De illusie van de politiek

Eerder publiceerden we hier het interessante artikel: Laat je stem horen, Stem dus niet (op 12 september)! van  Lextells. Meer van zijn interessante artikelen zijn te vinden op lextells.wordpress.com. Hij legde hierin duidelijk uit waarom het volgens hem zinloos is om te stemmen. En dat juist niet stemmen het meest nuttige is wat je kunt doen met je schijndemocratische recht. Nu de verkiezingen over zijn en ook ik me weer flink heb laten beetnemen door de poppenkast in Den Haag hieronder het vervolgstuk. Wederom in overleg overgenomen op visionair. (Het origineel is te vinden op: De illusie van de politiek.)

 

Inleiding

Het zit er weer op. Nederland heeft weer  mogen stemmen. De zetelverdeling is bepaald en dat was het dan weer. Klaar met onze ‘invloed’. Nu mogen we weer allemaal langs de zijlijn plaatsnemen om te kijken hoe de coalitievorming verloopt en hoe het regeerakkoord tot stand komt. Met andere woorden: om te kijken hoe verkiezingsbeloften loze woorden bleken, hoe compromissen moeten worden gezocht en hoe de draad van afbreken weer wordt opgepakt. De oppositie zal flink de strijd aangaan en er zal vast nog heel wat commotie zijn maar invloed op de besluitvorming hebben we vanaf nu niet meer. Dit is onze democratie.
Waar de mensen vroeger ook voor gevochten hebben en waar op dit moment mensen ook voor sneuvelen, dit kan het echt niet zijn.

In dit artikel ga ik voor het laatst in op de illusie van de politiek. Ik wil er daarna geen woorden meer aan vuil maken, geen druppeltje energie meer aan besteden. Het is zonde van mijn energie. Dat is mijn conclusie. Maar voor ik afscheid neem van de discussie over de politiek geef ik graag nog even wat mee. Zo ben ik nou ook wel weer. Afscheid met een kadootje!

Dus, nog even op een rijtje waarom we de volgende keer niet moeten gaan stemmen. En waarom we ons – echt – mogen afkeren van de politiek. Dan zal ik later nog eens komen met een artikel over de oplossing die ik voorstel. Die is voor veel mensen toch nodig. Ook al komen ze vol overtuiging tot de conclusie dat stemmen zinloos is en onze democratie een hol begrip, velen gaan dan gek genoeg toch stemmen. Alleen omdat een alternatief niet voorhanden zou zijn! Als een roker die wil stoppen en toch weer naar de sigaret grijpt. Voor de ongeduldigen licht ik op het eind alvast een tipje van de sluier op.

Maar goed, op een rijtje dus, waarom de politiek een illusie is en iedere gedachte erover al zonde van de energie:

1. De redenen om wel te gaan te stemmen zijn niet valide.

Toelichting: zie http://lextells.wordpress.com/2012/08/26/laat-je-stem-horen-stem-dus-niet-op-12-september/ over de mythes omtrent stemmen. Ik heb ze doorgeprikt. Geen mens is in staat ze weer recht te breien. Ik daag je bij deze uit. We geloven in de mythes omdat we ons onvoldoende hebben verdiept in de materie, in hoe het werkt. Lees alsjeblieft de mythes nog eens door, dat kan ook door te klikken op www.stemniet.info, waar de kern van het artikel is vervat.

2. De politiek is met vanalles en nog wat bezig maar niet – beter: nooit – met de kernvragen.

Toelichting: In de kern blijft alles bij hetzelfde. Links of rechts of wat dan ook gaat regeren, het maakt niet uit. Nogmaals: in de kern blijft alles bij hetzelfde. Laat die zin eens doordreunen. Alle poeha/circus/show gaat over symptomen van symptomen. Ze lijken ontzettend belangrijk maar ze zijn het niet écht.  Daar waar het over zou moeten gaan, de kernvragen, daar houdt niemand in ‘Den Haag’ zich mee bezig. Je kunt het vergelijken met onze huidige gezondheidszorg: een hele hoop fuzz over het symptoom, naar de oorzaak kijkt niemand.
Wat zijn dan de kernvragen? Een paar voorbeelden:

