Video: wat als de maan zou worden vervangen door een planeet van het zonnestelsel?

Onze maan staat op een afstand van ongeveer 400.000 km van de aarde. Voldoende ruimte om zelfs de gasreus Jupiter op de plaats van de maan te plaatsen. We weten uit waarnemingen van exoplaneten dat er gasreuzen in de bewoonbare zones van andere sterren dan de zon zwerven. Wat als de aarde een maan was geweest van een gasreus?

If the Moon were replaced with some of our planets

Door de enorme zwaartekracht van bijvoorbeeld Jupiter zou de aarde altijd dezelfde kant richting Jupiter richten. ‘Dagen’ op aarde zouden dus gelijk zijn aan de omlooptijd rond Jupiter, rond de 4 tot 5 dagen. Ook zou de aarde door het gebrek aan rotatie nauwelijks een magnetisch veld kennen en dus ingebed zijn in het magnetische veld van Jupiter. Alleen de atmosfeer zou dan de aarde beschermen tegen de dodelijke straling van Jupiters magnetosfeer.

 

Als een gasreus de plaats van de maan zou innemen, was de aarde zelf een maan geworden. Bron: https://pixabay.com/nl/users/chadonihi-634818/

16 gedachten over “Video: wat als de maan zou worden vervangen door een planeet van het zonnestelsel?”

  1. Ik wil de zeurpiet niet uithangen, maar de grootste afstand aarde maan is 406.730 km, de kleinste 364.400 km, 500.000 km is dus wel erg ongeveer. Daarnaast; plaats je een gasreus als Jupiter in de plaats van de maan, dan wordt 90% van al het water op aarde naar één plaats getrokken, hetzelfde geldt voor de atmosfeer. De kans op weglekken van aards materiaal (gassen, vloeistoffen, niet gebonden vaste materialen) is ook groot. Dit materiaal zal zich als een komeetstaart vanaf de aarde naar Jupiter bewegen. Ik denk dat Piet Paulusma zich het hoofd kaal zal krabben over de barometerstanden. :(

    1. Ik denk niet dat je daar gelijk in hebt, anders zouden de manen van Jupiter ook geen atmosfeer meer hebben.
      Jupiter heeft wel veel zwaartekracht, maar lang niet zoveel als een dubbelster waar dat wel gebeurt.

        1. Nou die binnenste grote Io staat op 421.600 km afstand, dat is toch bijna zo dichtbij als onze maan.
          En die heeft een dunne atmosfeer van zwaveldioxide.

        2. Ja ik had er op Wikipedia al het een en ander over gelezen, maar nou zie ik in die link dat de afstand vanaf het centrum van Jupiter gerekend is.
          Dus vanaf de atmosfeer van Jupiter is de afstand dan 421.600-71000=350.600 km.

    2. De door je genoemde getallen zijn inderdaad correct; ik heb de afstand nu gecorrigeerd.

      Inderdaad zouden de getijdeneffecten veel sterker zijn dan nu, waardoor de aarde tidally locked zou zijn (en veel vulkanischer dan nu door de getijdekrachten). Ik weet niet hoe je aan die 90% komt; ik denk eerder dat de massaverdeling van de aarde anders zal worden (enigszins op een sigaar gaan lijken met misschien rond de 100 km uitrekking) en het water zich hierover uiteindelijk vrij evenwichtig zal verspreiden. De ontsnappingssnelheid van de aarde is nog steeds voldoende om de atmosfeer vast te houden; ik denk dat het Lagrangepunt rond de 14.000 km boven de aardoppervlakte zal liggen. Onze atmosfeer eindigt boven ongeveer 100 km (hangt af van je definitie).

