Computer beter in lichaamstaal lezen dan mens

Waar mensen niet in staat blijken te zijn om een glimlach uit frustratie te detecteren, scoort een softwarealgoritme boven de negentig procent. Hoe zal het zijn in een wereld te leven waarin computerprogramma’s beter lichaamstaal kunnen lezen dan mensen?

Datingadvies van een mobiele app
Stel, je gaat uit op een blind date. Je hebt het idee dat degene met wie je romantische plannen hebt het helemaal ziet zitten met je. De intelligente app in je telefoon bekijkt ondertussen de videobeelden. En komt tot een heel andere conclusie. Science fiction? Afgezien van de snelle hardware en beeldherkenning in je smartphone die vereist is: nee.

M. Ehsan Hoque van MIT Media Lab bereikte dit interessante resultaat door een algoritme dat gezichtskenmerken vaststelt, gezichtsuitdrukkingen op te laten splitsen in actie-eenheden.
Op deze wijze slaagde hij er in om zijn software onderscheid te laten maken tussen een ‘gefrustreerde’ glimlach en een ‘gelukkige’ glimlach. Zijn programmatuur slaagt hier gemiddeld 90% van de tijd in, waar een menselijke proefpersoon zelfs onder de toevalsscore blijkt te scoren.

Begin van een trend?
Het gaat hier om een vrij triviaal voorbeeld, maar bekend is dat er een vrij nauwe verbinding bestaat tussen onze gelaatsspieren en wat we denken. Ook subtiele signalen van de rest van ons lichaam (microlichaamstaal) kunnen verraden wat we denken. In principe is het dus mogelijk om met voldoende goede gezichtsherkenningssoftware (die al bestaat) en getrainde algoritmen emoties af te lezen, beter dan mensen dat kunnen. De kans is dus terdege aanwezig dat met onderhandelaars en verkopers over een paar jaar een camera meekijkt, die ze feedback geeft over de indruk die ze op hun menselijke contact maken. Deze kunnen ook gebruikt worden voor productonderzoek, human resources management of bijvoorbeeld in een winkel. Of wellicht uitgaansgelegenheden, zodat agressieve tyopes geweerd kunnen worden.

Bron
Technology Review (2012)

12 gedachten over “Computer beter in lichaamstaal lezen dan mens”

  1. Volgens mij was IBM bezig met software voor een dergelijk gezichts herkennings programma. Door middel van camera’s kunnen de computers diverse individuele, emotionele gemoedstoestanden bij mensenmassa’s herkennen, en volgen in de menigte. Het is een programma dat speciaal gericht is op verborgen, aggressieve intenties. Voor de veiligheid lijkt mij dit een goede zaak, maar de ontwikkelingen die ik hierboven lees, vind ik toch wel iets te ver gaan in de aantasting van het recht op privecy. Als vrijgezelle mannen of vrouwen, stiekum een bewonderende blik werpen op het andere geslacht, (wat je nu nog rustig kunt doen) dan zit je straks met het jaloerse partner probleem. Die wordt mogelijk boos, waarna de veiligheidssoftware in een gemeenschappelijke ruimte je dan als een risicofactor beoordelen kan. In indrukwekkende pakken gestoken, duister kijkende rambo’s komen de winkel binnen gestormt, waarna de verbaasde partner eens goed aan de tand gevoeld wordt. :)

        1. Het zal hier dan wel ietsje minder fanatiek gaan, de verdachte beelden naar de politie sturen en die zullen je dan wel gaan opsporen (de nette westerse beschaafde manier).
           

    1. Een stuk leuker dan al onze tekortkomingen laten lezen door een computer, ondanks het feit dat het nodig lijkt. Misschien is de computer het antwoord op tekortkomingen die we hebben, omdat juist de intelligentie wordt geconfronteert met een nog niet uitgeëvolueerde breincombinatie. Ik denk dat de mutatie nog te jong is, gewoon een puberende breincombinatie. :)

    1. Ik ga echt niet altijd met een zonnebril op lopen, een dame mag van mij weten dat ik haar bewonder, ongeacht de consequenties. Ben geen watje of zoiets, maar lok ook niet opzettelijk iets uit, gewoon altijd jezelf blijven en geen lafaard wezen.

Laat een reactie achter