Een zeldzaam gezicht: een hoofddoek dragende islamitische vrouw die een ongelovige man omhelst. Pas als dit soort beelden alledaags worden, kunnen we religieus-etnische conflicten stoppen.

Crowd security: het antwoord op terrorisme?

Istanboel. Parijs. Beiroet, Qamishli en nu Brussel. Islamitische Staat voert de terreurcampagne steeds verder op. Kunnen we met out-of-the box oplossingen het terrorisme een halt toeroepen?

Het strategische doel van IS
Islamitische Staat is het beste te karakteriseren als een apocalyptische doomsday groep met politieke doelen. Hierbij baseert IS zich op de koran en vooral de hadith(overleveringen) en salafistische theologie (die hierop gebaseerd is). In de hadith worden enkele voorspellingen gedaan over het Einde der Tijden. Deze worden door IS uitermate serieus genomen. IS wil bereiken dat er een wereldoorlog uitbreekt tussen de moslims en de niet-moslims. De geschiktste strategie hiervoor is IS-operatives aanslagen te laten plegen in niet-moslimlanden met een grote populatie moslims. Hierdoor zal er veel vijandigheid ontstaan tussen de 25 miljoen moslims in West-Europa en niet-moslims, aldus de IS-strategie. IS wil deze landen ontwrichten, zoals eerder met Syrië en Libië gebeurd is, en de moslims een aanval uit laten voeren op Rome. Dit moet de apocalyptische visie van IS in gang zetten.

Het doel van terrorisme: het destabiliseren van West-Europa
Op dit moment staat de Europese bevolking vrij machteloos tegenover het terrorisme. Onze politieke leiders zitten nog in de ontkenningsfase, geloven in de leugens waarmee ze de bevolking rustig proberen te houden en hebben geen benul van wat hun tegenstander drijft. Bij elke aanslag worden de landen waar de aanslagen worden gepleegd, verder ontwricht. De regering verliest haar gezag steeds verder – het beschermen van de eigen bevolking is een kerntaak van elke overheid – en de haatgevoelens over een weer worden steeds sterker, waardoor een burgeroorlog dreigt. Gezien de grote hoeveelheid wapens die in getto’s als Molenbeek en de banlieues rond Parijs in omloop is, zal deze bloedig zijn.Kortom: het droomscenario van IS wordt steeds meer werkelijkheid.

Een zeldzaam gezicht: een hoofddoek dragende islamitische vrouw die een ongelovige man omhelst. Pas als dit soort beelden alledaags worden, kunnen we religieus-etnische conflicten stoppen.
Een zeldzaam gezicht: een hoofddoek dragende islamitische vrouw die een ongelovige man omhelst, op een Trump-rally. Pas als dit soort beelden alledaags worden, kunnen we religieus-etnische conflicten stoppen.

Hoe kunnen we dit proces stoppen?
Het is niet mogelijk om elk publiek gebouw of supermarkt te beveiligen. De politie heeft daar domweg niet voldoende capaciteit voor. Echter, er is een groep, die gemakkelijk in staat is alle publieke gebouwen te beveiligen. Dat zijn wij, de bevolking. Wij zijn zo groot in aantal, dat wij elk doel in de gaten kunnen houden en beschermen. In Israël bestaat dit systeem de facto al. Een aanzienlijk deel van de Israëlische bevolking is dienstplichtig of reservist. Als een Palestijnse Arabier zich geroepen voelt om joden te vermoorden, duurt het ongeveer een minuut voordat hij of zij uitgeschakeld is.

Er moet dus een organisatie komen van lichtbewapende vrijwilligers, die de hele dag door wapens – denk aan tasers en desnoods lichte vuurwapens- bij zich draagt. Dit moet ongeveer vijf tot tien procent van de gehele bevolking zijn. Op die manier is er altijd een meerderheid van burgerwachten als terroristen op een plaats toe willen slaan. Deze vrijwilligers moeten geregeld schiettraining en EHBO-cursussen volgen. Elke vrijwilliger kan door middel van een app of SMS worden gewaarschuwd, en de autoriteiten waarschuwen. Als het Internet of Things steeds meer realiteit wordt, kan je

Verhoudingen tussen moslims en niet-moslims
Er is geen biologisch verschil tussen moslim en niet-moslims. Het zijn beide mensen. Wel is er het nodige verschil in religieuze en culturele bagage. Hun geloof/politieke ideologie leert orthodoxe moslims, meer dan de helft van alle moslims, zich als gescheiden groep te zien, de zogeheten ummah, oftewel het moslimvolk. Solidariteit aan de ummah gaat boven welke solidariteit met buren, landgenoten e.d. ook. Ook als deze “broeder” gifgas gebruikt of terroristische aanslagen pleegt, waarmee ook veel moslims doorgaans moeite hebben. Opmerkelijk genoeg letten moslims hierbij niet op iemands morele gedrag, maar puur op het moslim-zijn of oppervlakkige tekens, zoals de ramadan houden en het dragen van een hoofddoek. Dit is een ernstig probleem. Het zijn alleen  de moslims zelf die dit kunnen veranderen. De niet-moslims kunnen een handje helpen, door bijvoorbeeld moslimradicalen met harde hand te vervolgen en als het even kan op te sluiten of te deporteren. Zo kan de greep van angst en terreur gebroken worden en kunnen de meer gematigde moslims de ruimte krijgen een meer mensvriendelijke vorm van islam te ontwikkelen.

