Studieschulden worden steeds hoger, terwijl de salarissen en kansen op werk voor hoogopgeleiden afnemen.

‘Hoger onderwijs is zonde van het geld’

Studenten steken zich zwaar in de schulden voor het behalen van een studie. In de Verenigde Staten is de situatie nog dramatischer. Studieschulden van boven een ton zijn daar eerder regel dan uitzondering. Is onderwijs waard dat we er zo veel aan uitgeven? Mede, omdat steeds meer hoogopgeleiden werkloos worden.
De libertariër Peter Thiel denkt van niet.

Ik denk dat Thiel een punt heeft. Inderdaad is een groot deel van wat we leren zinloos. Tegelijkertijd zijn er dingen die we niet leren, maar die veel waardevoller zijn. Daarom denk ik dat we moeten werken aan leven lang leren. Een kort, maar krachtig basiscurriculum van ongeveer twaalf jaar, dat helemaal gratis moet zijn. Nuttige vaardigheden en inzichten moeten door middel van gratis tutorials en cursussen beschikbaar zijn op internet. Het model van Khan Academy kan hiervoor gebruikt worden. De rest kan je bijleren binnen een bedrijf.

Studieschulden worden steeds hoger, terwijl de salarissen en kansen op werk voor hoogopgeleiden afnemen.
Studieschulden worden steeds hoger, terwijl de salarissen en kansen op werk voor hoogopgeleiden afnemen.

14 gedachten over “‘Hoger onderwijs is zonde van het geld’”

 1. Interessant stukje. Veel dingen die hij zegt zijn denk ik ook van toepassing in Nederland. De laatste paar jaar is vaak in het nieuws geweest dat er veel te veel mensen zijn opgeleid als huisarts of piloot. De mensen die deze peperdure studies gedaan hebben zijn vaak genoodzaakt werk te zoeken in het buitenland. Best zonde omdat veel van dit soort studies tonnen aan belastinggeld hebben gekost.

 2. Het was toch ooit zo dat je kon beginnen in de postkamer en eindigen als directeur.
  Ik weet niet of dat ooit echt bestaan heeft, maar je ziet tegenwoordig vaak hoogopgeleide “lulletjes” van 25, amper van school, die wel eventjes mensen (met vaak echte (levens)ervaring) gaan “aansturen”.

  Waar veel hoogopgeleiden tegenwoordig in uitblinken is rechtlullen wat krom is, oftewel liegen, terwijl je zou hopen dat hoger onderwijs sceptisch/kritisch denken zou bijbrengen.

  Waar worden al die mensen eigenlijk voor opgeleid? Hoeveel sociologen, politicologen, psychologen, vrijetijdskundigen kan een economie aan?

  De realisatie dat veel mensen een zinloze opleiding hebben genoten valt waarschijnlijk zwaar, cognitieve dissonantie (waar ze inmiddels in uitblinken na jaren zinloze studie) is bijna een gegeven.

  En dan krijg je o.a.:
  – neerkijken op mensen met een lagere opleiding.
  – verdedigen van je bullshit job.
  – narcisme/egocentrisme.
  – cultureel marxisme? :)

  1. Ongelovige Thomas

   Hoogleraar vergelijkende godsdienstwetenschappen…hoogleraar Antilliaanse vraagstukken., hoogleraar internetbeveiliging .
   Ze bestaan tegenwoordig..
   Je kan daar druk mee zijn en doen voor hele weken jaar in jaar uit , dag in dag uit van half 9 tot 5 uur..De moderne hoogleraar weet heel veel van heel weinig en heeft niet eens oogkleppen op zoals het trekpaard…
   Ik ben als hoogleraar gespecialiseerd in de geschiedenis v.d. Europese Mendelliaanse kanarie- veredeling , de periode 1764 t/m/ 1782 is hierin m’n specialiteit.Dat was de opkomst v.d. gele kanarie.wat ten koste ging v.d. oranje kanarie.Hoe de kanarie zeer algemeen werd als gevolg v.d. mijnbouw kan men in ’n Fibonacci reeks inzichtelijk maken…kuch kuch…

   1. Vergeet niet dat de gele kanarie enorm narcistisch was. Charmant en attent in het begin, maar uiteindeijk kwam het waardeloze karakter van de klootzak toch bovendrijven, wat hem zeer geschikt maakte om dood te vallen (nobody cared).

