Het periodiek systeem Scandium (Sc)

Share Button

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 21 van de 118 elementen, Scandium (Sc).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

Omdat het vrij lastig is om scandium te isoleren wordt dit metaal weinig toegepast in de industrie, maar is een essentieel element bij het produceren van lcd-tv’s en mobiele telefoons. Als scandiumoxide (Sc2O3) wordt het soms gebruikt voor lampen met hoge intensiteit. Andere weinig voorkomende toepassingen zijn:

  • De isotoop 46Sc wordt in de aardolie-industrie gebruikt om oliestromen te traceren
  • Scandiumchloride wordt toegevoegd aan kwikdamplampen om zonlicht-achtige verlichting na te bootsen
  • Omdat scandium een veel hoger smeltpunt heeft dan aluminium wordt regelmatig de toepassing ervan in de ruimtevaart onderzocht
  • Tegenwoordig wordt scandium ook toegepast in de fietsindustrie. Hoogwaardige race- en mountainbikeframes worden vervaardigd uit een scandium-aluminiumlegering. In vergelijking met normaal aluminium kunnen scandiumframes lichter en soepeler gemaakt worden zonder daarbij aan sterkte in te leveren. Hierdoor is scandium een sterk alternatief voor carbonfiber.
Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

1 reactie

  1. Paul.R schreef:

    Ik heb vroeger nog in de oude scheikunde vele elementen moeten leren, maar van deze nog nooit eerder gehoord. Zo blijven we leren,bedankt. Mvg, Paul. =]

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger