Tips over lucide dromen

Een interessant kort filmpje over lucide dromen.

Have you ever wanted to take control of your dreams? Now you can, with the science of how to lucid dream! With these simple steps, and a little practice, you’ll soon experience sleep like never before.

Written and created by Mitchell Moffit (twitter @mitchellmoffit) and Gregory Brown (twitter @whalewatchmeplz).

TWITTER: http://www.twitter.com/AsapSCIENCE
FACEBOOK: http://www.facebook.com/AsapSCIENCE

Some Sources—

1) http://www.lucidity.com/SleepAndCognition.html
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19750924
3) http://bit.ly/vkD3oM
4)http://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120727095555.htm
5) http://www.amsciepub.com/doi/abs/10.2466/pms.1980.51.3f.1039

Als mensen nog aanvullende handige tips voor lucide dromen hebben deel die dan vooral in de reacties. En stel daar vooral ook vragen lucide dromen als die er zijn. Er zijn hier wel aardig wat lucide dromers die vast antwoord kunnen geven.

Aanverwante artikelen:
-) Eerdere artikelen over lucide dromen op visionair
-) Ontdek de betekenis van je droom op droominfo.nl
-) