Een wâldhúske, een Friese arbeiderswoning uit de Friese Wouden. Bron: friesland-holland-nieuws.nl

Platteland moet ook bereikbaar zijn voor armere Nederlanders

Honderd jaar geleden was het platteland bezaaid met kleine huisjes waar ook armere mensen woonden. Dat is nu anders. Het platteland wordt steeds meer het domein van de rijken. Een voorstel voor een betere ruimtelijke ordening dan nu.

Wonen op het platteland: een onvervulde droom van velen
Eén op de vier Nederlanders droomt er van: wonen op het platteland. Wonen in het groen is beter voor ons hart en onze gezondheid, blijkt uit epidemiologisch onderzoek. Ook blijken typische moderne ziekten als obesitas en ADD weg te smelten als de persoon in kwestie met veel groen wordt omgeven. Kortom: het zou ook voor de volksgezondheid een goed idee zijn als meer mensen dan nu in een groene omgeving zouden wonen.

Een wâldhúske, een Friese arbeiderswoning uit de Friese Wouden. Bron: friesland-holland-nieuws.nl
Een wâldhúske, een Friese arbeiderswoning uit de Friese Wouden. Bron: friesland-holland-nieuws.nl

Armen wonen nu vooral in de stad
Nog geen honderd jaar geleden was dit geen droom, maar realiteit. Het grootste deel van de bevolking woonde in die tijd op het platteland. Daarvan getuigen ook nog de weinige arbeidershuisjes uit die tijd die overgebleven zijn.
Er kwam steeds meer werkgelegenheid in de stad, denk aan kantoorbanen, terwijl die door de mechanisering op het platteland verdween. Met pijn in het hart moesten daarom veel plattelandsbewoners verhuizen naar de stad, waar ze een ongezond leven in arbeiderswijken leidden.

Oorlog tegen vrijstaande huisjes
Ambtenaren houden niet van zwerfbebouwing. Eindeloze Vinexwijken, waarin hun onderdanen “verantwoord” worden gehuisvest, zijn meer hun ding. Kleine huisjes, verspreid over het platteland passen in geen enkel ruimtelijke-ordeningsplan. Geen wonder dus dat een groot deel van deze huisjes, van landarbeiders bijvoorbeeld, verdwenen zijn. Op de afbeelding een schitterend Fries wâldhúske. Klein en tegelijkertijd een sieraad voor het landschap.

In veel gevallen, denk bijvoorbeeld aan de vochtige, ongezonde turfwoningen in het Drentse veengebied, was dit maar goed ook. In andere gevallen had er in de plaats van dit ongezonde huisje een huisje van betere kwaliteit gebouwd kunnen worden. Zoiets als een vakantiewoning. Hiermee was er ook meteen een veel flexibeler woningbestand geweest dat zowel voor volkshuisvesting als voor recreatie gebruikt zou kunnen worden.

Bezwaren tegen “zwerfbebouwing” makkelijk te pareren
Ambtenaren opperen gewoonlijk de volgende bezwaren tegen verspreide bebouwing op het platteland.

Landschapsvervuiling. Zoals de afbeelding laat zien, kunnen kleine woningen die aangepast zijn aan de lokale bouwstijl in de streek, het landschap zelfs verrijken. Een kwestie van een goede welstandscommissie dus. Eventueel kan een soort architectonisch lego worden geconstrueerd met behulp waarvan mensen hun woning kunnen samenstelen.
Aantasting natuurwaarden. In de praktijk wordt verreweg de meeste vervuiling op het platteland veroorzaakt door recreërende stedelingen. Ook zal de handhaving afdoende moeten zijn.
Aanleg elektriciteit, kabels, waterleiding en riolering. De huisjes kunnen in kleine clusters van ongeveer tien woningen worden gebouwd (‘gehuchten’). Via een naastgelegen  boerderij kunnen deze door worden getrokken of kan een gemeenschappelijke, zelfstandige voorziening worden getroffen, denk aan een septic tank.
Meer forensisch verkeer. Steeds meer mensen werken van huis uit.

3 gedachten over “Platteland moet ook bereikbaar zijn voor armere Nederlanders”

 1. zoals jullie wellicht inmiddels weten, is dit helemaal mijn liefde.
  Na m’n hbo studie heb ik deze materie allemaal 12-15 jaar als ambtenaar mogen bestuderen, maar liep met mijn ideeën volkomen te pletter tegen de modestromen van opproppen. (inbreiden in de toenemend compacte stad)

  Ach b., zei de directeur generaal VROM ooit eens tegen mij, op het einde van een goed gesprek, ik ben ook maar ambtenaar net als jij en heb ook maar te doen wat de POLITIEK mij opdraagt.

  En de politiek is geïnstigeerd door de academiën en universiteiten. ik ril nu nog van Ronteltap en Funken, met hun zo verderfelijke ‘Ruimteconsumptie of Bouwconsumptie’, na hun ellendige ‘studiereisje’ naar Amerika in de jaren ’70.
  Dat werd verplichte op-elkaar-drijf-leerstof!

  Opproppen, de manier om gemakkelijker over mensen te heersen en tot slavernij te dwingen. slavernij in het aansnellende einde van dit tijdperk.

  Jammer dat op dit thema niet meer discussie is gevormd. ook mijn politieke partij, de CU ligt op dit punt helemaal fout en krijg ik via het forum niet in de minste beweging. alsof de duivel er mee speelt.

  en dat het zwarte kreng dat doet is voor mij zelfs wel zeker ook!

  Overigens, ik heb de tijd nog meegemaakt dat >40% van de bevolking het ‘buiten’ wonen prefereerde hoor, volgens officiële cijfers. Dat is niet zo heel lang geleden. En dat cijfer is hoger geweest. Maar het is net als met uw kanarie; als ie maar lang genoeg opgekooid heeft gezeten, wil hij ook liever in zijn kooitje blijven zitten. Hij weet dan niet meer wat vrijheid inhield. 
  En we weten dat straks 80% tot 90% van de bevolking in steden zal wonen.

  Daarom moeten we dorpen nu al de zelfde behandeling geven; inbreiden, niet uitbreiden aan de randen. Het zou eens verrommeling kunnen geven of lege open ruimte kosten. Alsof we daar niet zelf bij kunnen blijven!
  Politieke argumenten zijn bijna altijd lulverhalen, toch?

  1. Je laatste Zin: “” Politieke argumenten zijn bijna altijd lulverhalen, toch?”” Klopt als een Bus.  Verhulling chaos afleiding en Bedrog.
    
   Alle decennia zijn Wij Allen door de bankstermafia die heerst Bedrogen. Alle Boeren het Land uitgejaagd stevige massaimigraties het Land in gejaagd en dwangverstedelijkingen ter winstnemingen van de mafia en hun Gronden en bouwspeculaties en bedrijven die NU dan ook PUISANT rijk zijn en Heel het Land en Volk aan gort.
    
   Dat Was voor ze Boer Koekoek met laagste middelen wegjoegen en uitschakelden om aan de Boerengronden te kunnen komen ter dwangverstedelijking en woekerwinsten  al aan de gang dat adels mafiatrio kok(cook adel) lubbers(loeb li berlusconi dirupo) en van agt(bauer rothschild) en hun klonen pechtold job cohen en velen meer er aan bedeligd met een zeer winstgevende carriere hetzij anderzijds popupmiljardairs geworden van de roof en Bedrog als zeer vele Grond Eigenndommen Bedrijven en Rechten rovende rechters en ovjs ook.  Zo heeft mafialid hirsch ballin weer ALLE rechten en contract aan israelische bedrijven gegeven die alle luchthavens nu in de hand hebben en de miljarden aan drugs en Mensenhandel cq Kinderkutjes ongehinderd heel de Wereld door verhandeld worden.
    
    
   Laat Staan de roof van Onze Volkseigendommen en honderden miljarden van Onze Pensioengelden dermatig dat Geheel de Bevolking jaren langer door moet vanwege hen en hun roofwinsten. Alleen job cohen roofde al 3,1 miljard euro via het metroproject met zijn bedrijfsfamilie naast de vele inkomsten met Kinder prostituties prostituties en irt herojnehandel van Amsterdam tot in Noordholland en Groningen en ze de saban b bende nog voor in dienst hadden hun zaakjes van dood en verderf te beheren.
    
   En die Zijn nog maar de Armoedzaaiers van die bankstermafia waarbij job cohen van de al reeds puisant rijke kuhn`van banksters kuhn&loeb afstamt en loeb weer familie van de chinese li´s en lubbers is. Sommig namen van de cohen´s Zijn ook couvin calvin cowen(president van Ierland rowan rowen kohn kuhn en *calvijn de massamoordenaar en Volksmenner die “arbeit macht frei” en  “des duivels oor kussen”” etc  bedacht had. Rowan atkinson en arthur c clark zijn ook cohens en familie.

Laat een reactie achter