Video: de zes stadia van evolutie

Goden zullen bestaan in de toekomst, aldus Ray Kurzweil en andere aanhangers van de Singularity gedachte. De Singularity is een punt in de toekomstige menselijke geschiedenis waarop de technologische ontwikkeling zo snel gaat dat de gevolgen onvoorspelbaar zullen zijn. Er zal na de Singulariteit geen onderscheid meer zijn tussen biologie, techniek, mens en machine.

De zes stadia in evolutie zijn volgens Kurzweil informatie opgeslagen in chemische structuren, informatie opgeslagen in biologische structuren, informatie opgeslagen in zenuwstelsels, informatie opgeslagen in fysieke informatiedragers als boeken en tape. Op dit moment nadert het vijfde stadium: het samensmelten van biologie, techniek en informatica, zoals we nu al merken met kunstledematen, gedachten lezen door breinscans en DNA ontwerp in een computer. Het zesde stadium is de technologische singulariteit, een moment in ruimtetijd waarop het universum zal samensmelten met lichaam en geest en het universum ‘bewust’ zal worden, d.w.z. materie in geest zal veranderen.
Veel mensen noemen Kurzweil krankzinnig en de aan het christelijke bijbelboek Openbaringen herinnerende Singularity gedachte een ‘rapture of the nerds’. Toch blijken voorspellingen van Kurzweil vrijwel allemaal uit te komen…

13 gedachten over “Video: de zes stadia van evolutie”

 1. Als je dit zo leest en beluisterd en je gaat uit van de chemische werking van het universum, waar ik zelf achter kan staan in mijn denken althans. Zou je eigenlijk de conclusie moeten trekken dat het universum al samen gesmolten is met lichaam en geest en het universum daardoor bewust zal worden. Ook materie, waaruit ons lichaam bestaat is onderhevig aan chemische processen, dus ook onze geest is hieruit ontstaan. M.a.w. er is niets nieuw onder de zon, het existeerd nl al. Mvg Paul.  :-D 

 2. Leunt erg dicht aan bij mijn eigen ideeën over hoe de mens zich zal ontwikkelen als we het niet vern*ken.Zijn beeld over de mens als God is volgens mezelf ook terecht daar we de mogelijkheid hebben om te creëren en te vernietigen wat we maar willen.Eigenlijk haal ik dit steeds aan bij discussies over God met allerlei soorten religieuze aanhangers.

 3. Er gaan nogal wat geluiden in de rondte die erop wijzen dat we over twee weken al een niet mis te verstane singulariteit zullen beleven. De veelbesproken maya-datum van 21 december 2012 is dan eindelijk bereikt. Eerlijk gezegd zou het me allerminst verbazen als we die dag worden getrakteerd op iets heel bijzonders.

  Verder heb ik materie altijd al als iets geestigs beschouwd. Het lichaam is onderhevig aan chemische processen die mijns inziens worden aangestuurd door de geest. :)   

 4. Zal wel al zo zijn, mocht men onderweg zijn, is de vraag waar bevind men zich op het pad. Voor mij zijn alle individuele levens vormen alom aanwezig in het geheel, en ieder op zijn eigen plekje. Dus ook in het heelal en ook in de microkosmos. Nu nog de mogelijkheid creëeren dat men zijn eigen route mag nemen zonder belemmeringen. Waar wilde dieren (diertjes) dus beter in zijn dan geconditioneerde mensen…. Zowiezo is de gehele aardklont een organisme met een eigen hemelse besturing waar materie, planten, dieren en mensen van mogen deel uitmaken… Hoe je het ook bekijkt…. multi-singulariteit past dan ook in het plaatje…. :)
   

 5. In dit uithoekje van het universum zijn wij al reeds symbolisch de kiemende Goden, alleen de meerderheid beseft het niet. Het moment waarop dit plaatsvond, is het moment waarop wij de ruimte betraden. Intelligentie in de ruimte is niets bijzonders, elke planeet met intelligent leven bevindt zich al in de ruimte. Echter, alleen intelligent leven dat de ruimte koloniseren gaat, kan verder evolueren tot wat symbolisch het godstadium genoemd kan worden. De rest is geïsoleerd overgeleverd aan wat de natuur dit leven oplegt na verloop van tijd, wat onherroepelijk neerkomt op uitsterven, hoe intelligent dit leven ook is, of was. Overigens getuigt het in de werkelijkheidszin weer niet van realisme, om zichzelf als  ontwikkelde soort de titel “God” of goddelijk toe te kennen. We zijn en blijven  organisatorisch, van stoffelijk, organische origine ontwikkelde materie, en worden en waren geen schepsels van goden. Dat een soort of entiteit leven kan scheppen, maakt deze  nooit tot goddelijk, alhoewel dit wel zo ervaren kan worden door haar/zijn minder ontwikkelde creaties, in een materieel, evolutionair ontwikkelings stadium in de tijdstroom. De maya’s bevonden zich in zo’n tijdstroom en ook wij vallen daaronder. Aan ons de taak onszelf te leren zien als wat wij zijn, maar goden kunnen we nooit worden, hoever we ons ook in de toekomst zullen ontwikkelen. Goden kunnen niet bestaan, slechts hypothetische, verveelde en superieure machthebbers, die het hier in deze uithoek misschien wat gezelliger wilden maken. ;)

  1. Het idee dat wanneer intelligent leven zich niet naar de ruimte begeeft zal uitsterven is een waarschijnlijke aanname, echter dit hoeft niet zo te zijn al is de kans zelfs maar heel klein.

    1. Andre, het hoeft niet specifiek voor andere planeten met een ontwikkeld leven te zijn, alle planeten hebben geen eeuwig leven. M.i. het universum dus ook niet. Mvg Paul.    ;-)  

      

    2. Hier spreek je jezelf tegen Paul, lees jouw zinnen nog een keer en je ziet het. :)
     Over het universum staat niets vast; niet over de oorsprong ervan, (als die er al was) maar ook niet over de ondergang, als die er überhaupt van komen zal.

    3. Ja, hier heb je ook weer zo’n gegeven nl het is maar hoe je naar het universum kijkt. In de algemene zin genomen nemen we aan dat het door een explosie is ontstaan, alles wat kan exploderen kan dus ook imploderen. Mvg Paul.  :-? 

    4. Antares, als beschavingen in de ruimte leren het universum naar hun hand te zetten is er een mogelijkheid dat een beschaving dit doet zonder de ruimte in te gaan. Als ik het me goed herinner kan een Kardashev 5(?) beschaving mogelijk toegang hebben tot andere dimensies, deze vorm van ’technologie’ die ons ver te boven gaat zou het misschien ook wel mogelijk moeten maken te overleven op een planeet zonder deze te verlaten.

     Het is niet logisch dat een beschaving richting kardashev fase 1 niet de ruimte in gaat en zich toch verder ontwikkeld, de trappen van kardashev zouden dan zelfs niet meer van toepassing zijn maar ze kúnnen zich wel verder ontwikkelen. Dit zou bijvoorbeeld het geval zijn als de omstandigheden in de nabije ruimte niet zo vriendelijk zijn zoals bij ons het geval is, de beschaving zou zich op de planeet doorontwikkelen en mogelijk in een later stadium alsnog de ruimte in gaan als de technologie het toelaat. Maar wat als in dat ‘latere stadium’ de kennis allang op het pijl van een Kardashev 5 beschaving is? Deze beschaving zou hun eigen planeet en hunzelf het eeuwige leven kunnen geven.

    5. Anno, ik kan niets inbrengen tegen deze beweringen van jou, en moet dan denken aan beschavingen richting het centrum van sterrenstelsels. Gezien het stralingsniveau in dergelijke omgevingen, kunnen de bewoners maar beter geen kiekeboe spelletjes gaan spelen buiten hun leefbare omgeving. Ik weet niet of jij dat artikel van Germen over de warpaandrijving al gelezen hebt destijds, maar met dergelijke middelen kun je de hele planeet verplaatsen naar waar je maar wil. Kwestie van inzichtelijk omgaan met dit soort vormen van energietoepassingen, over voldoende energie beschikken en de tijd hebben. Vooropgesteld dat die warpaandrijving zo effectief zal blijken als de verslagen vermeldden in dat artikel.

Laat een reactie achter