Vroeger een ettertje, nu een slachtoffer van de hardnekkige ADHD-epidemie.

ADHD-hype is oorlog tegen mannen

Bijna tien procent van alle jongens leidt aan een vreselijke ziekte: ADHD. Gelukkig heeft de farmaceutische toverfee een probaat middel gevonden tegen deze ernstige plaag die ons al die eeuwen klaarblijkelijk is ontgaan: methylfenidaat, onder meer verkocht als Ritalin. Tegen een passende vergoeding, dat spreekt. Nu blijkt echter waaróm Ritalin zo effectief is. Achteraf gezien hadden we het kunnen weten…

Vroeger een ettertje, nu een slachtoffer van de hardnekkige ADHD-epidemie.
Vroeger een ettertje, nu een slachtoffer van de hardnekkige ADHD-epidemie.

Ze zitten in elke schoolklas. Van die ettertjes die niet stil kunnen zitten en continu ruzie lopen te zoeken met andere jongens. Of meisjes. Vroeger moesten deze jochies op de gang staan, of in de hoek staan met ezelsoren op hun hoofd. Dat hielp even, want met de schoolmeester was in die dagen niet te spotten. Daarna gingen ze in het leger, of sloten zich aan bij de lokale struikroversbende.

Dat is nu anders. Nu moeten ze pilletjes slikken, want ze zijn ziek. Vinden de farmaceuten, en die kunnen het weten. Ze verdienen er ook een dikke boterham aan: alleen al in de VS, het epicentrum van de ADHD-epidemie, slikken de kindertjes naar schatting vier miljard dollars weg. Per jaar. Dat is lekker verdienen natuurlijk, bijna net zo’n goede business als die andere farmaceutische zwendel, cholesterolverlagers. Volgens onderzoek van de CDC, het Amerikaanse centrum voor ziektencontrole, lijden bijna tien procent van alle jongens aan ADHD. Jeugdhelden als Tom Sawyer, Huckleberry Finn en Pietje Bell zijn typische ADHD-klanten. Het is maar dat u het weet.

Naar blijkt heeft ADHD een sterk erfelijke component. De ziekte blijkt onuitroeibaar. Geen wonder, zou een bioloog zeggen. Jongens hebben het grootste deel van de tijd dat onze soort bestaat, niet op school gezeten. Ze leerden jagen en andere belangrijke vaardigheden om henzelf en de rest van de stam mee in leven te houden. Kortom: ze waren voortdurend actief bezig. Eigenlijk is het een monument voor het enorme menselijke aanpassingsvermogen dat de meeste kinderen op school wél stil kunnen zitten. Maar die minderheid die dat niet kan is lastig natuurlijk, voor de leraar. Dus volproppen met pilletjes dan maar.

Er is nu ontdekt dat methylfenidaat, de werkzame stof in Ritalin, de puberteit uitstelt in jonge rhesusapen. Zaadballen ontwikkelen zich veel minder snel dan in soortgenoten die geen methylfenidaat krijgen toegediend. Weliswaar waren de doses die bij de rhesusapen werden toegediend veel hoger dan therapeutisch worden toegepast, maar toch. Zou Ritalin kunstmatig de symptomen van de puberteit, zoals onaangepast gedrag, onderdrukken en daarom zo effectief zijn?

Bronnen
1. Record Sales in US Reported for ADHD Medication, Health Watch (2011)
2. Pubertal delay in male nonhuman primates (Macaca mulatta) treated with methylphenidate, 2011

23 gedachten over “ADHD-hype is oorlog tegen mannen”

 1. Het is ook ironisch waarom er steeds vaker dit soort aandoeningen
  worden gediagnosticeerd. Vooral ADHD, ADD en autisme. Ruim de helft van de diagnoses is volgens mij ook onterecht. Dit omdat sommigen artsen en psychiaters mogelijk weinig moeite wilen doen om een mogelijke andere oorzaak te vinden voor het gedrag van hun patienten. Deze hanteren alles volgens een boekje en vragen dan aan de patient of ouders van, wat er aan de hand is. Ze bladeren ff door het boekje en dan zeggen ze: je hebt dit of je hebt dat, zonder dat er eerst een serieus onderzoek plaatsvind alvorens men conclusies trekt. Waarom? Omdat dit een snelle werkwijze is waardoor de psychiaters en/of artsen hun tijd eficiënter in kunnen invullen. Zo hebben ze meer patiënten en verdienen ze dus meer geld. Bovendien doen ze als klap op de vuurpijl de farmaceutische industrie nog ff een dienst door ze pillen voor te schrijven. De patiënt krijgt dan niet de hulp die het echt nodig heeft. Of zelfs dat deze niets mankeert, doordat ze bijv. een of andere onontdekte kinderziekte of aandoening hebben waar ze na verloop van tijd als ze ouder worden overheen zullen groeien. Natuurlijk krijgen ze een diagnose die voor hun hele leven geld en zogenaamd ongeneeslijk is, dan kan de farmaceutische industrie en andere derden hier langer van profiteren.

 2. Niet de adhd ers zijn ziek, maar de maatschappij die een ‘gezondheidszorg’ voortbrengt waarin mensen ziek gemaakt worden en waarin hun eigenheid wordt onderdrukt.
  Deze z.g. gezondheidszorg vergiftigt mensen om geld te verdienen. Hoe ziek kan een samenleving zijn?

 3. De biologen hebben gelijk vind ik :). Mensen zijn van nature allemaal net even anders zowel in bouw als gedrag. Die diversiteit is van levensbelang. Om vervolgens gedrag te gaan bestempelen als een ziekte of een psychische aandoening is medisch gezien volledig ongegrond. Economisch gezien is het echter een briljante uitvinding van de Pharmareuzen. Overigens is ADHD slechts een nummer in een veel groter scala. Op mensenrechten.org staat erover:


  Een groot gedeelte van de farmaceutische industrie verdient veel geld door marketing. Dit is niets minder dan verkapte oplichting. Daarnaast zorgt het voor overbelasting van huisartsen en een onnodig hoge zorgpremie in Nederland. TROS Radar publiceerde een aantal zeer goede documentaires over deze schadelijke praktijken:
  Hypeziektes: http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1411
  Tweeluik farmaceutische industrie
  deel 1: http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1237
  deel 2: http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1239
  Naast deze documentaires van Radar zijn er een drietal Engelstalige documentaires gemaakt die op een pijnlijke manier laten zien hoe de psychiatrie in combinatie met de farmaceutische industrie en gladde marketingbureau`s honderden miljarden verdienen aan het medicaliseren van gedrag. Wees voorbereid op schokkende onthullingen en beelden:
  Marketing Madness: http://www.cchr.org/#/videos/marketing-of-madness-introduction
  Making a Killing: http://www.cchr.org/#/videos/making-a-killing-introduction
  Dead Wrong: http://www.cchr.org/videos/dead-wrong.html
  Aan eenieder de oproep deze documentaires door te sturen naar vrienden, familie, huisarts en zorgverzekeraar. Zo kan de zorgpremie flink naar beneden in Nederland en kunnen doktoren en ziekenhuizen zich volledig richten op hun specialiteit. Het gezond houden en beter maken van mensen.

 4. Helemaal mee eens maar hoe komt het dat als ik dit roep ik gelijk een leger “therapeuten” over mij heen krijg? Meestal roep ik gekscherend dat wij deze ziekten niet kennen in het binnenland van Brazilië. Steevast roepen mensen dan dat er hier de afgelopen eeuwen een hoge kindersterfte was en dat er andere problemen zijn waardoor ik het niet zie en dat Brazilië economisch niet functioneert of dat mij wat mankeert.
  Ik hou dus tegenwoordig mijn mond maar net als over 911, Palestina en dat soort onderwerpen. Je kop gaat er geheid af.
  Maar het blijft raar dat ik eigenlijk geen Brazilianen ken waarvan ik of anderen denken dat er pillen in moeten.

 5. Dit is de WAARHEID over Ritalin:

  Ritalin doelbewust voorgeschreven om kinderen dommer te maken
  In het interview met Alex Jones bevestigde Trudeau nog een aantal andere zaken, die jarenlang door velen zijn afgedaan als ‘onwaarschijnljke complottheoriën’. Zo zei hij, dat de Amerikaanse overheid doelbewust het schoolsysteem heeft beïnvloed, om ‘de kinderen dommer’ te maken. Dit is onder andere gedaan door het subsidie geven van $ 500 voor ieder kind, dat door de scholen aan Ritalin (het bekendste medicijn dat wordt voorgeschreven aan kinderen met AD(H)D) werd geholpen. ‘Feitelijk zijn de Amerikaanse scholieren hiermee hersendood gemaakt, door ze deze anti-psychotica voor te schrijven,’ aldus Trudeau, die, toen hij dit – en andere misstanden in de gezondheidszorg – aan de kaak wilde stellen, vervolgd werd door de Federal Trade Commission vanwege het geven van ‘valse en misleidende informatie’, en een boete kreeg opgelegd van $ 37 miljoen.

  De overheid wil volgens Trudeau ten koste van alles voorkomen, dat de Amerikanen – en daarmee alle wereldburgers – achter de werkelijke feiten komen over, niet alleen medicijnen, maar ook over de kwaliteit van de voedselvoorziening.

  Lees hier het hele artikel: http://eindtijdnieuws.blogspot.com/2011/09/bilderberg-ingewijde-bevestigt-dat.html

 6. Medicijnen zijn niet verplicht, je kunt eerst alternatieven proberen. De Fit2SchoolSwim verzorgt zwemactiviteiten voor basisscholen en zij verwoorden de (reguliere) doelgroep zo:
  Bij kinderen uit de groepen 5 t/m 8 springen een aantal kenmerken eruit waar we in het project rekening mee houden:
  * in het begin groeien deze kinderen rustig, daarna groeien zij sterk in lengte. We zien vooral relatief lange armen en benen en ze kunnen deze ledematen nog maar moeilijk “sturen”.
  * ze hebben een grote bewegingsdrang waardoor stilzitten en luisteren moeilijk is.
  * ze kunnen zich al redelijk concentreren, maar afwisseling om de aandacht vast te houden blijft belangrijk.
  * hun woordenschat is al aardig ontwikkeld, maar lange moeilijke zinnen kunnen ze nog niet goed volgen.
  * fantasie speelt een grote rol. Niet meer zozeer de “sprookjesfantasie”, maar meer de “uitbeeldingsfantasie”: Bijvoorbeeld zwem als een dolfijn of loop als een krokodil.
  * ze houden zich graag aan duidelijke regels. Het spel is daarom meer gereglementeerd, maar de spelsfeer is belangrijk.
  * ze vinden aansluiting bij hun leeftijdsgenoten, maar vormen veelal wisselende groepen. Aanvaard worden in de groep is belangrijk.

  Het is belangrijk dat kinderen plezier beleven aan sport en veel vaardigheden opdoen. Zwemmen of een andere sport is dan een heel goed idee om enerzijds wat met je energie te doen en anderzijds lichamelijk en geestelijk gezond te blijven.
  Kinderen willen klimmen, springen, stoeien. Een favoriete uitlaatklep kan een stoeipartij met de hond zijn, als hij wandelt, wandelt het kind ook. Wanneer hij draaft, draaft het kind eveneens. En wanneer hij het op een galop zet, vliegt jouw kind erachter aan. Heerlijk op het strand, of hollen in het park.
  Of vliegeren, of samen voetballen, houdt de volwassene ook energiek :)
  Hieronder wat tips om energie te lozen & om fit te blijven:
  * Ga iedere ochtend na het opstaan een kwartier wandelen. Als je deze oefening binnen doet trek je een trainingspak en sportschoenen aan en loop van de keuken via de gang naar de woonkamer en de slaapkamer en weer terug. Houd met een keukenwekker de tijd in de gaten.
  * Loop naar school/naar je werk als dit mogelijk is, vanaf huis of vanaf de trein of bus. Of parkeer je auto op een afstandje van je werk. Met de longen vol frisse lucht begin je beter aan de werkdag.
  * Als je thuis achter je bureau zit/of op school, en de aanvechting krijgt om de benen te strekken, sta dan op/ga even lopen. Of doe een paar eenvoudige armoefeningen. Als je opstaat/even naar het toilet gaat, was je je handen en doe er handcrème en eau de cologne op. Als je terugloopt voel je je helemaal opgefrist. Het leidt de concentratie niet af en zet je juist weer op scherp.
  * Neem boodschappen zelf mee naar huis, laat ze niet bezorgen. Op stations en vliegvelden zelf de koffers dragen in plaats van hulp inroepen. Je kunt de koffers een paar maal optillen en weer neerzetten om de armspieren te trainen, zoals bij gewichtsheffen.
  * Als je gespannen bent en er behoefte aan hebt om overtollige energie kwijt te raken, ga dan de vloer, de tapijten en desnoods ook de meubels stofzuigen. Of het tuinhek schilderen, het gazon maaien, bladeren bijeen harken of een boekenkast timmeren. Je voelt je als herboren! (alweer)
  * Als je een brief hebt geschreven breng je die meteen naar de brievenbus, ook de badkamervloer boenen geeft veel bevrediging van een nuttige klus.
  * Luister naar je lievelingsmuziek en beweeg mee naar gelang de mogelijkheden het toelaten.
  * Een schildersklus samen doen oefent je armen en rug en bespaart ook geld.
  * Doe ochtendgymnastiek of oefeningen.
  * De tuin omspitten kost ook de nodige energie, maar vinden veel mensen ook leuk.
  * Bij een volgend strandbezoek kun je een zandkasteel bouwen. Nat zand is zwaar en het schenkt veel voldoening om iets met je handen te maken.
  * Een balspel doen, touwtje springen.
  * Wanneer je enkele uren achter je bureau hebt gezeten (kinderen in de pauzes): spring dertig- tot vijftigmaal op en neer of marcheer pas op de plaats, waarbij je je knieën zo hoog mogelijk optilt. Zwaai je armen naar voreen en naar achteren. Glimlach. Je voelt je meteen goed.

