Bladeren,bloemen en vruchten van de cocastruik. Bron: Wikipedia.

Coca erg gezond

Meer eiwit dan vlees. Meer calcium dan melk. Eetlustonderdrukkend en bescherming tegen diverse vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Waarom hebben internationale overheden dan den totalen Krieg uitgeroepen tegen deze uiterst nuttige plant?

Cocaplant al duizenden jaren gebruikt
Al duizenden jaren lang kent de inheemse bevolking van de Andes het geheim van een onaanzienlijke struik. Erythroxylon coca  is één van de vier Erythroxylon soorten. Deze soort bevat de meeste psychoactieve alkaloïden. Cocastruiken kunnen tot zes meter hoog worden maar worden meestal tot manshoogte gesnoeid. De plant is inheems in de Andes en gedijt goed in dit droge, strenge klimaat.

Bladeren,bloemen en vruchten van de cocastruik. Bron: Wikipedia.
Bladeren,bloemen en vruchten van de cocastruik. Bron: Wikipedia.

Traditioneel gebruik van cocabladeren
De inheemse bevolking moet urenlang hard werken om uit de magere bergbodem een schamel bestaan te persen. Cocabladeren,die het hongergevoel onderdrukken en een waardevolle bron voor eiwitten en minderalen vormen, zijn hierbij onmisbaar en worden door de Boliviaanse en Peruaanse bergboeren dan ook massaal gebruikt. Een ander gunstig effect van de bladeren is de werking tegen hoogteziekte.

Ook de zo gevreesde alkaloïde cocaïne kan in deze doses weinig kwaad – de alkaloïden komen in de loop van vele uren langzaam vrij. Als de cocabladeren met kalk worden gekauwd, komen de (basische) alkaloïden  vrij en treedt een (lichte) coke-rush op.

Samenstelling van cocabladeren
Honderd gram cocabladeren bevatten de volgende voedingsstoffen:

Eiwitten   19,9  gr          Bètacaroteen   16,6 mg
Fosfor  405 mg   vit. B1 0,8 mg
Kalium  1110 mg   vit. B3 1,7 mg
Calcium   2191 mg   vit. B6 8,6 mg
Magnesium   911 mg   vit. C 2,0 mg
IJzer  36   mg   vit. E 53 mg
Zink  4,0 mg   vit. B8 (biotine) 0,5 mg
Boor   24  mg   Nicotinezuur 5,0 mg

Bron: cocagrowers.org; nacionalte.com geeft iets afwijkende waarden.

Van tandpasta tot energiedrank
Andere populaire toepassingen in Bolivia en Peru zijn de verwerking van coca-extract in tandpasta, sterke drank,  frisdrank (“Coca Colla”) en traditionele maté de coca (coca-thee). Zelfs in condooms: omdat cocaïne als een lokaal verdovingsmiddel werkt, voorkomt het te vroeg klaarkomen bij mannen.
In de eerste jaren van het bestaan van Coca-Cola zat ook in deze drank cocaïne. Ook nu nog importeert Coca-Cola acht ton cocabladeren per jaar. Er zit ook coca-extract in de bekende energiedrank Red Bull, uiteraard ook hier gedecocaïniseerd.

De Boliviaanse president Evo Morales, een cocaboer, bedacht Coca Colla, cola met échte coca er in.
De Boliviaanse president Evo Morales, een cocaboer, bedacht Coca Colla, cola met échte coca er in.

Behandeling van cocaïneverslaafden
Paradoxaal genoeg kunnen cocabladeren uitstekend gebruikt worden om coke- of crackverslaafden te behandelen. Uit onderzoek blijkt dat de terugval naar cocaïnegebruik door de bladeren met vele malen daalt. Om die reden worden in de Verenigde Staten gedecocaïniseerde cocabladeren gebruikt om cokeverslaafden te behandelen.

Zuivere cocaïne: een onzalig idee
Cocaïne is een chemisch behandeld, geconcentreerd extract uit de bladeren. Zuivere cocaïne wordt in een vrij ingewikkeld proces bereid. De bladeren worden een halve dag gedroogd, in stukjes gehakt en vervolgens met een kleine hoeveelheid ongebluste kalk (vroeger werd natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda gebruikt) bestrooid. Dit mengsel wordt gedurende een dag geweekt in benzine, die daarna wordt verwijderd (de overblijvende rest van de bladeren wordt uitgeperst en daarna weggegooid). De benzine (waarin de alkaloïden zijn opgelost) wordt eerst behandeld met accuzuur (verdund zwavelzuur) en de opgeloste alkaloïden dan met natriumhydroxide (caustic soda, bekend als gootsteenontstopper) als vlokken neergeslagen. Het benzinemengsel wordt uiteindelijk door een stuk textiel gegoten, waarna de vlokken (40-60% cocaïne) tot een pasta worden geperst. Uiteindelijk levert 1000 kg cocabladeren, de jaarlijkse oogst van een halve hectare, ongeveer een kg pasta. Gespecialiseerde laboratoria van drugsbendes maken hier dan weer zuivere cocaïne van. Cocaïne  is extreem winstgevend voor criminelen. Een boer krijgt maar enkele honderden euro voor een kilo pasta, waar de straatwaarde van een kilogram cocaïne rond de vijftig- tot honderdduizend euro ligt, duizend maal zoveel dus.

Cocaïnegebruik een verwoestende gewoonte
Omdat cocaïnegebruikers de stof in een snelle, hoge dosis binnenkrijgen (0,1-0,2 gram; een tiende gram cocaïne staat gelijk aan twee ons bladeren, waar een bergbewoner een week mee doet)  zijn de gevolgen verwoestend. De gebruikers krijgen een snelle rush, die binnen een kwartier leidt tot een hyperactief en euforisch gevoel. Cocaïnemisbruik leidt tot psychoses en psychische verslaving.

Amerikaanse overreactie leidt tot verwoesting Mexico en van Amerikaanse binnensteden
Geen wonder dat de Amerikanen met hun bekende manische  ijver de oorlog verklaarden aan het goedje, gevolgd door de rest van de wereld. Dit blijkt echter een historische vergissing te zijn. Niet alleen is het illegale cocaïnegebruik in de VS en in mindere mate Europa extreem hoog, ook voorziet dit het georganiseerde misdaadcircuit van woekerwinsten (wat tot onleefbare binnensteden lijdt) en wordt buurland Mexico totaal ontwricht.

Lees ook:
Drugs legaliseren: de voordelen

16 gedachten over “Coca erg gezond”

 1. Dus gewoon cocabladeren legaliseren? Lijkt mij een uitstekend idee. Maar waarschijnlijk is het verboden om dezelfde reden als heroine, de VS heeft liever geen concurrentie. http://riggedreality.com/us-military-is-uncle-sam-the-biggest-drug-dealer-on-the-block/

  Er gaan al jaren geruchten dat de CIA maar ook Interpol de grootste drugdealers van de wereld zijn en dat het zwarte geld wat ze hiermee verdienen een boel zaakjes buiten hun gewone begroting van ons belastinggeld oplost.

 2. Goed artikel!

  Ach, sinds de war on drugs zijn zoveel planten gedemoniseerd en/of illegaal gemaakt in de meeste landen… zelfs als ze een enorme potentiële medicinale waarde hebben, zoals behalve Coca ook bv. cannabis, iboga, peyote, Psilocybine-houdende paddestoelen.

  Alles gewoon legaliseren is mijn motto, maar dan ook tegelijkertijd het publiek goed en eerlijk informeren.
  Hoe vaak moet een ezel zich stoten aan een steen om z’n lesje te leren (de Drooglegging die de mafia groot maakte)? Het is shockerend om te zien met welke vanzelfsprekendheid planten en stoffen verboden worden, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

  Zolang je niemand ermee kwaad doet moet je toch zelf weten wat je in je lichaam stopt!? Bovendien zijn de legale drugs alcohol en tabak die op iedere hoek van de straat zijn te krijgen juist de MEEST schadelijke.

 3. Alcohol en tabak zijn schadelijk maar ook openlijk herkenbaar. De andere drugs zijn minder zichtbaar in hun gebruik dus nog gevaarlijker. Dat die laatste drugs verboden is betekent een hoge prijs dus alleen iemand met veel geld kan het gebruiken en geen kinderen of jongeren bijvoorbeeld. Sterke cannabis werd verboden vanwege het hogere THC-gehalte.
  http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/persberichten/2011/10/07/zware-cannabis-wordt-harddrug.html
  Het is niet genezend in combinatie met tabak; een joint wordt zelfs met ‘filter’ gerookt die het effect juist versterkt.
  Sinds kort zijn ook quatbladeren verboden maar vanwege de overlast van groepen gebruikers. Quatbladeren onderdrukken het hongergevoel en hebben een stimulerend effect; ideaal voor afvallers ;)

  1. @ Julie,

   Ik begrijp niet waar jij je informatie vandaan gehaald hebt, je beweert dat cannabis een genezend effect heeft, dat klopt niet, cannabis wordt door artsen voorgeschreven voor terminale patienten, vooral terminale kankerpatienten, om de reden dat het geen enkel genezend effect heeft. THC geeft een pijnstillend effect en een mate van rust in je brein mocht je ervoor kiezen om die rust te aanvaarden. Een joint wordt met filter gerookt waardoor het effect verhoogd? Die filter zit er niet in om enig effect te verhogen maar omdat cannabisrokers de neiging hebben om wat harder aan een joint te trekken, met die filter voorkomen ze dat ze stukjes van de tabaksplant of de wietplant in hun longen trekken. Je hebt een keer naar ik mij kan herinneren verteld dat je nietroker bent en nooit gerookt hebt.