19 gedachten over “Crowd security: het antwoord op terrorisme?”

 1. ¨gematigde moslims de ruimte krijgen een meer mensvriendelijke vorm van islam te ontwikkelen.¨

  dit is in 1400 jaar niet gebeurd germen. ondanks pogingen.
  daarom geloof ik hier geen bal van.

  kijk naar de geschiedenis, bestudeer islam en dan bewapen je.

 2. Wij zijn toch de terroristen.
  Wij westerlingen gooien toch overal bommen .
  Wij westerlingen doden mensen met drones.

  En dan noemen wij de anderen terroristen. Wie heeft er nu een bord voor zijn kop.

  1. Dus jij vindt Islamitische Staat (en islamitisch fundamentalisme in het algemeen) een legitiem project: met z’n genocide, z’n onmenselijkheid, z’n dictatuur, z’n vrouwenonderdrukking, z’n verkrachtingen, z’n slavernij, enz. enz.!?1

 3. Het enige dat helpt is: erkennen dat de islam een volslagen achterlijke cultuur is die het Westen niets maar dan ook echt helemaal niets te bieden heeft en zelfs extreem destructief is voor moderne samenlevingen. Daarom een volledige stop op verdere immigratie van islamieten naar Europa. En voor het overige de islamieten die zich al in het Westen bevinden heeeeeeeel dicht op de huid zitten en heel regelmatig controleren of ze zich bewapenen.
  De islam moet simpelweg helemaal uit de geschiedenis gewist worden. Net als de pest.

   1. Verbieden is mijns inziens een stapje te ver. Maar ik vind wel dat de overheid er meer werk van zou mogen maken dat soort achterlijke denkwerelden te ondermijnen door actief en pro-actief achterhaalde ideeën met wetenschappelijke feiten te weerleggen. In het onderwijs en dat elke dag opnieuw.

   1. Je doelt op: “… De islam moet simpelweg helemaal uit de geschiedenis gewist worden. …”
    Dat kan in principe zonder dat je iemand een haar krenkt namelijk door overredingskracht en eens serieus met de leiders praten.

 4. Elke georganiseerde godsdienst opgericht door een “profeet” die meent in de naam van God te spreken, heeft bewezen in het verleden en vandaag niets dan haat, oorlog en verderf te stichten: Christendom, Jodendom, Islam, …
  Afschaffen en verbieden die boel!
  Anderzijds het voorstel van schrijver Germen om 10% van de bevolking te voorzien van lichte wapens, vind ik ronduit gevaarlijk en kortzichtig. Er sterven jaarlijks meer doden in het verkeer dan door terroristische aanslagen. Zulke draconische maatregelen nemen voor 0,001% van de strefteoorzaak is buiten proporties! Alles relatief bekijken, noot vergeten! Gewoon verder leven zoals we bezig zijn, onze vrijheden en manier van leven niet opgeven.

  1. De politie in Antwerpen mag nu ook ‘van werk naar huis en vice versa’ het pistool meenemen. Een beetje in de richting zoals Germen schrijft. Ik vind het een goed initiatief en het mag wat mij betreft zoals ook Germen voorstelt, wel iets verruimd worden: militairen, oud-militairen, brandweermensen, enz. in hun privétijd en misschien wel iedereen die een wapenvergunning heeft, voorzien van handvuurwapens. (Misschien moeten de eisen voor die specifieke wapenvergunning dan wel iets strenger worden.)
   http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2016/03/antwerpse_dienders_mogen_wapen.html

 5. Crowd security vind ik helemaal niet zo’n gek idee, maar als teveel mensen ongecoördineerd beschikken over vuurwapens, dan gaat het hier ook mis. Tasers vind ik weer wel een goed idee, maar zelf denk ik ook aan combinaties. Een tussenvorm: Compacte, draagbare extreme lichtbronnen. Lichtbronnen die iemand kunnen verblinden maar waarvan de bundel zich wel spreid op afstand. Heb er zelf twee en die werken perfect. Zien er uit als zaklampen, zijn het ook, maar je moet er beslist niet inkijken. Combineer je dat type met een taserfunctie, (speciaal voor een daartoe bevoegde groep) dan lopen veel minder mensen het risico op rondvliegende kogels. Dan drones; uitgerust met camera’s en de middelen om kwaadwilligen uit te schakelen kunnen ook heel goed en zelfs veel doelmatiger ingezet worden. Voordeel ervan is dat de drone er één van velen kan zijn, een zwerm dus, en die hebben geen dekking nodig. Ze kunnen rechtstreeks op hun doel afgaan en dat uitschakelen.. .

 6. Crowd security klinkt als de jeugdbrigades tijdens de chinese culturele revolutie, of de iraanse revolutionaire garde van khomeini.
  Nee, lijkt me geen goed idee.
  Orde bewaking moet gebeuren door een organisatie die gecontroleerd wordt door een democraties systeem.
  Anders hoeven de extremen alleen maar je organisatie over te nemen.

Laat een reactie achter