Alfa Centauri, plannen voor een rendez-vous

Het systeem Proxima Centauri met de dubbelster Alfa Centauri A en B duikt regelmatig op in films en science fiction. En dat is niet voor niets.

Alfa Centauri, waarom?

De Proxima Centauri en Alfa Centauri planetenstelsels bevatten exoplaneten in de zone waar vloeibaar water kan bestaan. Daarom, en door hun nabije ligging, zijn ze een betere keus voor onze eerste reis naar een andere ster. En er zijn meer redenen. Zoals je in deze video kunt ontdekken. Heb je niet zo veel interesse heeft in de referenties naar science fiction en SF-themed computer games? Dat kan. Het belangrijke deel begint hier, vanaf 3 minuten.

Het Centauristelsel ligt op een afstand van 4,2 lichtjaar. Daarom zijn het de meest nabije sterren. Toch is ook 4,2 lichtjaar enorm ver. Want zelfs met onze snelste raketten zijn reizigers tienduizenden jaren op reis om het stelsel te bereiken. Maar dat hoeft niet zo te blijven. Want met lichtzeilen en, hopelijk, ooit, de Alcubierre aandrijving kunnen we sneller onze buren bereiken.

Grote Filter

Proxima Centauri is een rode dwergster. De dubbelsterren Alfa Centauri A en Alfa Centauri B zijn twee zon-achtige sterren. Dat maakt ze interessant. Zowel voor kolonisatie, als voor onderzoek. Want zonachtige sterren en rode dwergen bestaan lang genoeg voor leven om zich te ontwikkelen. Daarom is er zeker een goede kans, om een ontwikkelde biosfeer te vinden. Dit zou groot nieuws zijn. We weten dan, dat we niet alleen zijn in het heelal.

Stel, dat we leven ontdekken. Dat betekent dan, dat er op veel plaatsen elders in het heelal leven bestaat. Dan is er een sinistere vraag. Want wat is het Grote Filter? En zijn wij het Grote Filter al voorbij? Of staat ons nog een ramp te wachten?

Artist impression van het landschap op Proxima Centauri b. Bron: ESO/M. Kornmesser
Artist impression van het landschap op Proxima Centauri b. Bron: ESO/M. Kornmesser

2 gedachten over “Alfa Centauri, plannen voor een rendez-vous”

  1. Het overgrote deel van buitenaardse beschavingen ontstaat diep ondergronds. Dat leven de oppervlakte bereikt is iets wat om de 100 beschavingen voortkomt. Daarbij zijn veel beschavingen ook veel minder materialistisch dan de onze. De hoeksteen van elke geadvanceerde maatschappij is idealisme, zoals onze middeleeuwen ook eindigde door het idealisme van descartes. Dat wij hoewel deels materialistisch zijn ons in een wereld begeven die beheerst word op dezelfde manier als het denken.
    Wikipedia idealisme.

Laat een reactie achter