 • Waarom houden we een economisch systeem in stand dat intrinsiek leidt tot schaarste, armoede, strijd en ellende?
 • Waarom focust gezondheidszorg niet op de oorzaak van ziekte? Waarom accepteren we dit systeem dat niet is gebaat bij onze gezondheid?
 • Waarom vervuilen we onze planeet met onze industrie en transportmiddelen terwijl dat helemaal niet hoeft?
 • Waarom zijn er gewelddadige conflicten en gooien we bommen waarbij mensen sterven?
 • Waarom is er nog steeds armoede in grote delen van de wereld?
 • Waarom is onderwijs niet vrij?
 • Waarom zijn de media niet onafhankelijk?
 • Waarom beschikken we niet over voedsel zonder schadelijke additieven?
 • Waarom geven we onze kinderen niet wat ze nodig hebben?
 • Waarom geven we onze ouderen niet wat ze nodig hebben?
 • Etc.

De kernvraag is dus: wat is er eigenlijk echt gaande?

3. De politiek heeft de macht helemaal niet.

Toelichting: de macht zit achter de schermen van de politiek. Achter de schermen zitten de bankierfamilies, de grote corporaties, de koninklijke families, de geheime genootschappen. Dat netwerk bepaalt wat er gebeurt en zorgt dat wij ons met symptomen bezighouden in plaats van met de kern. Dat geldt trouwens ook voor “Brussel” waarvan we al vinden dat het democratisch gehalte zo laag is.

Maar goed, de vraag is dus: waar stem je eigenlijk op? Een poppenkast. Bijna letterlijk als je bedenkt dat onze politici de puppets zijn in de handen van de elite. We kijken naar een theaterstuk. Nee, we doen er zelfs aan mee door te stemmen en politiek actief te zijn en erover te discussiëren en ertegen te demonstreren! Keken we er maar naar, dan zouden we zien hoe groot het bedrog was! Al dat theater leidt alleen maar af. Van de waarheid dat er nog steeds oorlogen zijn, armoede is, de zorg en onderwijs verschralen, ons voedsel steeds meer vervuild raakt, de media afhankelijk zijn, vrije energie niet beschikbaar is etc.

4. Volksvertegenwoordigers bestaan niet.

Toelichting: die 150 mensen dragen die naam wel maar als je gaat kijken vertegenwoordigen ze:
1. zichzelf (eigen belangen),
2. hun partij (partijbelangen),
3. de sterkste lobby (financiële belangen).

Volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen het volk niet, maar belangen. En vooral niet die van jou. Hoe kunnen ze ook? 150 mensen moeten bijna 17 miljoen burgers vertegenwoordigen? Tja, dat gaat `m dus niet worden! Helaas is het woord volksvertegenwoordiger zo ingebakken dat we uit het oog zijn verloren wat ze echt doen.

5. Politiek is geen instrument van het volk om een goede samenleving te creëren maar van de elite om ons af te leiden.

Toelichting: we denken dat we invloed hebben door te stemmen maar dat is niet zo. Als gezegd: “Den Haag”  heeft geen invloed, zelfs Brussel heeft dat niet werkelijk. We stemmen dus op een grote illusie. De invloed van onze stem rijkt daarnaast niet verder dan de zetelverdeling. Echt waar. That`s it! Wat er daarna gebeurt is weer volledig in handen van de elite achter de schermen. Met zo`n invloed kun je onmogelijk werken aan een betere samenleving. Dit kunnen we onmogelijk in verband brengen met dat heilige woord ‘democratie’.
Het is eigenlijk ongelooflijk dat we zo massaal geloven in ‘de democratie’  als het dat overduidelijk niet is.
Kennelijk hebben we zoveel zand in onze ogen. Maar o ja, dat is waar ook: de democratie is precies bedoeld om ons zand in de ogen te strooien! Een rookgordijn is het. Een kolossale afleidingsmanoeuvre van wat er werkelijk aan de hand is. We kijken massaal in de verkeerde richting.