      1. Die 90% is een ruwe schatting van mij. Ik ga er van uit dat bij aanvang situatie, de atmosferische drukken, (barometrische) aan de bijna constante luwzijde, (van Jupiter afgekeerde zijde) veel lager zullen zijn dan we nu kennen, (zwaartekrachts invloed Jupiter). Water verdampt dan ook veel sneller, waardoor het pas zal condenseren in de gebieden met hogere drukken (voorzijde planeetoppervlak, gericht op bijvoorbeeld Jupiter). Verder zal de verdamping extra warmte onttrekken aan de luwzijde, waarna de korst voorgoed dichtvriest. Tien procent blijft dan (schat ik) in de bevroren korst zitten, en daaronder vloeibaar als gevolg van aardwarmte en druk in de korst. De atmosfeer aan de luwzijde wordt qua diameter kleiner, maar qua samengestelde soortelijke massa, (oorzaak lagere temperatuur, zwaartekracht aarde, plus zwaartekracht Jupiter) weer groter. Dichter aan het oppervlak, zou dat moeten leiden tot grotere ionisatie capaciteit van de atmosfeer, (geleidend vermogen neemt toe met grotere dichtheid). Voor zover ik het kan overzien, zou het proces in fasen verlopen. Eerst nemen bij aanvang situatie, het water en de atmosfeer een enorme run naar voren, (zijde Jupiter) waar de luchtdruk en het water extreem hoge niveaus in zullen nemen. Door de op dat moment ontstane onderdruk aan de luwzijde, zal het resterende water snel verdampen. Wij gaan tenslotte in deze voorstelling van zaken niet naar Jupiter, Jupiter komt naar ons. De afstand aarde zon verandert dan niet. De radiatie (stralingsoutput) van de zon verandert daarom ook niet, maar legt wel een veel kortere weg af naar het oppervlak aan de luwzijde. Het broeikaseffect als gevolg van de enorme verdamping (gevolg lagere luchtdruk, gevolg grote hoeveelheid waterdamp, gevolg imput zon door dunnere atmosfeer) wordt gedeeltelijk gecompenseerd door afkoeling als gevolg van verdamping. Na uitdamping zal het broeikaseffect sterk afnemen, en de nu kleinere diameter atmosfeer luwzijde, kan onvoldoende warmte vasthouden. In de volgende fase (in de baan om Jupiter) neemt de zonneoutput af tot nul, Jupiter staat immers het grootste deel van die omloopbaan tussen ons en de zon. De dichtheid van de atmosfeer aan de luwzijde, zal daarom toenemen door afkoeling en op te tellen zwaartekrachts invloeden aarde, Jupiter. Het magnetisch veld van Jupiter, dat ons ook zeker aan de luwzijde zal omringen, (ionisatie) bereikt ons aan die zijde via een dunnere atmosferische diameter, ondanks de nu grotere dichtheid daarvan. Daarna komt de radiatie van de zon daar nog weer bovenop. Aan de luwzijde kunnen we dan zeker niet meer overleven zonder bijzondere maatregelen. Ik ben er nog niet over uit of ik alle relevante factoren mee genomen heb in mijn gedachten hierover, maar een kaal plekje had ik toch al. ;) 

  2. Grappig, er zat weer een hacker op mijn computer. M’n hele tekst aan Bemoeier heeft hij laten verdwijnen, had geen zin om het opnieuw te schrijven, vandaar de link in reactie 30 juli 09.51. Baai, baai schijt hackertje, u bent nu geblokkeerd.

      1. Lijkt mij sterk dat wij ruzie zouden krijgen, of dat hij/zij zich daar mee bezig zal houden, dit is geen sociaal netwerk. Iemand had mijn account uitgelogd bij Google, waardoor de link die ik eerder aan het einde van mijn uitgebreide verhaal wilde plaatsen, resulteerde in het niet plaatsen ervan. Daarna werd vervolgens automatisch mijn pagina hier opnieuw geladen, en was mijn tekst natuurlijk weg. Kreeg eerder al een waarschuwing van Google voor de hacker. Alle cookies heb ik nu geblokkeerd, waardoor ik niet meer te volgen ben. Dat heeft voor en nadelen. Reclame en pop ups verschijnen niet meer op mijn scherm, (geweldig toch) het nadeel is, mijn naam verschijnt hier ook niet meer automatisch. Moet dus een beetje moeite doen voor dat ik hier mijn tekst kan schrijven, maar dat is altijd beter dan een hele lap tekst kwijtraken. ;)  

        1. Antares, off topic maar advies om FireFox te gebruiken, deze in permanente privemodus, addons als Noscript en AdBlock Plus, firewall natuurlijk aan en gebruik verschillende wachtwoorden. Het wachtwoord welke ik hier gebruik is echt knullig. Elders zoals bij webmail e.d. gebruik ik echt lastige wachtwoorden. Combinatie van een woord met cijfers er doorheen. Voordeel dat je niet kan vergeten maar dat het niet vatbaar is voor dictionary attacks. Voorbeeld jouw favoriete vakantie plaats met je huisnummer. Benidorm en 145 bijv. Beni1-4-5dorm , heb je een hoofdletters en twee leestekens, zelfs digID proof.
           

        2. Beste Andre, ik gebruik zelf ESET NOD 32 Antivirus. Dit werkt goed. Indien je dat wilt kan ik je dit toesturen enof downloaden van mijn website. De exacte gegevens stuur ik je dan apart op, die je moet invullen. Je ondervind er geen problemen mee, dus zeg het maar. Mvg Paul.

        3. Er zijn geen problemen meer aan deze kant Paul, is al opgelost met de mogelijkheden die Google biedt. Die hacksoftie is nu zelf gehackt.

Laat een reactie achter