De guillotine doet gelukkig in Frankrijk geen dienst meer.

De doodstraf: gerechtigheid of domheid?

Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking is voor de doodstraf[1]. Opmerkelijk genoeg is er maar één partij in Nederland die dat ook is: de SGP. De doodstraf is vooral bij conservatieven populair. Wat zijn de argumenten voor en tegen de doodstraf?

De doodstraf als onherroepelijke straf

De guillotine doet gelukkig in Frankrijk geen dienst meer.
De guillotine doet gelukkig in Frankrijk geen dienst meer.

Na de executie van een veroordeelde is het niet meer mogelijk deze straf terug te draaien. Ook niet als er daarna bewijs opduikt dat de veroordeelde vrijpleit. Dit is al verschillende keren gebeurd. Zo is er in de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar de DNA-match tussen sporen van materiaal dat van de plaats delict afkomstig is en het DNA van de veroordeelde. De resultaten waren schokkend. Bijna de helft van degenen die geëxecuteerd werden en waarbij DNA-vergelijking mogelijk was, bleken achteraf onschuldig te zijn. Voor mij persoonlijk is dit al reden genoeg om de doodstraf categorisch af te wijzen.

In veel gevallen hebben de werkelijke misdadigers door middel van slimme trucs iemand anders voor hun misdaad op laten draaien, of wilde de Officier van Justitie persé iemand veroordeeld krijgen. Het is ook gebeurd dat de verdachte bekende in ruil voor strafvermindering (terwijl hij of zij onschuldig was) maar daarna alsnog de doodstraf opgelegde werd.

Argumenten van de voorstanders
Voorstanders van de doodstraf vinden de straf rechtvaardig voor onder meer moordenaars (een leven voor een leven). Ze noemen ook het financiële aspect: iemand doden is goedkoper dan iemand levenslang op te sluiten in een strengbewaakte gevangenis. Ook geloven ze in een afschrikwekkend effect: een Amerikaanse studie claimt dat elke executie vijf levens redt[2]. Ook betekent een executie uiteraard een abrupt einde aan de misdadige activiteiten van de moordenaar in kwestie. Dit effect kan natuurlijk ook met levenslange opsluiting bereikt worden. Islamieten beroepen zich op religieuze redenen om voor de doodstraf te zijn – in de koran en/of de hadith is onder meer het verlaten van de islam, moord en deelnemen aan gewapende roof reden voor executie.

Argumenten van de tegenstanders
Naast de eerder genoemde onomkeerbaarheid van een executie, zijn er meer bezwaren tegen de doodstraf. Door een mens te doden overschrijdt de overheid een grens. Daartegenin valt dan te brengen dat dat ook voor dodelijk geweld door het leger geldt.
Er is ook een brutaliserend effect volgens de tegenstanders. Als doden van een misdadiger normaal wordt gevonden in een samenleving, verdwijnt het sociale taboe op doden. Sommige misdadigers zien zichzelf als rechter en beul.
Ook wordt volgens onderzoek van Amnesty International in de VS de doodstraf voornamelijk (80%) uitgedeeld als het slachtoffer blank is. Dit terwijl ongeveer evenveel blanken als zwarten in de VS slachtoffer zijn van moord. Kortom: ook bij het rechtvaardigheidsargument, althans: bij de uitvoering zeker, zijn de nodige vraagtekens te zetten.

Bronnen
1. Meerderheid tegen doodstraf in peiling – De Pers (2008)
2. Does death penalty save lives? – New York Times (2008)

12 gedachten over “De doodstraf: gerechtigheid of domheid?”

 1. Ik ben een voorstander van de doodstraf maar deze zin geeft mij toch wat om over na te denken:

  Er is ook een brutaliserend effect volgens de tegenstanders. Als doden van een misdadiger normaal wordt gevonden in een samenleving, verdwijnt het sociale taboe op doden. Sommige misdadigers zien zichzelf als rechter en beul.

  Het is het heroverwegen van mijn visie hierop wel waard.

  1. Alleen de onomkeerbaarheid alleen al zou reden moeten zijn om het niet te willen.
   Stel dat we in Nederland de afgelopen 30 jaar de doodstraf hadden, dan waren er zelfs in Nederland een hoop onschuldige mensen ter dood gebracht. Denk aan de vele gerechtelijke dwalingen zoals de “Puttense moordzaak” of “Lucia de B” of de “Schiedammer parkmoord”. Allemaal zaken waarbij de doodstraf in theorie opgelegd had kunnen worden als die bestond.

  2. Laat ik op voorhand stellen dat wij in Europa onze vrijheid mede te danken hebben aan honderdduizenden militaire die daarvoor bewust moordenaar werden om andere moordenaars te vermoorden. Dus gewoon oog om oog tand om tand. Ben er heel gelukkig mee dat dit toentertijd gebeurde. De Nederlandse regering wist niet hoe snel ze de doodstraf (tijdelijk) na de oorlog weer moesten in instellen voor de oorlogsmisdadigers. Daarna weer snel ingetrokken omdat dit een voorwaarde was om lid te worden van de Europese Unie. Dus zeker niet uit humaniteit.

 2. wetten van de logica..

  als je bewust een beslissing neemt om het leven van een ander te roven,
  vervalt jouw recht op je eigen leven (wat mij betreft) direct!

  wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet!!!

 3. Mensen oordelen over anderen, zij bepalen hoe ze gestraft moeten worden, via gerechtelijke procedures. Maar weten zij wat ze doen? Als mensen niet weten wat ze doen, dan moeten ze niets doen. Wie niet weet wat de dood is, wie een mens niet kent, kan niet over hem of haar oordelen.
  Natuurlijk moet er wel een oordeel komen, zolang bovenstaande nog niet gestalte heeft gekregen, want de mensheid leeft in een mentaal bestel. Dat zou dan geen doodstraf moeten zijn, maar een zware gevangenisstraf.
  Interessanter zou het zijn, om de dingen vanuit de lilaca, de realiteit te bekijken. Dan zou een ieder weten, dat als hij niet de dood, de doder en de injectiespuit is geworden, hij niets kan doen in verband met de doodstraf. Hij zou eerst moeten gaan bekijken wie de dood is, wie de doodstraf is, wie de injectiespuit is, wie de rechter is, en de uitspraak die de rechter doet. Dat geeft inzicht in de situatie, en dat inzicht is er nu zeker niet.

 4. Doodstraf is Dommigheid. Doodstraf is geen straf, het lichaam sterft maar de ziel niet. Doodstraf is niet meer dan een voldoening voor diegeen die gerechtigheid zoekt. Beesten doden elkaar, mensen weten beter!!

 5. nogmaals:
  Straf is een uiting van onmacht en onwetendheid over het waarom. Vaak een middel van de ongeduldigen onder elkander. Zoals de ene opstaat uit de dood de vleeswording in het leven, gaat de andere weer in het stof der aarde. Het blijft een gewetenskwestie voor de overlevenden aldaar. Ben tegen straf na diverse ervaringen, en de dood mag er zijn wat ’t ook moge zijn. Leven? jaaa
   

 6. Al die tegenstanders van de doodstraf hebben er geen enkel bezwaar tegen dat militairen in oorlogstijd elkaar maar ook, burgers doden ten gunste van hun eigen vrijheid. Dan veranderd hun moraal opslag. Lafheid van de eerste orde.

Laat een reactie achter