Door veel mensen worden de alomtegenwoordige camera’s gezien als een aantasting van de privacy. Maar zijn de voordelen van alomtegenwoordige camera’s op straat niet veel groter dan de nadelen?
Camera’s hebben een slechte naam. Ze worden gezien als apparaten die mensen ongewild bespioneren. En dat doen ze natuurlijk ook. Maar toch zien we overal steeds meer camera’s opduiken. Elk telefoontje is voorzien van een camera. Winkels, opritten, voordeuren: overal is wel een van de incarnaties van de uitvinding van Kodak te vinden. Over het algemeen vinden we dat een slechte zaak. Maar waarom? Is het niet verstandig om dit wat meer genuanceerd te bekijken dan nu gebeurt?
Met het verdwijnen van godsdienst zijn camera’s een goede vervanging voor God
Gelovigen in monotheïstische religies denken dat hun god ze 24 uur per dag in de gaten houdt. Alles wat ze doen, wordt door God waargenomen. Als ze een zonde begaan, dan moeten ze later een boetedoening doen voor deze zonden. Of ze betalen in het hiernamaals de prijs. Als gevolg hiervan zijn gelovigen meestal braver dan mensen zonder geloof. Immers, bij alles wat ze doen kijkt hun god toe. Camera’s kunnen de rol van deze god overnemen bij ongelovigen, een sterk groeiende groep.
Camera’s voorkomen diefstal en vandalisme
Als dieven en vandalen weten dat er camera’s aanwezig zijn, worden ze minder actief. Het besef dat hun ambacht wordt opgenomen en bekeken na een inbraak, maakt dat de lol er dan snel af gaat. De pakkans neemt dan namelijk drastisch toe. Als overal camera’s zouden hangen wordt het beroep van inbreker met uitsterven bedreigd. Domweg, omdat risico’s dan niet meer in verhouding staan tot wat het opbrengt.
Alomtegenwoordige camera’s geven vrouwen meer veiligheid
Iedere vrouw kent wel die donkere plekken, waar ze in de avond liever niet alleen langs willen gaan. Als op deze plek camera’s zouden hangen, zou het voor straatrovers en verkrachters een stuk gevaarlijker worden om hier op prooien te wachten. En daarmee onaantrekkelijker. Ook dingen als drugshandel en heling worden zo stuk lastiger.
Alomtegenwoordige camera’s dwingen de politie en ambtenaren om zich ethisch juist te gedragen
Dankzij camera’s werd de politieagent, die George Floyd hardhandig arresteerde en verstikte, betrapt en veroordeeld. Er komt zo ook meer ruimte voor verdachten om hun kant van het verhaal te kunnen vertellen. Bij verkeersongelukken zorgen camera’s in auto’s ervoor dat exact duidelijk is wat er precies is gebeurd, en wie uiteindelijk het ongeluk heeft veroorzaakt. Op dit moment profiteren politieagenten van de regel, dat hun getuigenis dubbel zo zwaar telt als die van een burger. Toch zijn ook camera’s niet zaligmakend. Immers, mensen die weten dat ze gefilmd worden, kunnen een toneelstukje opvoeren waarbij het lijkt alsof iets plaats heeft gevonden, terwijl het niet plaats heeft gevonden.
Psychologische effecten van het panopticon
Het panopticon is een structuur waarin iedereen altijd bekeken kan worden door een waarnemer. De reden dat de Koepelgevangenis deze structuur heeft. Nu is een speciale architectuur niet mer nodig, detechniek levert hetzelfde effect. Over het algemeen worden “bekeken” mensen braver. Uit onderzoeken blijkt, dat mensen die weten dat ze gefilmd worden hun gedrag extra intensief, als het ware “dubbel” beleven. Wie eet, denkt dat hij of zij meer gegeten heeft dan in werkelijkheid, bij het maken van een test denkt hij dat hij meer fouten heeft gemaakt dan in werkelijkheid en zo voort.
Wat denken jullie, wordt de wereld een betere of slechtere plaats met meer camera’s? En kunnen we als mens zonder privacy?
Als we een communistische of fascistische of theocratische regering krijgen is het een slechte zaak.
En als een bezoeker van de fietsenstalling een slachtoffer van schade of diefstal is en die vraagt of er camerabeelden van zijn moet ik altijd nee zeggen helaas.
Die laten dan wel hun fiets buiten de openingstijden staan dus dat komt dan niet omdat ik niet op zit te letten.
Dat is erg jammer. Het zou handiger zijn om juist wél camerabeelden te hebben denk ik.