aangehouden en zullen binnenkort berecht worden.

Hulde aan alle vrijwilligers die amateursport mogelijk maken!

In reactie op dit ernstige voorval heeft de KNVB laten weten alle wedstrijden van het amateurvoetbal die gepland stonden voor aankomend weekend, af te lassen. Ook Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, laat op de FIFA-website weten geschokt te zijn. “Voetbal is een spiegel van de samenleving en helaas komen dezelfde kwalen die de maatschappij teisteren ook voor in ons spel”, aldus Blatter.

Het aflassen van alle amateurwedstrijden door de KNVB is een terechte beslissing en daarmee maakt het ook een duidelijk statement richting agressievelingen die het spel verzuren. Een vader die wel eens lijnrechter is, reageert: ”Ik weet niet of ik die vlag nog durf op te pakken. Dat zal heel moeilijk worden.”

 

Hulde aan de vrijwilligers!
Toch is het belangrijk niet te veel het negatieve te benadrukken. Ieder weekend gaan honderdduizenden fanatiekelingen het veld op voor vermaak en ontspanning. Blatter: “Ik blijf overtuigd dat voetbal (…) een kracht van het goede is. We moeten gebruik blijven maken van positieve voorbeelden om mensen op te voeden tegen dit onrecht.”

Amateurvoetbal en alle andere amateursporten draaien op vrijwilligers. Deze zijn van groot belang voor het voortbestaan van amateursport, en dus moet het juist ook voor hen leuk blijven.

Daarom stel ik voor om volgend weekend (13-14-15 december), nadat we allemaal weer onze wedstrijden mochten spelen, tijdens de derde helft de scheidsrechter / lijnrechter / coach en/of trainer te trakteren op een biertje of een bitterbal. En vergeet ook niet die van de andere club, omdat ook zij zich ervoor inzetten dat wij elke week weer kunnen genieten van een lekker potje voetbal (of hockey, of volleybal, of welke sport dan ook).

 

Wat er afgelopen weekend bij de Almeerse voetbalclub Buitenboys is gebeurt raakt onze hele samenleving. Laten we met zijn allen stilstaan bij de wekelijkse inzet van al die vrijwilligers die het spel mogelijk maken. Op deze manier hopen wij een positief signaal af te geven en te laten horen dat onze maatschappij niet alleen maar kwalen heeft, maar ook weet wat sportiviteit is!

 

Like, tweet en deel dit bericht zodat we met zijn allen een zo sterk mogelijk signaal af kunnen geven richting de agressievelingen die de Nederlandse amateursport verzuren!

 

Deel ook dit plaatje als je tegen zinloos geweld in de amateursport bent.

11 gedachten over “Laat je horen: Sportief Nederland!”

 1. Helaas is het inderdaad een afspiegeling van de samenleving, regelmatig ben ik getuige van de toenemende agressie. Helaas kan binnen de huidige wetgeving weinig gedaan worden tegen geweld, de dader van iemand die in het ziekenhuis moeten overnachten krijgen vaak enkele uren taakstraf, al zal dat in deze situatie beter geregeld worden vanwege de media aandacht.

 2. Leuk gebaar, maar het zal de afspiegeling niet veranderen.
  Mooie woorden ook van Blatter…. met zijn Respect-reclame-campagne.
  Maar juist het profvoetbal zit vol met slechte voorbeelden voor de jeugd. Dan bedoel ik niet alleen dat geprotesteer continu tegen de  scheidsrechter bij elk fluitsignaal. Maar ook het continu toegestaan shirtjes trekken, de grove bewuste overtredingen. Ik ben zelf op mijn 13 van voetbal afgegaan. Niet normaal meer als tegenstanders als schoppende molenwieken semi professioneel achter je aan rennen. Ben geen watje want ben daarna op een tijdje op jaja, op kickboksen gegaan.
   
  Dus de Fifa en de KNVB kunnen beter ook eens bij zich zelf ten rade gaan.
  Daarbij is dat slappe gedoe van braaf de scheids een bitterballetje geven wel lief, maar ook een slap gebaar. Ook zo’n stille tocht werkt niet. Er lopen alleen mensen mee die toch al tegen geweld waren.
  Misschien wordt het tijd om borden bij de entree te zetten met “Agressieve Marokkanen niet Gewenst” of een Herrie-tocht door een kansenwijk met tekstborden als “Wij pikken het niet meer!”
   
  Al dat slappe gedoe werkt niet bij die culturen…. en ja… ik weet het… blanken maken ook wel een ruzie en ook daar lopen agressievelingen rond. Maar iedereen weet de vehoudingen in ‘incidenten’ op dit moment.
   
  Zolang de vriendjes van de drie daders twitteren dat zij hun helden zijn en dat de drie vrij moeten zijn is er geen hoop.
  Zolang de ouders zich nog niet tot de media gewend hebben om zich te verontschuldigen voor het gedrag en hun diepe excuses niet aanbieden is er geen hoop.
  Zolang de media en de overheid de daders begataliseren, Peter R de Vries oproept dat Grensrechters het vaak zelf uitlokken en de eerste reacties waren dat scheids-grensrechters allemaal op cursus moeten voor bijles zodat er minder ergernissen ontstaan en dus terechte boze reacties die dus  logischer wijze bij jongeren met wat meer testeron en een lagere tolerantie grens tot welhaast onontkomelijke agressie moet leiden…is er geen hoop
   
  Zonder met honkbal knuppels te gaan lopen is het misschien eens verstandig om boos te worden in plaats van verdrietig. En de fletse reacties bij onze professionele communicatoren bij de media en overheid maken de situatie alleen maar explosiever.
   