   Hier is een gezegde voor: Schoenmaker, hou je bij je leest.

   1. Barry, okè ik ben schoenmaker; jij een halve zool. (Ik hoo dat je tegen mijn grapjes kunt :) ). Cannabis is pijnstillend..ze zullen wel toepassingen kennen, maar dat zal niet met tabak gecombineerd zijn. Die filter is niet een filter die wat tegenhoudt maar heeft juist een schoorsteeneffect om meer THC te inhaleren. Mijn gedrag staat los van kennis die ik heb opgedaan.

    1. Het is ook goed tegen cholesterol want er zit ook linolzuur in.
     Ik heb op Wikipedia gezien dat Barry verder wel gelijk heeft.

    2. Barry, waar heb ik trouwens gezegd dat cannabis genezend is?
     Ik bedoelde de ‘medicinale waarde’ waar Quark het over had; dat het medicinaal wordt toegediend zonder tabak.

    3. Dan nu een persoonlijke mening van mij, ik vind dat cocabladeren niet verboden moeten zijn, coca en cocaine hebben chemisch gezien geen enkele gelijkenis. Nadat cocaine geproduceerd is lijkt cocaine in helemaal niks meer op het eerste product, als het zich gaat om gebod of verbod zou nicotine juist wel verboden moeten worden. Met 100 ml pure nicotine kan je een flinke wijk van een stad vergiftigen en is niet moeilijk uit tabak te halen. Dat zie ik nog niet gebeuren met 100 gram alkaloiden of 100 gram THC kristallen.

     Als het zich gaat om cannabis, ik ben al 28 jaar ervaringsdeskundige, de laatse 4 maanden heb ik geen joint meer van dichtbij gezien omdat ik geld heb gespaard voor een WII voor mijn zoontje. Ik heb liever reumapijnen dan dat ik mijn zoon of vrouw iets tekort doe. Als het zich gaat om cannabis is er helemaal niks meer wat mensen mij nog kunnen leren. Ikzelf promoot cannabis niet, het roken van cannabis is erg gevaarlijk om meerdere redenen. Ik promoot WEL THC.

     @ Julie, je mag mij best een halve zool noemen, de lezers weten ondertussen wel of ik een “”halve zool”” ben of niet.

 4. Cocaine maakt geestesziek zeer agressief en paranoide en tast de hartspier aan en verkort het bestaan aanmerkelijk vanwege nog meerdere bijverschijnselen als wel driemaal zo lang kunnen doorgaan en wel driemaal zo veel kunnen alcohol nuttigen en doen dat dan ook als zelf tot op het laatst niet de link kunnen leggen verslaafd te zijn zelfs als men huis er om moet verkopen en vrouw en kinderen er om loopt te verprostitueren of zelf al lang dealer geworden is.Meer mishandeling van familie en geliefden. Men glijdt onvermijdelijk af naar de zelfkant en geestelijk ook de misdaad in als dader of misbruikte. Financiele en sociaal economisch failliet zeer veel voorkomen. Managers die het gebruiken worden snel overmoedig agressief hysterisch chaotisch einde carriere of rehab. Doodstraf Voor de handelaren en dealers. Stay away!

 5. Mate de Coca thee is verkrijgbaar in Nederland
  de Mate de Coca thee is leverbaar in doosjes van 25 of 100 theezakjes , maar ook in poedervorm.
  naast de Mate de Coca hebben wij nog meer natuurlijke producten vanuit Zuid America beschikbaar, als de MACA  , SACHA INCHI  , UNA DE GATO  , CAMU CAMU.
  voor verdere informatie verwijs ik u even onze website     http://www.bruma-impex.nl
   

  1. Jean Pierre,
   In hoeverre is er een verschil in de vorm die jullie verkopen en die vrij in Peru te krijgen is?
   Wat gebeurt er, naast het toevoegen van smaakextracten, in het verwerkingsproces?
   Is er sprake van een ‘decocainized’ versie van de plant?
    
    

 6. Jacques Suurmond

  Ik wil gewoon thee van coca bladeren drinken.In thee zit theine, in koffie cafeine, daar kunnen ook drugs van gemaakt worden.
  Ik heb nog nooit enig drugs effect gevoeld na het drinken van een glas coca thee.
  Alcohol is een nog veel gevaarlijker drug maar is wel toegestaan vanwege de financiele belangen (accijns).
  Is dat niet hypocriet?

Laat een reactie achter