De energie van (bijna) alles

Energie speelt een allesoverheersende rol in ons leven, wat heet, in het hele universum. Energie komt voor in hoeveelheden die zo klein zijn dat we ze alleen met extreem gevoelige apparatuur kunnen waarnemen, tot energieuitbarstingen die een compleet heelal uit het niets kunnen toveren.

Hieronder een plaatje met de energie van alles, variërend van een stilstaand foton tot het universum (klik voor de volledige vergroting).

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar.

Honderd ordes van grootte: de energie van quantum tot quasar. Klik voor volledige grootte.

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Barry schreef:

  wow..nice, ik ga eens kijken of ik van die spiraalstatistiek een sticker kan maken :)mijn snijplotter moet dat wel aankunnen :)

 2. Hans schreef:

  Ik mis de energie in één vat aardolie.
  Zal wel liggen tussen “one US gallon of gasoline” en “one ton of TNT”.

 3. Barry schreef:

  He Germen, heb je een nieuwe sponsor? GroenLimburg? Ze mogen mij ook wel sponsoren, ik wil wel wat zonnepanelen hebben…:) Zonepanelen en zonneboilers zou eigenlijk iedereen gratis moeten krijgen, ik durf te wedden dat dan in notime iedereen zonder protesteren zijn dak ermee had volliggen.

 4. Julie schreef:

  Energie komt bijvoorbeeld vrij als warmte of licht.
  In het standaardmodel is een kracht een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door impulsoverdracht door opnemen en uitzenden van ijkbosonen, zoals het foton die verantwoordelijk is voor de electromagnetische kracht.
  De sterke kracht heeft als ijkbosonen de gluonen, de zwakke kracht de W- en Z- bosonen en de zwaartekracht de gravitonen.
  Bij Wikipedia is een kracht een spanning of druk die het lichaam doet versnellen.

 5. its me schreef:

  wat is het verschil tussen cosmic rays en daily reciept of solar energy
  BFD

Geef een reactie