  Dus leuk bedoeld voor het verwerkingsproces deze actie…. met die tekst “ik ben tegen zinloos geweld”, maar onze geweldenaartjes vonden en vinden het niet zinloos namelijk, deze racistische moord in het bijzonder, en de in elkaar geramde opa in Rotterdam eveneens door Marokkanen ook.
   
  Het wordt tijd voor feiten benoemen en grenzen stellen en grenzen bewaken. Want we mogen wel eens een keertje boos zijn.
   

  1. Dit bericht is dan ook niet gericht naar de daders van dit specifieke delict of op het slachtoffer of zijn familie, maar naar alle vrijwilligers die op zaterdag of zondag met weer en wind ons de mogelijkheid bieden een potje te kunnen spelen. Of we er nou een potje van maken of niet, ik ben blij dat zij er nog zijn ondanks dergelijke delicten.

   1. Ja, je lieve bedoelingen waren me duidelijk. Vandaar mijn reactie ook. Ik begrijp het eigenbelang omdat het natuurlijk vervelend zou zijn wanneer deze vrijwilligers allemaal zouden stoppen. Maar volgens mij is op dit moment de preventie tegen agressie en de veiligheid van de vrijwilligers nu belangrijker dan een bitterbal als schijnwaardering tegen het weglopen van dit gratis personeel. Het zelfde als wanneer je zo nu en dan je vrouw klappen geeft en dan met moederdag met een kadootje aan komt kakken. Denk niet dat je daar je huwelijk mee redt. Wanneer ze met zo’n bitterbal in de mond een klap krijgen dan laat je ze stikken.
     

  1. Helemaal eens met Antares, het blijkt inmiddels ook uit onderzoek dat competatieve sport ronduit slecht is en schadelijk is voor een boel kinderen hun eigenwaarde.


   But some things aren’t just bad because they’re done to excess; some things are inherently destructive. Competition, which simply means that one person can succeed only if others fail, is one of those things. It’s always unnecessary and inappropriate at school, at play, and at home.

   Think for a moment about the goals you have for your children. Chances are you want them to develop healthy self-esteem, to accept themselves as basically good people. You want them to become successful, to achieve the excellence of which they’re capable. You want them to have loving and supportive relationships. And you want them to enjoy themselves.

   These are fine goals. But competition not only isn’t necessary for reaching them — it actually undermines them. 
   Meer op http://www.alfiekohn.org/parenting/tcac.htm

   En daarbij is sport ook nog eens helemaal niet gezond. Beweging is gezond maar sport zoals voetbal helemaal niet. Midas Dekker schreef hier een prachtig boek over. 

   http://www.uitgeverijcontact.nl/b-1026-lichamelijke_oefening.html

   Twee keer een negatief iets maakt helaas nog geen positief iets hoe hard de media en het schoolsysteem ook claimt te beweren. Helaas dat dit inmiddels zo ver gaat in Nederland dat er nu ook doden bij vallen. 

   1. Dat boek van Midas Dekkers is zeker aan te bevelen.  Deze man heeft sowieso een scherpe blik op veel zaken.

    On topic: we moeten eens af van dat eeuwige fabeltje dat sport goed is voor een mens.  Lichaamsbeweging is goed, maar dat is niet hetzelfde als sport.  Afgezien van alle agressiviteit die sport voortbrengt , kijk ook eens naar de vele blessures die een mens kan oplopen.  Vooral in combinatie met ondeskundigheid.

    Ga lekker wandelen, zwemmen, tuinieren of nog iets anders om je lichaam en geest te ontspannen. 

   2. Een uitspraak van Sigmund Freud was, “Frustratie is de grootste leermeester” wat voor mens en dier geldt Douwe, of dit nou een fysiek dan wel geestelijk proces is. Als men echter weet wat frustreren gaat, kan men zich daar mentaal op voorbereiden en bij neerleggen. Ieder heeft  bepaalde talenten, maar kan aan andere weer niet voldoen. Het competatieve lompe strijkijzer van de maatschappij veegt alles over één kam, waardoor elk mens gefrustreert raakt. Daar schieten de verschillende maatschappijen opzettelijk tekort, omdat zo ook de waarde van materieel bezit beter benadrukt kan worden. Dat werkt door in o.a. de sport, waar de menselijke geldingsdrang zich vooral fysiek uit in gedragingen, maar ook in de wetenschaps disciplines werkt dat zo. De mens moet leren zichzelf te ontdekken zonder competitie met anderen, omdat men is zoals men is, nooit zoals men wil zijn. ;)

   1. Ah Paul, back in town maar nog niet zo als ik dat graag zou willen. Heb mijzelf onder de loep genomen, kostte veel energie. Wil teveel dingen tegelijk doen en dan komt er niets af aan het werk dat gedaan moet worden. Daar stress ik zo op dat ik kwaad wordt en denk ik niet langer logisch. Eerst alles rechtzetten hierboven, dan pas op visionair reageren. Kwaaie koppen denken niet sportief of logisch, daar komen onnodige misstanden van. Dus weg ben ik niet, maar de tijd nemen doe ik wel voor mijzelf, even de balans weer vinden. ;) 

    1. Andre, neem de tijd, het is gelukkig zo: niets moet, alles mag. Je hoeft ook niet meer zo hard als vroeger, dat is 1 van de voorrechten van het ouder worden. Mvg Paul.  ;-)  

Laat een reactie achter