In de VS, waar lenen voor een studie al heel gebruikelijk is, zuchten werkloze afgestudeerden onder enorme studieschulden.

Studeren zonder schuld: de mogelijkheden

Zoals bekend heeft de Nederlandse overheid in 2014 ook het laatste restje van de studiebeurs afgeschaft en vervangen door een rentedragende lening. Wat zijn de mogelijkheden voor een arme student om toch schuldenvrij een opleiding te volgen?

Wat is de situatie in 2015?
Met ingang van 1 september 2015 wordt voor hbo- en wo studenten de basisbeurs afgeschaft. Voor MBO-studenten blijft de basisbeurs nog gewoon bestaan. Ook blijft de OV-jaarkaart nog bestaan. Studenten met ouders die samen minder dan 48.000 euro bruto per jaar verdienen, hebben nog steeds recht op een aanvullende beurs, een lening. Deze wordt zelfs met € 100 verhoogd en bedraagt dan € 365 per maand. Dit bedrag wordt kwijtgescholden als de student een diploma behaalt. Studenten die niet rondkomen, vrijwel alle dus, kunnen bijlenen tot plm. 450 euro per maand, waarvan plm. 150 euro collegegeldkrediet en plm. 300 euro studielening.[1][2]

Hoe beperk ik als student de schulden zo veel mogelijk?
Oplossing 1: bijstandsuitkering.
Officieel heeft u geen recht op een bijstandsuitkering als u ingeschreven staat bij een voltijds onderwijsinstelling, omdat u dan niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt. Ook moeten jongeren onder de 27 jaar werken of studeren. De oplossing is vrij simpel. Schrijf u in als deeltijdstudent bij een HBO of WO opleiding van bijvoorbeeld LOI, of een buitenlandse, goed aangeschreven instelling zoals bijvoorbeeld , en voldoe aan de eisen van de sociale dienst, dus solliciteren. Nadeel: de keuze aan afstandsonderwijs is beperkt en u moet over de nodige zelfdiscipline beschikken. Het zogeheten studentenleven, met bijbehorende handige netwerken, kunt u vergeten. Deze contacten zijn echter ook prima op te doen op een andere manier, bijvoorbeeld door lid te worden van wat intellectueel uitdagender verenigingen. Tot 21 jaar wordt de bijstandsuitkering afgeleid van de kinderbijslag; het is dan het slimst om nog een paar jaar bij uw ouders te blijven wonen. Uw relatie met uw ouders moet dan wel goed zijn. Daarna wordt het leven prettiger met een bijstandsuitkering van 650 euro per maand, plus de nodige toeslagen.

In de VS, waar lenen voor een studie al heel gebruikelijk is, zuchten werkloze afgestudeerden onder enorme studieschulden.
In de VS, waar lenen voor een studie al heel gebruikelijk is, zuchten werkloze afgestudeerden onder enorme studieschulden.

Oplossing 2: werken en studeren.
On- of laaggeschoold werk brengt doorgaans voldoende op om zuinig van te leven en van het kleine overschot het collegegeld te betalen. Kunt u bij uw ouders of ergens anders gratis of goedkoop wonen, dan kan het zeker uit. Ook kunt u soms uw opgedane kennis meteen in praktijk brengen, als het tenminste om een baantje in een aansluitende sector gaat. Nadeel is dat werken veel tijd kost en studeren erbij neerkomt op dagen van zeker twaalf uur. Werkgevers gaan zeker blij worden van uw ijzeren doorzettingsvermogen. Overweeg ook variant 2b: een eigen bedrijfje en studeren. Een studie biedt toegang tot voor een ondernemer waardevolle hulpbronnen zoals universiteitsbibliotheek, werkplaats en de kennis en kunde alsmede netwerk van docenten en medestudenten.

Oplossing 3: studeren in een goedkoop land met goed onderwijs.
In bijvoorbeeld India liggen de kosten voor levensonderwijs laag, terwijl het hoger bèta-onderwijs Engelstalig is en over het algemeen van goede kwaliteit. Heeft u rijkere ouders die bijvoorbeeld 300 euro per maand kunnen  missen, of wat spaargeld, dan is een studie in het buitenland een sterke pré wat betreft buitenlandervaring.

1. Kabinetsplannen studiefinanciering studievoorschot, Rijksoverheid, 2014
2. Leenstelsel

6 gedachten over “Studeren zonder schuld: de mogelijkheden”

  1. Wat op mijn opleiding opvalt is dat er nu al veel geleend wordt, echter zijn dit ook de studenten welke niet werken tijdens hun opleiding en zelfs dingen zeggen als ´waarom niet volop lenen, misschien ben je over 5 jaar wel dood dan hoef je niets terug te betalen´ of ‘Nee dan moet ik een bijbaan gaan nemen’. Er zijn zat studenten welke een bijbaan hebben, daarbij ben je met een HBO opleiding echt geen 12 uur per dag bezig. Zo heb ik bijv. rond de 18 uur in de week college, aangevuld met enkele uren gastsprekers en veel tijd voor groepsprojecten. In overleg met je projectgroep kun je een rooster samenstellen waarbij je 3 dagen/week 10 uur aanwezig bent, een halve dag thuis werkt en de rest vrij hebt, genoeg ruimte dus voor een bijbaan!

    Gelukkig heb ik hier zelf een betere invulling aan gegeven door te gaan ondernemen, in het begin (van mijn ICT) opleiding gericht op het maken van website voor het mkb, sinds de zomer van 2013 ben ik volledig overgestapt op online conceptontwikkeling en vergaar mijn (bijbaan) inkomsten nu passief. In het voorjaar ben ik klaar met mijn studie en dan rest mij de keuze om mijn passief inkomen te gaan proberen uit te bouwen of deze als aanvulling te nemen op een salaris (en dan in vrije uren aan concepten werken).

  2. In Duitsland worden studies voor het komende semester gratis. Verder kan je in Berlijn prima overleven voor niet al teveel geld en bruist het er van de opkomende techniek.

    http://www.reddit.com/r/worldnews/comments/2i0pq1/germany_just_abolished_college_tuition_fees/

    Voor de rest heb ik het idee dat ik het meeste bij de scouting heb geleerd en de laatste tijd het meeste via budo/krijgskunsten. Die 4 jaar HBO hebben ook zo hun nuttige bijdrage gehad maar ik zie heel weinig studiegenoten of vergelijkbare personen als collega na 15 jaar werkervaring.

Laat een reactie achter