Dankzij enthousiaste supporters kan David Kipping nu met een supercomputer mogelijk bewoonbare exo-manen zoeken in de massieve hoeveelheid Kepler-data. Bron/(c): Petridish.org/Dan Durda

Petridish.org, crowdfunding voor wetenschappelijk onderzoek

Heb je een plan voor een anti-zwaartekrachtsmachine, wil je oestrogeenvervuling onderzoeken in je achtertuin of wil je nieuwe mierensoorten ontdekken in Madagascar, maar willen die droogkloten van subsidieverstrekkers niet aan jouw revolutionaire idee? Nu is er de oplossing.

Crowdfunding breekt monopolie liefdadigheidsorganisaties
Crowdfunding wordt steeds populairder. Dat is niet voor niets. Tot nu toe kampten zowel donateurs als goede doelen met de verlammende tussenpersonen. Denk bijvoorbeeld aan de Hartstichting of het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarbij een stevige hap van de bijdragen van de gulle gevers verdwijnen in de overhead, zoals riante directeurssalarissen. Dit wekt geheel terecht de nodige ergernis bij donoren, die tot overmaat van ramp ook niet kunnen beslissen wat er met hun geld gebeurt. Met crowdfunding omzeil je deze kaste van professionele “filantropen”.

Dankzij enthousiaste supporters kan David Kipping nu met een supercomputer mogelijk bewoonbare exo-manen zoeken in de massieve hoeveelheid Kepler-data. Bron/(c): Petridish.org/Dan Durda
Dankzij enthousiaste supporters kan David Kipping nu met een supercomputer mogelijk bewoonbare exo-manen zoeken in de massieve hoeveelheid Kepler-data. Bron/(c): Petridish.org/Dan Durda

Wetenschap, de beste liefdadigheid denkbaar
Een belangrijk goed doel, en waarschijnlijk de zinnigste besteding van filantropisch hulpgeld, is wetenschappelijk onderzoek. De investeringen in wetenschap hebben zichzelf vele honderden malen terugverdiend, zowel financieel als sociaal en qua levenskwaliteit. Dankzij het onderzoek van enkelingen, beschikken nu veel meer mensen over een gerieflijk bestaan, en is de mensheid gelukkiger en welvarender, dan ooit tevoren. Kortom: hoog tijd om deze twee ideeën, het crowdfunden en filantropisch wetenschappelijk onderzoek, bij elkaar te brengen.

Vrije wetenschap nu mogelijk
Ook de wetenschap wordt geteisterd door de monopoliepositie van subsidieverstrekkers. Zo hebben natuurkundigen die kritisch zijn over de snaartheorie of biologen die onderzoek willen doen dat niet direct relevant is voor de broeikaslobby, het moeilijk. Of denk eens aan medicijnenonderzoek, waarbij effectieve geneesmiddelen die niet te patenteren zijn, nauwelijks worden onderzocht. Kortom: ook de wetenschap heeft grote behoefte aan crowdfunding.

Excursie of eervolle vermelding als beloning
Dit laatste is precies wat Petridish.org doet. Onderzoekers kunnen hun lievelingsprojecten inbrengen. Het aanbod op Petridish.org is heel divers, maar bestaat voornamelijk uit kleinschalige wetenschappelijke projecten, niet interessant voor grote subsidieverstrekkers, die zo tussen servet en tafellaken dreigen te vallen. Zo is er een wetenschappelijk projectvoorstel om aan de hand van het DNA van uitgestorven Amerikaanse vogelsoorten als de Amerikaanse trekduif en de Carolina-parkiet (afkomstig van opgezette exemplaren uit musea) uit te zoeken of de genetische variatie van de populaties al aan het afnemen was. Programmabudget: tweeduizend dollar. Daar schrijft een fundraising consultant nog niet eens een plannetje voor.

Ook word je als donor persoonlijk op de hoogte gehouden en word je door de onderzoeker persoonlijk rondgeleid. Heel wat spectaculairder dus dan zo’n afgezaagde bedelbrief van een “goed doel”. Kortom: heb je als onderzoeker een veelbelovend idee en zit je opgescheept met een oerconservatieve vakgroepdirecteur of subsidieverstrekker, dan is dit je kans. De site is nog steeds druk op zoek naar interessante onderzoeksvoorstellen. Ook kunnen we hier in Vlaanderen en Nederland wellicht zoiets opzetten.

