Hoe kunnen de Lage Landen een stad voor de kust bouwen? Deel 1: België

Vooral in de Randstad is het ruimtegebrek nijpend. Toch heeft Nederland nog enorm veel grondgebied wat de Nederlanders kunnen gebruiken. De Noordzee. In Vlaanderen is het ruimtegebrek nog groter dan in Nederland, maar het continentale plat van België is maar klein. Vlaanderen heeft namelijk maar zeventig kilometer kust. Hoe kunnen we de Lage Landen uitbreiden in zee?

Het verdronken Belgische eiland Testerep
In de vroege Middeleeuwen had België een eiland voor de kust: Testerep of Ter Streep. Omdat de toenmalige bewoners de dijken niet goed onderhielden, sloeg vloed na vloed het eiland weg en verloor België zijn enige waddeneiland.


Energie-atol

Toch belet dat de Belgen niet om te dromen over een opvolger van Testerep. Iets kleiner en noordelijker deze keer. De federale regering heeft opdracht gegeven om een energie-eiland te ontwikkelen voor de kust bij het kustplaatsje De Haan.

belgisch-eiland

Vijf tot zes kilometer uit de Belgische kust ter hoogte van de badplaatsen De Haan en Wenduine moet uiterlijk in 2021 een kunstmatig energie-eiland (atol) operationeel worden. Het zal worden gebruikt voor de opslag van elektriciteit, die wordt opgewekt door de windmolenparken in het Belgische deel van de Noordzee, maar zelf ook stroom opwekken. Dat heeft de federale regering in België onlangs beslist.

Door verzet van omwonenden is het energie-eiland nu, zo lijkt het, van de baan. Ook heeft het consortium dat het energie-atol wil bouwen, iLand, een hoger aanbestedingsbedrag genoemd dan mogelijk was binnen de aanvraag. Het lijkt er daarom op dat het energie-atol, van ongeveer een kilometer lengte, van de baan is. Tot opluchting van de toeristenindustrie van De Haan, die vreesde voor uitzicht op de windmolens, tot chagrijn van de dromers.

1 gedachte over “Hoe kunnen de Lage Landen een stad voor de kust bouwen? Deel 1: België”

Laat een reactie achter