Het belang van gezonde gronden

Een korte en goede animatie van www.globalsoilweek.org over het belang van grond. Over hoe grond de basis is van de natuur op het vaste land en dus ook de mens en dat we er wat voorzichtiger en zorgvuldiger mee om dienen te gaan.

This animated film tells the reality of soil resources around the world, covering the issues of degradation, urbanization, land grabbing and overexploitation; the film offers options to make the way we manage our soils more sustainable.


Let’s Talk About Soil – English
from IASS Vimeo Channel on Vimeo.
 

In de permacultuur en andere vormen van duurzame landbouw staat het belang van gezonde gronden al een hele tijd voorop en daar zijn dan ook al veel technieken ontwikkeld om de bodem en al het bodemleven gezond te houden. Zo veel mogelijk de bodem bedekt houden met biologisch afbreekbare materialen is daar de belangrijkste van. Dit wordt ook wel mulchen genoemd. Voor verdere informatie over het belang van gezonde gronden en hoe je hier zelf aan bij kunt dragen raden we aan deze gratis te downloaden cursus over permacultuur door te lezen.

Aanverwante artikelen en informatie:
-) www.globalsoilweek.org
-) Permacultuur, een introductie
-) Eetbare dorpen en steden
-) Gemeenschapstuinen voor heel Nederland
-) Raamtuinieren
-) De gemakkelijke moestuin
-) De kruidenspiraal
-) De eetbare bostuin 
-) De buurtmoestuin
-) Een boerderij voor de toekomst
-) Introduction to permaculture design met Geoff Lawton
-) Permacultuur met Sepp Holzer
-) Permaculture, The Global Gardener met Bill Mollison
-) Eetbare groene woestijnen met Permacultuur
-) Groen Goud – VPRO Tegenlicht over permacultuur
-) Rondleiding Permaculture Research Insitute
-) Permacultuur, voorbeelden en inspiratie
-) Permacultuur in Nederland en omgeving
-) Web of Life, Diversiteit is van levensbelang
-) Eetbare planten en paddenstoelen database
-) Ruil je eigen eetbare planten bij elkaar
-) Engelse Plants for a Future database

Vrij downloadbare documenten:
-) Permacultuur, ontwerpen met de natuur (pdf)

3 gedachten over “Het belang van gezonde gronden”

  1. @ Jean-luc 

    Er is een hele leer in welke plantenfamilies goed op elkaar in zouden kunnen werken.

    Plantengildes in Permacultuur

    In de permacultuur ontwerpen we (eco) systemen naar het voorbeeld van de natuur. Een systeem van (samenwerkende) planten wordt gilde genoemd. 
    Taco Blom (Permacultuur School Nederland) heeft onderkend dat de samenwerking tussen planten geldt voor hele families van planten. Ofwel een gilde van een appelboom (Rozenfamilie) geldt ook voor peren, bramen, aardbeien. 
    Dit inzicht maakt het eenvoudiger om goede combinaties van planten te vinden als je de gildes (van plantenfamilies) kent.

    De Gildevinder op deze site bevat de (tot nu toe bekende) relaties tussen planten. Met de Gildevinder vind je eenvoudig de samenwerking tussen plantenfamilies door één plantenfamilie centraal te stellen en van daar uit verder te werken. 
    Maar let op: planten kunnen ook onderling een negatieve uitwerking hebben. Deze relaties worden herkenbaar weergegeven in de Gildevinder. Aan de ontwerper de taak om deze negatieve relaties te vermijden of door extra planten ertussen te plaatsen de (nieuwe) relaties alsnog positief te laten werken.

    Meer informatie over samenwerking bij planten vind je op de plantengildes pagina van Stichting Saiwala 

  2. Zodra diegene hun prikkeldraad en hekken in het landschap verwijderen en de dieren weer hun vrijheden krijgen. Van ver voor allemansrecht. Hiermee bedoel ik dat onnodige begrenzingen verdwijnen. 

    Echter is hedendaagse kennis van grond redelijk goed en men kan vooral wat kleine samples van de Amazone onderzoeken in het veld.

    Betekent wat voor grond men wenst, creëert men met de tijd, tijden.

    Eigenlijk is het grote plaatje van diverse grondensoorten over de tijden op de diverse diepten heel moeilijk daar men toch de levende toplaag, milimeters tot tientallen meters diep (grondwater), altijd nodig heeft voor nieuw leven. Jaargetijden en ijstijden zijn zulke voorbeelden van creatie (vormverandering). 

    Daar men nu op meerdere plaatsen zeer diepe gronden (kernstof, staal, aardolie, ed.. hoeveelheden) op de toplaag doet is een grove verstoring, welke door de luchtledige ruimte fijnzinnig zal worden opgelost. 

    Men kan zeggen dat we volgens de klok in de laatste seconden zijn of waarschijnlijker pas aan het begin van de eerste seconden der evolutie. (Volgens ons huidige kennis bevattingsvermogen van de tijdelijke mensch zijn er ook andere mogelijkheden) 

    Invulling van het landschap wordt momenteel wel (deels x%?)beheerst door menselijke organisatie gesteund door al het overige, volgens menschen inzicht niet beheerst (grotendeels geen %) Als het tijd wordt voor andere menschelijke beschavingsvorm(en) zullen menschen dus worden verdeeld (en geheeld) in nog komende inzichten en toepassingen.   

    De grote steden en energie centrales worden momenteel nog gevoed door boerenbedrog.
    Er zullen toch nog vele land verschuivingen plaatsvinden die hun flora meebrengen. Is maar met welke lensjes je het bekijkt en in welke richtingenvolume?

    Het leven neemt zo nu zijn weg…. Straks neemt het leven zijn vlucht waar het zal landen op de plaats van bestemming etc…..

    Vraag het de grote bomen zij hebben wortels diep in de grond en top bladeren in het licht.

    Goede grond is dus extreem belangrijk voor het leven indien U zo wenst.

     

     

Laat een reactie achter