Een nieuwe theorie verklaart, waarom we geen aliens waarnemen. Alleen aliens op de vlucht hebben behoefte aan sterrenreizen.
Over vijf miljard jaar wordt het binnenste deel van het zonnestelsel onbewoonbaar. De waterstof in de zon is dan namelijk uitgeput en de zon schakelt dan over op heliumverbranding. De zon zwelt op tot een rode reus, wat het einde van Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde betekent. Niet dat de aarde dan nog bewoonbaar was. Over ruwweg een miljard jaar wordt de zon al te heet en is het ook afgelopen met ons beschermende magnetische veld.
Aliens op de vlucht van ster naar ster
Kortom: het is een slim plan om ruim voor die tijd te verhuizen naar een gerieflijker ster. Maar hoe pakken we dat aan? Op die vraag is nu een mogelijk antwoord, door het werk van Bradley Hansen en Ben Zuckerman aan de University of California, Los Angeles. Hun strategie: wacht tot er een geschikte ster dicht bij komt en spring dan over. Van ster naar ster hoppen op het juiste moment scheelt tientallen malen de reisduur.
Op dit moment zijn de dichtstbijzijnde sterren die in het Alfa Centauri-stelsel op 4,2 lichtjaar afstand. Deze afstand is enorm: honderdduizenden malen de afstand van de aarde tot de zon. Maar gemiddeld één keer in de miljard jaar vindt er en zeldzame gebeurtenis plaats: de nadering van een ster tot minder dan 1500 astronomische eenheden (de afstand tussen de aarde en de zon). Overstappen op een andere ster is dan veel makkelijker voor aliens op de vlucht. Het kost dan tienduizenden malen minder energie om massa (zoals mensen) van het ene planetenstelsel naar het andere over te hevelen, aldus de onderzoekers.
Bus komt over 1,4 miljoen jaar
Als we even geduld hebben, kunnen ook wij een snelle oversteek maken. De ster GL 710 nadert ons binnen 1,4 miljoen jaar tot op minder dan 14.000 AE. Deze ster is iets koeler en kleiner dan de zon. Wat dat betreft dus een goede vervanger voor de zon – kleine, koelere sterren gaan veel langer mee. Van andere sterren is nog niet duidelijk of en wanneer ze in de toekomst dicht in de buurt komen. Sterbewegingen op deze afstanden zijn nogal chaotisch.
Aliens op de vlucht, omdat het niet anders kan
Verhuizen is ingrijpend. Zeker als je je complete hebben en houden moet verplaatsen naar een andere ster. Hansen en Zuckerman denken daarom dat andere beschavingen dat alleen doen als ze niet anders kunnen. Met andere woorden: aliens op de vlucht. Bijvoorbeeld, omdat hun ster dreigt een rode reus te worden of een andere kosmische ramp hun planetenstelsel onleefbaar maakt. Het tweetal schat dat er twee planetenstelsels binnen tien parsec (32,6 lichtjaar) van de zon een buitenaardse beschaving huisvesten. Vooral sterren die dicht bij elkaar staan, zijn volgens de twee goede plekken om naar buitenaardse beschavingen te zoeken. Want daar zal de meeste activiteit waar te nemen zijn, in de vorm van onverklaarbare infrarood-emissies.
Zonnestelsel bezet door buitenaardse kolonisten
Er is hier ook een keerzijde aan. Niet alleen wij kunnen op reis naar een ander planetenstelsel, we kunnen mogelijk ook buitenaards bezoek verwachten dat ons knusse zonnestelsel als hun nieuwe thuis zit. Dan wordt het dringen. Op zich is het zonnestelsel aantrekkelijk voor aliens. Onze zon is voor een ster ongebruikelijk rustig, zonder grote zonnevlammen, en de aarde is nog honderden miljoenen jaren bewoonbaar. Een oase voor een buitenaardse soort, die een veilig heenkomen zoekt voor hun ontploffende ster.
Bron
Brad Hansen en Ben Zuckerman, Minimal Conditions For Survival Of Technological Civilizations In The Face Of Stellar Evolution: arxiv.org/abs/2102.05703