 7. De oorzaak van deze ziekte ligt in het feit dat kinderen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat door het leven worden gejaagd, al van baby af aan. Terwijl het nu juist voor een kind heel rustgevend is, om iedere dag na schooltijd een uurtje in zijn eigen stoeltje te gaan zitten. Wat doet het kind daar? Het kan rustig de dingen bekijken die deze dag aan de orde geweest zijn. Het kan zich concentreren op zijn psyche, het kan zich vragen stellen over het leven. Ook over wie hij is. En over de rust die het geeft om eens heerlijk stil in een eigen stoeltje te kunnen zitten. Ook ‘s avonds voor het slapen gaan zou het kind een half uurtje in zijn stoeltje moeten gaan zitten, zodat het zich dingen kan afvragen.
  Dit zou al vanaf de hele vroege kinderjaren moeten gebeuren. Zodat het een gewoonte wordt, die als heel prettig wordt ervaren, misschien zelfs ook wel voor ouders. Want zij overladen zich ook met verplichtingen en activiteiten die hen steeds verder van zichzelf afbrengen.
  Zolang rustpauzes geen normale gewoonte zijn in het leven van kinderen en hun ouders, zal deze zogenaamde ziekte zich steeds verder uitbreiden. Want hij hoort bij een manier van leven. Die manier van leven roept deze ziekten op.
  Een andere levenswijze zou dan ook andere mogelijkheden in het kind naar voren brengen, zodat dit soort zogenaamde ziekten ook niet meer voor hoeven te komen.

  1. Je hebt gelijk over het gevoelsleven van deze kinderen; de middelste fase is verstoord, waarin de gevoelens bewust beleefd worden nadat zij opgekomen zijn en voordat zij weer verdwijnen. Dit moment van bezinning en rust, dit verinnerlijken, waarin de aandacht zich kan richten en waar de gevoelsrelatie als zodanig beleefd wordt en gestalte krijgt, is niet ontwikkeld. Maar als het goed is worden rustmomenten ingegeven en ingebouwd in de structuur die het kind nodig heeft.
   De grens tussen onrust, en hyperkinese is goed vast te stellen. Een onrustig kind zal in een liefdevolle sfeer waarin men zich helemaal op het kind instelt, relatief gemakkelijk weer tot rust en concentratie te brengen zijn. Dit is een dagelijkse ervaring in het onderwijs. Er zijn kinderen die heel onrustig zijn, maar als het dan werkelijk spannend is en interessant wordt, dan zijn ze er helemaal bij. Deze kinderen zijn niet hyperkinetisch maar alleen onrustig.
   Een hyperkinetisch kind kan zich ook niet concentreren als hij dat wil. Daar is een doelgerichte behandeling en veel geduld voor nodig. Het moet weken, maanden lang geoefend worden, tot dan op een avond bij het vertellen van het verhaaltje het ogenblik gekomen is, waarbij het kind inderdaad rustig wordt en luistert.
   Het voornaamste symptoom voor de diagnose is altijd het gebrek aan controlefuncties op het gebied van de aandacht, het gevoelsleven en -wat als bijzonder problematisch beleefd wordt- de wil en de beweging.
   Daarnaast kan zich dan al of niet een reeks andere neurologische stoornissen voordoen en al of geen stofwisselingsstoornissen; er zijn tot dusver geen vastgestelde organische stoornissen aanwijsbaar, die bij alle als hyperactief aangemerkte kinderen op dezelfde manier waarneembaar waren.
   Therapeutisch worden medicamenten toegepast en ondersteuning door therapie bijv. mototherapie (bewegingstherapie), kinderpsychotherapie, speltherapie en gezinstherapie.
   Belangrijk zijn ook interactieve bezigheden, geen passiviteit (TV), want verzwakking van eigen activiteit en daarmee ook van zijn controlefuncties.