    1. Ongelovige Thomas

     dode mijnkanarie’s waren ’n delicatesse in arme mijnstreken zoals de Borinage..Vincent van Gogh heeft daar nog meerdere prenten over gemaakt..De voorstudie van de aardappeleters laat ’n pannejte zien op tafel waarin zich meerdere gefrituurde kanarie’s bevinden Deze zijn op het beroemde schilderij weggelaten om niet meer te achterhalen redenen…

    2. Toch zijn er geruchten dat Vincent van Gogh ontdekte dat gefrituurde kanarie’s als katalysator voor koude kernfusie gebruikt konden worden. Dat zou ook zijn zonnebloem fusiereactor ontwerp verklaren.

     Echter was er in die tijd nog niet zoveel behoefte aan onbeperkte energie (geen iphones) waardoor hij verder ging op aardappels, welke alleen geschikt zijn voor primitieve fusiereactor ontwerpen als de tomahawk of stellarator.

    3. Ongelovige Thomas

     Het genie van Gogh , koude kernfusie ontdekker en ontdekker v.d. gele kanarie-kathalysator , werd z’n gehele leven dwars gezeten door de kolenlobby en de mijnbouwlobby die z’n geografische zwaartepunt had in Zuid- Belgie , Henegouwen en Noord Frankrijk , Nord pas de Calais .Natuurlijk werd hij door deze lobby- instanties tegengewerkt want dat de belangen van de kolenindustrie en van Goghs ontdekkingen met elkaar botsten mag natuurlijk duidelijk zijn !
     Vandaar dat hij voor z’n veiligheid uitweek naar het Zuid Franse Arles , ver weg v.d. kwaadaardige invloeden van deze lobby-organisaties.( zie Jeroen Krabbe’s ondersteunende verklaring hierover in de serie over van Gogh)
     Men heeft van Gogh uitendelijk toch klein gekregen ..dit door toedoen van de stroman Gaugain . Gaugain deed zich heimelijk voor als vriend van van Gogh maar werkte in werkelijkheid voor de kwaadaardige pikzwarte kolenlobby uit het noorden . ….Gaugain , die zich in de rol van vriend van van Gogh bij hem ging inwonenin Arles, had alle ruimte , tijd en middelen om van Gogh te elimineren .. Het was daarom dat Gaugain van Gogh meerde flessen absinth aanbood net na aankomst ..
     Dit had ’n nefaste uitwerking op de geestestoestand van van Gogh die na z’n psychiatrische behandeling in het gele huis nooit meer de oude werd.. .Gaugain was inmiddels ale weer vertrokken naar z’n broodheren in het noorden toen van Gogh uit pure geestelijke ontreddering zelfmoord pleegde.

 3. Ongelovige Thomas

  Even serieus;
  Wat John Taylor Gatto te vertellen heeft over onderwijs en educatie is pas echt interessant.
  Deze man is de autoriteit in de VS wat betreft onderwijs.
  Hij is zelf ooit leraar geweest , werd ooit tot beste leraar uitgeroepen v.d. staat New York, maar veracht het tegenwoordige onderwijs .Zijn opvatting is. dat modern onderwijs o.a. de creativiteit in de jonge mens naar de vernieling helpt.
  Het huidige onderwijs is er enkel op gericht om ’n brave hardwerkende niet kritische werkkracht te creeren in loondienst , aldus Gatto ..Begin 19 de eeuw was het Amerikaanse onderwijs nog gericht op kritisch denken , het was gericht op zelfstandig op je benen staan en je werd gevormd tot zelfstandige i.p.v. loonslaaf..
  Volgens Gatto ging de Amerikaanse burgeroorlog niet om afschaffing v.d. slavernij , die toch al op sterven na dood was, maar om de transitie van ’n maatschappij van kleine zelfstandinge ambachtslieden naar ’n maatschappij van multinationals met ’n behoefte naar mensen in loondienst
  .Er moest daarom dus ’n verandering komen in het onderwijs..waaruit het hedendaagse onderwijs is ontstaan.
  Gatto heeft vele boeken op z’n naam staan over onderwijs met titels zoals;
  Weapons of mass instruction.,
  Dumbing us down.
  The ubndergound of A

 4. Ongelovige Thomas

  -The underground of American education
  -The trapped flea principle
  De man geeft prachtige lezingen , in deze lezing vertelt hij over o.a. talloze bekende school dropouts die voor zichzelf begonnen zoals Bill Gates , Steve Job , Steve Wozniak en Warren Buffet. zonder ook maar ’n diploma op zak te hebben .

  https://youtu.be/QKozNWJ8PEc

Laat een reactie achter