Reuzenberenklauwen zijn enorme exoten die oorspronkelijk uit Siberië komen

Onze kortstondige obsessie met reuzenbereklauwen

De reuzenberenklauw, een exoot uit Siberië, wekt bij sommige mensen heftige allergische reacties op
De reuzenberenklauw, een exoot uit Siberië, wekt bij sommige mensen heftige allergische reacties op

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum), een plant uit de schermbloemenfamilie, is in de 19e eeuw is als tuinplant uit Zuidwest-Azië in Europa geïntroduceerd. De reuzenberenklauw gedijt goed in Nederland, in wegbermen en op andere plaatsen waar de grond niet bewerkt wordt.
Maar aanraking van de bladeren en stengels kan brandblaren veroorzaken. Bezorgde ouders van buitenspelende kinderen schrijven brieven aan raadsleden en wethouders. En daarom wordt in veel Nederlandse gemeenten de reuzenberenklauw bestreden.

In Zuidwest-Azië gaat de bevolking er heel anders mee om. Men weet van oudsher van welke planten men af moet blijven. Bezorgde ouders schrijven misschien wel brieven aan lokale bestuurders, maar die gaan over andere dingen.

In Nederland zijn we welvarend. Vijftig jaar geleden lieten we de reuzenbereklauwen nog met rust. Nu grijpen we in.
Dankzij goedkope energie hebben wij onze samenleving kunnen voorzien van probleemoplossende instanties. Instanties zoals de Dienst Groenvoorziening. De medewerkers worden aangestuurd door het ‘vakteam Milieu en Beheer van het openbare groen’.
In het voorjaar (peak-reuzenbereklauw) worden in heel Nederland de snelgroeiende planten verwijderd op plaatsen waar wel eens kinderen spelen.

Cassandraclub denkt dat we daarmee zullen stoppen.

9 gedachten over “Onze kortstondige obsessie met reuzenbereklauwen”

  1. Wat een onzin om een heksenjacht op deze plant te ontketenen. De hele Nederlandse natuur zit vol met giftige planten zoals vingerhoedskruid, taxus endoornappels. Daar doen we toch ook niet zo opgewonden over?

    1. Precies. Dieffenbachia is een mooie decoratieve plant maar in zijn stengels zit ook het beruchte strychnine, een zwaar zenuwgif dat in lichte concentraties al het ademhalingsstelsel van een mens kan platleggen.

  2. Het zijn de haartjes op de onderkant van de bladeren en die op de stengel zitten die het leed bij de mens veroorzaken, als je onderhevig bent door dit leed kun je je vel wel van de huid aftrekken. Dat komt doordat deze haartjes de eigenschap hebben om via de porien in de huid zich zelf naar binnen trekken en daardoor alle onprettige reakties veroorzaakt. Hannes, deze plant heeft een eigenschap om zeer veel zaadjes te produceren en niet gauw te verdelgen, waardoor ze steeds meer in aantal zullen groeien en dan niet meer uit te roeien zijn.

    1. Inmiddels zijn we al weer in 2016 maar over de vermaledijde reuzenberenklauw hoor je niet veel meer. Er zijn nu andere hypes aan de gang; vluchtelingen, terroristen, de Turkse president die nu aan zijn ‘Machtsergreifung’ a la Hitlerstijl bezig is. Het is overigens toch wel een indrukwekkende plant die berenklauw als hij in bloei staat…

      1. En als neo-sultan Erdogan klaar is met het ambtenaren apparaat, leger, rechterlijke macht en politie te ‘zuiveren’, zal waarschijnlijk de ‘Gleichschaltung’ volgen…

Laat een reactie achter