6. Politiek vloeit direct voort uit het principe “verdeel en heers”.

Dát is de essentie van de politiek: het volk verdelen. En door alle strijd, discussie en commotie ziet het volk niet meer dat er een stille kracht achter de schermen gewoon doorgaat op dezelfde koers. We zijn te druk met elkaar bevechten. Over de symptomen dus ook nog, niet eens over de kernvragen.

Alles wat de politiek voedt, verdeelt ons meer. Zelfs deze tekst doet het. Het zet zich namelijk af tegen de politiek. Die kracht maakt de politiek alweer sterker.
Ik schrijf het toch op om de ogen te openen voor het evidente. Hoe meer mensen gaan inzien wat er werkelijk speelt, hoe meer mensen de energie op verbinding kunnen richten en niet op de verdeling die de politiek nastreeft. We mogen de politiek met een gerust hart laten zijn voor wat het is: een systeem dat niet dient, nooit heeft gediend en nooit zal dienen. En er vervolgens geen enkele aandacht meer aan besteden. Geen enkele. Klaar. Basta. Dus ook niet van binnenuit gaan proberen te veranderen want het is al een lege huls. Ook niet demonstreren, want what you fight, you become. Gewoon, klaar, geen aandacht. Spaar je energie, je zult het nodig hebben.

In verbinding

In een volgend artikel meer over de vraag waar we onze energie wat mij betreft dan op moeten richten. Maar iets zal ik er nu over zeggen. Het zoeken naar verbinding met elkaar vraagt ons de verbinding met onszelf te gaan zoeken. Dat is een pittige reis met grote uitdagingen. Maar wel een heel vervullende reis met onmiddellijk een duurzaam effect op de wereld buiten ons. Hierin zit ‘m namelijk de crux: de wereld om ons heen is slechts een reflectie van onze innerlijke wereld. Wij ZIJN de wereld. We MAKEN de wereld met iedere keuze in het hier en nu. Het resultaat van al onze keuzes bij elkaar is wat we in de wereld buiten ons waarnemen. We zijn ongelooflijk machtig in die zin. De enige relevante vraag is dus: Waarop baseer jij je keuzes? Vrijheid of controle? Liefde of angst? Waarheid of leugen? Eenheid of afgescheidenheid? Etc. En vervolgens: wat weerhoud je ervan te kiezen op basis van vrijheid, liefde, waarheid en eenheid? Daar bestaan heel concrete antwoorden op. Neem nu verantwoordeljkheid voor jezelf en de wereld. En ga op reis naar je ware zelf.

Dat is mijn antwoord op de illusie van de politiek.

Meer op: lextells.wordpress.com

35 gedachten over “De illusie van de politiek”

 1. Ik denk dat het probleem niet in de eerste plaats bij de politiek ligt maar bij de individuele mens.
  Als je om je heen kijkt dan zie je de dagelijkse ruzies tussen mensen. Kijk maar eens hoe er over het algemeen op internet fora gediscussieerd wordt. Kijk maar wat er gebeurt in relaties (1/3 van het aantal huwelijken eindigt in echtscheiding wat vaak een vechtscheiding wordt).
  Het is te makkelijk om ‘de schuld’ naar buiten te projecteren en bijv. de politiek, de elite of wie dan ook de schuld te geven.
  Het probleem zit bij de individuele mens. Zolang mensen nog ruzie maken, zolang mensen op wat voor manier dan ook in persoonlijke relaties disharmonie creëren, zolang zal deze wereld een klerezooi (vergeef me het woord) blijven en krijgt de wereld de politiek die daarbij past.   
  Het is volstrekt onmogelijk om met de mensen zoals ze nu zijn een betere wereld te scheppen.
  Sterker, iedere poging daartoe ontaart in een hel zie bijv. het communisme in de voormalige USSR. 
  Nogmaals het probleem zit hem niet in de eerste plaats in de politiek of de elite, maar in het doen en laten van de individuele mens.