Bron
Petridish.org

19 gedachten over “Petridish.org, crowdfunding voor wetenschappelijk onderzoek”

  1. Interessant artikel. Misschien ook een idee om voor deze site te doen? Verder wil ik een compliment geven dat ik het knap vind dat jullie als redactie er steeds weer in slagen om artikelen te vinden die inspirerend zijn. Dat lijkt me toch wel moeilijk om op dagelijkse basis vol te houden.

    1. OomT, je schrijft: Misschien ook een idee om voor deze site te doen? Wat bedoel je hier precies mee? Ik denk om te doneren voor deze site??? Dan ben ik het met je eens. Het overige wat je als compliment naar de redactie toe aangeeft, ben ik volmondig met je eens. Maar geef ze nu ook weer niet te veel veren, want dan krijgen we een probleem en die rotdingen kietelen ook nog.

  2. Het idee is geweldig; de financiële middelen ontbreken mij echter, helaas. Aan inspirerende gedachten ontbreekt het hier echter niet, dus wat ik kan doen, doe ik.
    Geweldig idee Germen, ik wou dat ik je bij kon houden.

  3. Ave visionairen, zo dat is weer wat anders als beste mensen. Vannacht jammer genoeg slecht geslapen en dus alle tijd om na te denken over het onderwerp donatie. Er zal eerst een rekening nummer moeten worden geopend. Ik heb geen zinnig idee hoeveel visionaire leden er zijn? Maar een donatie moet een geheel vrijblijvend gegeven zijn met bv een minium bedrag van €10,- per jaar. verdere hoogte is voor een ieder vrijblijvend. Met dat geld, als er tenminste wat in die pot komt, kan je voor vele doeleinden gebruiken. Zoals bv: een database waar alle onderwerpen op onderwerp samengevoegd worden, zodat je later altijd de dingen na kan lezen en voor vele mogelijkheden zou kunnen gebruiken. Zo zijn er vele opties mogelijk. Maar om uit te vissen wat een ieder hiervan vindt, zou Germen enof Douwe, indien ze dat ook willen- dus is dit een dringend doch vriendelijk gevraagd, een stukje moeten schrijven en dit aan de visionairen moeten voorleggen. Waarop een ieder dan zijn enof haar mening aan toe kan voegen enof ideen. Hopelijk iets om over na te denken??!! Mvg, Paul.

    1. Je schrijft ‘smileys’ en vandaar dat je het niet kon vinden. Hier is de link, met tekstsmileys, de smileys uit het tweede rijtje; standaard droevig knipoog en lachen, geven gezichtjes, de rest geeft alleen de betekenis.
      http://smileys.nl/text.html  (en twee puntjes op een e, i, of o krijg je door shift ” shift loslaten en de letter typen). Alsjeblieft en graag gedaan.

        1. Zo heten die smileys; tekstsmileys. Die symbooltjes die ik heb aangegeven typ je in, en dan krijg je naar keuze die symbooltjes of gezichtjes. Oefen maar, ik kan later weer verwijderen.

  4. Rubber dat soepel blijft bij kou en juist harder wordt bij hitte bestaat nog niet, maar ik ben er nu achter op welke manier dat wel zou kunnen. De kwaliteit van rubber producten wordt er veel beter door en winterbanden worden straks overbodig. Geld om het te ontwikkelen heb ik niet, maar bandenfabrikanten voelen zich bedreigd.
     

  5. Een oplossing die hier ook werken kan is: Het middels Visionair.nl publiceren en bespreken van problemen op het gebied van wetenschappelijke onderzoeken, zonder dat onderzoek compleet bloot te geven. Dus als een deel van dergelijke onderzoeken vast gaat lopen op bepaalde gebieden, de specifieke kennis behoeften hier voor crowdsourcing vrij te geven. Het totale onderzoek blijft in zo’n geval dan voorbehouden aan de wetenschappers, het onderzoek wordt echter in onderdelen opgesplitst waaraan iedereen kan werken. Dragen de resultaten daarna daadwerkelijk bij aan het succes van een project, dan kan als tegenprestatie bijvoorbeeld, het exclusieve eerste publikatierecht aan visionair worden verleent. Zo snijd het mes aan twee kanten, kunnen lowbudget onderzoeken mogelijk toch worden uitgevoerd, en krijgt crowdfunding in een andere vorm gegoten, een jasje van crowdsourcing.

Laat een reactie achter