De eerste dimensie

De eerste dimensie kan voorgesteld worden als een lijn. In de woorden van Euclides: dat wat lengte, maar geen breedte of diepte heeft. Hoe zou het leven zijn in een wereld waar je altijd gedoemd bent met dezelfde buren opgescheept te zitten? Saai, waarschinlijk. Aan de andere kant, verdwalen zal je nooit. Dat heeft dan ook wel weer zijn voordelen.
En zo zijn er nog een aantal andere onverwachte kanten aan de eerste dimensie. Duik in de wondere wereld van lijnen en lijnstukken in onderstaande video.

Het interessantste aan lijnen is de aanvullende werelden die ze je binnenvoeren. Vaak kan je met behulp van een lijn een nieuwe dimensie ontdekken, nieuwe verbanden. Een lijn maakt van en andere lijn een vlak. Van een vlak een ruimte. Van een ruimte een hyperruimte. Hoe zou het zijn een meter in de hyperruimte te stappen vanaf deze ruimte? Enzovoort….

5 gedachten over “De eerste dimensie”

 1. Germen, ik zou uitkijken hoe ver je meegaat in deze redenaties. Het gaat goed tot aan de 4e dimensie, daarna trekken wiskundigen hun wenkbrauw omhoog omdat het onzin begint te worden.

  Maar tot aan de 4e dimensie geeft het een prima inleiding :)

 2. Het begrip 3 dimensionaal dat ken ik, van het 4e enof meerdere dimensies had ik nog niet eerder vernomen. Het volgende zal ik als een vraag neerleggen: zou het mogelijk kunnen zijn, dat als je een zwart gat tegen komt, waarin zich een heel andere wereld bevind een volgende dimensie kunnen zijn en als in die wereld ook weer een zwart gat zou bevinden de daarop volgende dimensie kunnen zijn etc??
  Dan zou je, als ik het goed begrepen heb, de lijn steeds door kunnen trekken naar de volgende dimensie. Graag reaktie hieromtrent. Mvg, Paul. :?

  1. Zwarte gaten hebben geen heel andere wereld in zich. Hun binnenkant is alleen afgesloten van de rest van het universum.

   Er zijn dus geen extra dimensies in zwarte gaten, en ook geen andere universums. 

Laat een reactie achter