  1. Hoi Roeland,

   Helemaal met je eens (zie m`n laatste alinea)! Ik wil dus ook niemand de schuld te geven, slechts de illusie van de politiek blootleggen. Dáár moet in ieder geval onze energie niet meer naar toe. Beter dat we die stoppen in het werken aan onszelf. Ruimen we de shit in onszelf op, dan verdwijnt de ‘rommel’ om ons heen vanzelf mee. Dat is in mijn optiek de enige duurzame weg naar een nieuwe wereld van liefde, vrijheid, waarheid en eenheid.

 2. Binnenkort moeten!!! we hier in belgenland ook weer gaan meedoen aan dit circus.Jullie hebben nog de keuze om te gaan stemmen of niet wij moeten gewoon of je krijgt een fikse boete.
  In elk geval trek ik gewoon een rood kruis door de stembrief en daarmee is het gedaan.Iedere keer erger ik me aan de affiches,strooibriefjes en zinloze discussies op tv en radio waar de beste praatjesmakers de naïeve meute weer gek maken.Nog meer erger ik me aan de mensen die ze elke keer weer vereren als Goden en dan achteraf gaan klagen dat het niet goed is maar de volgende keer gewoon terug in dezelfde val trappen.
  Ik heb sterk de indruk dat politiek en vooral de verkiezingen een soort van eucharistieviering is voor de meeste mensen, maar dan i.p.v. een munt in de schaal te gooien en zo zijn ziel terug schoon kopen gewoon een bolletje kleuren om de zoveel jaar en de verantwoordelijk door te schuiven naar een ander en zo de eigen geest terug zuiver maken.
  Als de mens verandering wil dan moet de mens zelf de handen uit de mouwen steken en niet de verantwoordelijk doorschuiven naar politici die geen handen hebben maar enkel een slangentong.

 3. Douwe, ik denk dat je het niet beter had kunnen verwoorden, dan zoals hierboven beschreven staat, mijn compliment.  Roeland ook jij hebt een duidelijk punt. Vroeger was het je recht en verplichting om te stemmen. Dit is een dogmatische stelling geworden en vooral voor de religieuse mensen, Tot slot, we blijven kuddedieren, zonder te beseffen dat onze gemeenschappelijke kracht vele malen groter is dan alles bij elkaar. Mvg, Paul.

 4. Vooral het volgende in het artikel viel me op:
  We mogen de politiek met een gerust hart laten zijn voor wat het is: een systeem dat niet dient, nooit heeft gediend en nooit zal dienen. En er vervolgens geen enkele aandacht meer aan besteden. Geen enkele. Klaar. Basta. Dus ook niet van binnenuit gaan proberen te veranderen want het is al een lege huls. Ook niet demonstreren, want what you fight, you become. Gewoon, klaar, geen aandacht. Spaar je energie, je zult het nodig hebben.
  Hoewel ik het daarmee eens ben, moet ook opgemerkt worden dat die politiek wetgeving maakt die de bevolking vervolgens dwingend wordt opgelegd. Denk aan belastingen en premies voor sociale verzekeringen. Dus het systeem negeren gaat niet, het dringt zich vanzelf wel aan je op. En burgerlijke ongehoorzaamheid resulteert in confrontaties. Ik ben benieuwd hoe de schrijver dat ziet…

  1. Hoi Nico, 

   Ik roep niet op tot burgerlijke gehoorzaamheid. En al helemaal niet tot het aangaan van confrontaties. Slechts wil ik de illusie van de politiek blootleggen en duidelijk maken dat onze energie dáár niet meer naar toe hoeft. In onszelf zit de sleutel voor een liefdevolle wereld buiten ons. Nergens anders gaan we die sleutel vinden. Hem zoeken is zoals ik al zei een pittige reis, maar antwoorden op je vragen over hoe je dan omgaat met de werking van het nog bestaande systeem komen vanzelf. Je handelt dan namelijk vanuit je hart. Je kunt wel kijken waar er ruimte is om niet met het systeem mee te gaan, zonder “illegaal” bezig te zijn. Er zijn al talloze initiatieven gaande. Heel leuk om uit te zoeken wat bij jou past.