   Hierbij nog een leuke uitdaging voor school, ed.:
   http://www.youtube.com/watch?v=EICAWm5GmqY&feature=related

 8. Wat een vreselijke onzin. Het is net als met voetbal, iedereen heeft er een mening over (maar er zijn er maar weinigen die er echt verstand van hebben). Verdiep je eens serieus in de materie (en ja, daar moet je even wat meer moeite voor doen) en wees blij dat je zelf geen stoornis hebt die je dagelijks leven erg negatief kan beïnvloeden.

  1. @Jaco

   Het verdiepen in details kan ook verstorend werken.
   Voor je het weet verzand je in details.
   Niets is zo complex als een maatschappij en het individu zelf.
   Een dossier samenstellen met alle componenten en alle causale verbanden in de actie reactie gaat je dus niet lukken.
   Dat lukt nog wel met een 747 al ben je dan even bezig.
   Beter kan je naar de grote lijnen kijken (big picture) en je intuïtie gebruiken.
   Laat ik het anders stellen; waar zijn de ADHD lijders in de Amazone?

   Psychiatrie is grotendeels een melkkoe van allerlei bedrijven en groepen mensen. Ook therapeuten maken zich schuldig aan opportuun gedrag. Het zou wat zijn als iedereen op een dag gezond was. Einde inkomen. Ik hoef jou toch niet uit te leggen hoe het kapitalistisch systeem werkt? Nou dan. Dan heb ik het nog niet eens over het jachtige leven in werkkamp HOL-land. Geen wonder dat 40% van jullie psychische stoornissen heeft…
   Last but not least;
   Voor ADHD of een andere stoornis heb je minimaal twee mensen nodig…

   1. @Jaco
    Eindelijk iemand die wat nuttigs zegt.

    Wat betreft het artikel. Als ik het goed begrijp moeten alle jongetjes met ADHD/ADD niet aan de medicijnen maar worden weggestopt in het leger of er is de keus zich aan te sluiten bij de lokale struikroverbende?? Lees; in deze tijd wil dat zeggen, het criminele pad. Vreemd dat dat verkozen wordt boven een behandeling die daadwerkelijk effect kan hebben op iemands leven. En dan bedoel ik dat in de positieve zin. Ook ben ik benieuwd hoe het zit als je geen teelballetjes hebt en borsthaar waarvan de groei geremd kan worden tijdens de behandeling met medicijnen. Ik ben namelijk geen jongetje en heb OOK add. Suprise Suprise ook meisjes kunnen de aandoening hebben. Is dat dan niet schadelijk? Hoor namelijk alleen wat over jongens die deze aandoening hebben. En wat betreft vroeger… er zijn tijden geweest dat kinderen die lichamelijk/verstandelijk gehandicapt waren verstoten werden omdat ze geen geld in het laatje brachten en het weer een extra mond om te voeden was. Wellicht in deze tijd ook een betere oplossing dan ze te behandelen en te begeleiden. Lekker makkelijk en goedkoop.

    O nog een ding. Ik heb zelf mogen kiezen of ik medicijnen nam voor ADD. Heb het geprobeerd, en ik wil niet meer zonder. Het werkt voor mij perfect. Fijn toch, als je zelf mag kiezen. 

    1. Raar dat opeens zoveel mensen ADHD, ADD of weet ik veel heb. Maar natuurlijk hebben alle dieren er last van en die leden er miljoenen jaren aan en godzijdank heb je nu de farmaceutische industrie……………….