 5. Goed artikel!
  En zoals ik wel vaker hoor: ´Van de politiek hoef je geen vernieuwing te verwachten.´ Als ik ga wachten tot de politiek ´nee´ zegt tegen het ESM-noodfonds, dan kan ik ook geloven dat die fata morgana in de woestijn mij water kan bieden. IJdele hoop voor een vastgeroest systeem koesteren… Ook ik trapte er afgelopen week in. Maar na de kater, kwam er het besef dat er alleen maar het hier en nu is. Om even te verwijzen naar Zen, zoals Paul al deed.
  Ik vond een recente uitspraak van Germen wel interessant, dat de 3D-printer revolutie op het punt staat door te breken. Daar zal m.i. uit voortkomen dat een hoop massaproductie overbodig gaat worden, m.a.g. verder oplopende werkloosheid. Dat zal ongetwijfeld ook een periode van chaos geven, wat mogelijk het nekschot voor het huidige systeem zal zijn.
  Ik vind het een hoopgevend idee, dat de 3D printer veel productie zal kunnen decentraliseren. Veel multinationals zullen aan macht inboeten. (Voornamelijk alleen wat grote jongens die de grondstoffen voor de 3D printer delven blijven dan m.i. nog over.) Alhoewel kennis van tecnologie natuurlijk ook macht is. Maar de productie / het uitprinten van producten, dat zullen veel multinationals kwijt raken. Kleine(re), innovatieve bedrijven zullen zich makkelijker aan de nieuwe marktwerking aanpassen, dan grote logge bedrijven als bv Apple en Microsoft.
  Kortom; Met minder macht voor (grote) bedrijven, zal de balans worden hersteld; De overheid en bedrijven zullen zich meer (of mogelijk geheel) dienend aan de burger opstellen.

 6. @ Bemoeier: Nee, uitreraard niet!
  Afgezien dat de Piratenpartij nog niet tot de gevestigde partijen behoort, zie je gewoon, dat de samenleving nog moet ´wennen’ aan dat liquid democracy-idee (*). Voor de massa zal het voelen als ´iets raars, iets vreemds, wat waarschijnlijk niet zal werken´. Wat de boer niet kent, dat vreet hij niet.
  (*) Overigens waren ook de partijen Mens en Spirit, SOPN, en Partij vd Toekomst hiervoor.

 7. Het ego van de mens zal moeten verdwijnen. Als mensen inzien dat een ander helpen goed doet dan worden er winwinsituatie’s gecreerd. Ook werkt deze economie niet op de langer termijn omdat de waarde van ons geld geen SI-eenheid is. Ze staat niet gelijk aan een hoeveelheid energie. Er zou een energetische standaart op geld moeten worden ingevoerd. Vroeger voordat er banken waren had je de goudstandaart en stond geld dus gelijk aan een hoeveelheid energie. Sinds er banken zijn is geld aan niets meer gerelateerd. Hierover zal ik binnenkort een artikel over schrijven op visionair. 

 8. Hallo, ik ben het grotendeels eens met uw verhaal en ben zelf nog nooit wezen stemmen. Wel besef ik mij dat er altijd een bepaalde groep zal zijn welke wel zijn/haar stem zal blijven uitbrengen. Ik vraag mij dan ook af wat er met het land zal gebeuren als de meerderheid van het volk niet meer zou gaan stemmen. Al heeft de elite achter de schermen de touwtjes in handen ze zullen altijd ten dele de stemmers tegemoet moeten komen om de partij groot te houden en de schapen mak ,al is het maar een heel klein percentage van wat er beloofd word.Stel dat al het productie volk en de middenstand niet meer zou stemmen en er blijft een heel klein percentage wel stemmen zoals de bankier de extreem rijken de grootaandeelhouders en noem maar op. Ik denk niet dat dit het “normale” volk ten goede zal komen. Nu hebben we in ieder geval nog brood en spelen. Er veranderd misschien niet veel als je stemt maar 0,001% winst is ook winst. Ik heb besloten dat ik volgende keer wel mijn stem ga uitbrengen op een kleine oppositie partij want als alleen de VVD’ers gaan stemmen dan veranderd er met 100% zekerheid niets wat Jan doorsnee ten goede zal komen. Je kan wel proberen het systeem te laten vallen door niet te stemmen maar dat werkt niet. Er zal altijd een nieuw systeem voor in de plaats komen. zo gaat het al eeuwen. Als er 0% van de mensen zou gaan stemmen dan  krijg je vanzelf een dictatuur. Stemmen heeft dus niet veel zin maar door niet te stemmen veranderd er helemaal niets. Veel mensen (waaronder ik)trappen wel tegen het systeem aan  Maar heeft er ook iemand een andere betere oplossing? Anarchie maakt de wereld ook niet beter.

  1. Als we blijven vasthouden aan het huidige systeem, ook uit angst van wat er gebeurt als anderen dan wel blijven stemmen, blijven we vastzitten aan het systeem.

   Er is niets om bang voor te zijn. Er is niets waar me niet mee om kunnen gaan. Het is angst voor het onbekende, voor nieuwe wegen en wat die kunnen brengen.

   Bewust niet stemmen gaat gepaard met een houding die is gebaseerd op liefde, eenheid, vrijheid en waarheid. Die kracht brengt – op energetisch niveau – fundamentele verandering teweeg. Positieve wel te verstaan.  De resultaten daarvan zullen ons verbazen!

    1. Nee. In feite zie je nu juist een regentenklasse. Kijk maar eens hoe de banen voor publieke bestuursfuncties worden verdeeld. En kartels zijn in principe geen probleem. Hoe minder regels er aan een markt worden opgelegd, hoe makkelijker het is om toe te treden tot een markt en zo te concurreren met een kartel.

 9. Een overheid is wel nodig om bepaalde grote problemen op te lossen en toe te zien op grote bedrijven en instantie of die wel hun beloftes nakomen en geen oneerlijke dingen doen. Verder denk ik wel dat het volk verder geen overheid nodig heeft als men weer het recht in eigen hand kan nemen. Zolang de mens maar in balans is. Het is erg belangrijk als talenten en mogelijkheden zo goed mogelijk over de mensen worden verdeeld en het dus niet uitmaakt of je man of vrouw, jong of oud bent, of van welk land je komt. Slechte mensen/criminelen heb je puur vanwege al die beperkende regels en schaarste. En met de echte slechte mensen zoals pedofielen, pooiers en loveboy’s rekenen mensen zelf wel af.   

 10. Laten we eens bij Samsom blijven stilstaan: wat heeft deze kaalkop gepresteerd om enig recht van spreken te hebben – los van het feit dat hij milieu-terrorist was bij Greenpeace heeft het sujet nog nooit wat nuttigs gedaan dat hem recht van spreken geeft over anderen in het politiek spectrum en liegen dat is wat Greenpeace groot gemaakt heeft en vervolgens ook weer klein.