     Jij hebt van oorsprong geen ADD en al zou je niet beste renpaard van stal zijn…
     Dan maar aan de steroïden?
     De maatschappij heeft een prestatie en acceptatie probleem en de farma maffia buit dat uit.
     Iets waar zoveel geld in omgaat moet je wantrouwen. Iets wat in vroeger tijden of bij andere diersoorten geen probleem kan zijn (geweest)… Het probleem ligt dus bij de maatschappij en een handvol individuen die met een kostbare oplossing komen die altijd door je mond blijft gaan… Al zou een handvol individuen een probleem hebben dan is dat geen oplossing. Het probleem zit em in de getallen!

 9. Jaco ga buiten spelen ofzo gelul. ik heb of had ook Adhd. kwam er zelf achter dat pilltjes rotzooi was dus niet meer genomen ging me verzetten hevig ook. de omgeving zij wel doen wel nemen. toen was ik 15 tijd geleden dus. en toen ik stopt met die rotzooi ging het steeds beter met mij dat zegt al heel veel. als je goed weet hoe je zelf bent hoe je gevoel is en werkt en reageert op anderen is Adhd eerder positief dan negatief. dus stil maar met oordelen. het word slecht gemaakt om de kas te vullen miljoenen of miljarden euros gaan er in om. en heel veel mensen gaan er aan kapot is het niet vroeg dan later. van de 10 mensen kun je cekr 8 laten stoppen met pilletjes. er zijn vast een aantal daar voor het wel beter is. maar de meesten zekr niet.

 10. Onzinnig artikel. Ten eerste is ADHD geen ziekte maar een verzamelnaam voor een gedragspatroon en ten tweede is het medicijn ook werkzaam bij volwassenen.
  Zelf ben ik werkzaam in de maatschappelijke hulpverlening én wordt ik behandeld voor ADHD. Het afronden van mijn HBO-opleiding was werkelijk een gigantische opgaven voor me en ik ben juist hartstikke blij met de Methylfenidaat die ik momenteel krijg voorgeschreven. Het geeft me de rust mijn gedachten op een rijtje te zetten en ontneemt me de behoefte op iedere prikkel te reageren. Methylfenidaat is pure pep maar bij ADHD-ers is er spraken van een paradoxale werking wat wil zeggen dat deze mensen er juist rustig van worden. Natuurlijk is het troep maar het stelt me wel in staat een normaal leven te leiden en te genieten val al het moois dat het leven te bieden heeft in plaats van het najagen van een niet bestaande innerlijke rust. ALs puber heb ik tien jaar aan de dope gezeten, nu krijg ik m’n troep van mijn behandelaar en voor mij werkt het. Overigens slik ik Concerta, Methylfenidaat met gereguleerde afgifte, en wordt deze niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Ik betaal deze dus gewoon zelf.

  1. @H.B. Gijs,

   Ik vraag mij af hoe jij in de jungle hier zou functioneren.
   Zonder pillen he!
   Ik krijg sterk de indruk dat werkkamp HOL-land een optimalisatie race is waarbij alleen de beste renpaarden nog aan de race mee doen.
   De jaren zeventig waren nog lekker langzaam.
   Gelukkig is het tempo dat in de tropen ook.
   Ik vraag mij af wat ik voor vreselijke aandoeningen zou krijgen van al dat geren en consumeren in die polder. Kan vast niet gezond zijn.

 11. Voordat je het onzinnig noemt kijk je naar de laatste alinea in de tekst naar het discussie-item; het gaat om de stof methylfenidaat en de werking. Ritalin beïnvloedt het gonadotroop hormoon (gonadotrofine) dus ook FSH en LH, vergelijkbaar met de werking van een te hoog testosterongehalte. (die weer gereguleerd wordt.) Testosteron staat ook in verband met agressie.
  Testosteron en adrenaline hebben ook een wisselwerking (vechten of vluchten) waarbij èèn ding belangrijk is voor deze regulatie en dat is HANDELEN. Dat kan een ADHD-er onbewust voelen. Hieronder een link over gonadotrofine (vanaf hypothalamus)- die door Ritalin vermindert.

  1. @Julie,

   Kon je weleens een spijker mee op zijn kop slaan.
   Handelen… jullie zitten toch voornamelijk stil en hebben een informatie overkill?
   Als ik een stuk vlees wil dan draai ik een van mijn beesten de nek om of loop met mijn geweer het bos in. Volgens mij zijn die ADHD lijders prima jagers.
   Die kunnen wij hier wel gebruiken.

Laat een reactie achter