 11. bart van ransbeeck

  in belgie ist gemiddeld bruto inkomen 3000 euro, laat de volksvertegenwoordigers van een demokratisch land hun loon daarop enten, zo zullen ze de maatregelen die ze nemen in t voordeel van een zo groot mogelijke groep zijn, das ook ongeveer t loon van een sociaal assistent, en in feite is de rol van volksvertegenwoordiger niemeer dan da, beslissingen nemen in t voordeel van een zo groot mogelijke groep mensen…het risico van omkoperij? da s vandaag ook bij europarlementariuers die 13.000 euro/m krijgen en zich toch nog laten omkopen
  is getoond met verborgen camera…. ook de verkeersboetes zullen snel weer normale proporties krijgen ;nu zijn die genormeerd op t loon v e burgemeester en parlementarier , in zwitserland betaal je in verhouding met je vermogen

 12. 4e keer : links verwijderd
  Ik heb vroeger ook niet gestemd maar dan veranderd er echt niets.
  Voor de afgelopen verkiezingen heb ik in het algemeen voor alle partijen een vraag gesteld.
  Nu komt het in de posts wel naar boven maar ik zal hier eerst even uit de doeken doen wat ik wilde doen.
  Er is een probleem, een financieel probleem.
  Het grappige met een probleem is dat er twee kanten aan zitten , het gevolg en een oorzaak.
  Omdat het al 99 jaar bezig is kan ik rustig stellen dat we al ons leven lang bezig zijn met het “aanpakken” van de gevolgen. Als je iets aan een probleem wil doen moet je naar de oorzaak kijken, die oorzaak is door John F. Kennedy ergens netjes uit de doeken gedaan. Opvallend is dat geeneen politieke partij wil praten over de oorzaak.
  Even iets over de oorzaak; Een heel raar voorbeeld: Na een transaktie leeft de een in een caravan op een weiland en de ander geniet van een levenslange vakantie op een van zijn jachten aan de middellandse zee. Nu zegt de een: ik ben slachtoffer geworden van die ander. De ander heeft echter zeggenschap en zegt dat het allemaal de schuld is van die meneer in die caravan. En dat wordt op dit moment als oorzaak aangehouden (wat volgens mij onjuist is).
  Maargoed, ik was benieuwd welke partij er over de oorzaak en de teksten van JFK wilden praten. Op Fok! heb ik die vraag gesteld en tot mijn stomme verbazing kreeg ik van MenS en Spirit een verhaaltje terug waar die link met Kennedy werd aangehaald (dat wil nog helemaal niet zeggen dat ze er ook wat aan willen doen maar het was opvallend dat een politieke partij er iets over wilde zeggen, omdat de partijvoorzitter nooit met de discussie heeft meegedaan en omdat het een Lid was welke het opperde kan het zijn dat dat ook nep was.)
  Toch zal ik, als een politieke partij durft te praten over de oorzaak, mijn stem daarop uitbrengen. Ik denk dat dat (voorlopig) het eerste en enige uitgangspunt moet wezen.
  Niet stemmen is alleen goed als de niet-stemmers een stem zouden krijgen en konden vertellen waarom ze niet willen stemmen. Omdat de media in handen is van de elite hoor je daar bar weinig over. (en wat je hoort is zorgvuldig geselecteerd).

 13.  
  Ik heb vroeger ook niet gestemd maar dan veranderd er echt niets.
  Voor de afgelopen verkiezingen heb ik in het algemeen voor alle partijen een vraag gesteld.
  Nu komt het in de posts wel naat boven maar ik zal hier eerst even uit de doeken doen wat ik wilde doen.
  Er is een probleem, een financieel probleem.
  Het grappige met een probleem is dat er twee kanten aan zitten , het gevolg en een oorzaak.
  Omdat het al 99 jaar bezig is kan ik rustig stellen dat we al ons leven lang bezig zijn met het “aanpakken” van de gevolgen. Als je iets aan een probleem wil doen moet je naar de oorzaak kijken, die oorzaak is door John F. Kennedy ergens netjes uit de doeken gedaan. Opvallend is dat geeneen politieke partij wil praten over de oorzaak.
  Even iets over de oorzaak; Een heel raar voorbeeld: Na een transaktie leeft de een in een caravan op een weiland en de ander geniet van een levenslange vakantie op een van zijn jachten aan de middellandse zee. Nu zegt de een: ik ben slachtoffer geworden van die ander. De ander heeft echter zeggenschap en zegt dat het allemaal de schuld is van die meneer in die caravan. En dat wordt op dit moment als oorzaak aangehouden (wat volgens mij onjuist is).
  Maargoed, ik was benieuwd welke partij er over de oorzaak en de teksten van JFK wilden praten. Op [url=http://forum.fok.nl/topic/1863402]Fok![/url] heb ik die vraag gesteld en tot mijn stomme verbazing kreeg ik van MenS en Spirit een verhaaltje terug waar die link met Kennedy werd aangehaald (dat wil nog helemaal niet zeggen dat ze er ook wat aan willen doen maar het was opvallend dat een politieke partij er iets over wilde zeggen, omdat de partijvoorzitter nooit met de discussie heeft meegedaan en omdat het een Lid was welke het opperde kan het zijn dat dat ook nep was.)
  Toch zal ik, als een politieke partij durft te praten over de oorzaak, mijn stem daarop uitbrengen. Ik denk dat dat (voorlopig) het eerste en enige uitgangspunt moet wezen als je moet beslissen wel of niet te stemmen.
  Niet-stemmen is een mogelijkheid als de niet-stemmers een stem krijgen maar omdat de media in handen is van de elite komt die niet-stemmer nooit aan het woord (degenen die je wel hoort zijn zorgvuldig geselecteerd).

 14. Sterk artikel weer Douwe!
   
  Wat betreft ‘verdeel en heers’:
   
  Een van de meest zorgvuldig in stand gehouden vergissingen is de gedachte dat bestaansrecht alleen te verkrijgen is door het van elkaar af te nemen. We noemen dat ‘concurrentie’.
   
  Om de verdeling in stand te houden wordt ons voortdurend de illusie van concurrentie voorgespiegeld tussen politieke partijen, landen, bedrijven etc. Ik noem dat ‘horizontale concurrentie’.
   
  Maar de werkelijke concurrentie is de concurrentie tussen de machtselite en het volk, met als inzet het enige van (ruil)waarde: de (opbrengst van) arbeid van het volk. Ik noem dat ‘verticale concurrentie’ en dat is onder de streep de enige werkelijk bestaande concurrentie.
   
  De machtselite wil graag profiteren van die opbrengst zonder ervoor te werken. Het volk wil natuurlijk zelf ook graag genieten van de opbrengst van haar eigen arbeid. Een tegengesteld belang dus.
   
  Omdat het volk niet uit zichzelf de vruchten van haar arbeid aan de voeten van de elite komt leggen, zijn daarvoor strategieën noodzakelijk. Eén van de meest succesvolle strategieën, is het geldsysteem dat ontworpen is om schaarste te creëren waardoor mensen geen andere keuze denken te hebben dat elkaar te beconcurreren.
   
  Alle strategieën van de machtelite zijn gericht op de verticale concurrentie tussen elite en volk, inclusief de strategie van de illusie van horizontale concurrentie (verdeling).  

 15. Nederland wordt naar de kloten gemaakt en gaat failliet we moeten zoveel betalen, wie kan de ziektekosten en belastingen nog betalen.
  Stemmen is zinloos, ze doen toch precies wat ze zelf willen en geven geld uit als water en als ze tekort komen, gewoon de belasting omhoog, NOU WIJ KUNNEN NIET MEER !!!!

 16. We zijn lang geleden alweer, met een meerderheid, een bepaalde (democratische) richting ingegaan. Langzaam is dit op- en uitgebouwd. Zoals je een besluit neemt om een kanaal te gaan graven of een spoorlijn aan gaat leggen. Er werd een structuur met netwerken opgebouwd met wetten en regels via Genève, VN, Brussel en Den Haag. Dit kon omdat men geleerd had van het verleden en “orde wilde scheppen in de chaos” . We stemmen om ” op koers te blijven”. op idioten stemmen betekent misschien weer chaos, dictatuur of iets anders wat de meerderheid niet wil. Stemmen betekent “zoals Joop de Uil eens zei”. Heel voorzichtig aan de radertjes draaien.

Laat een reactie achter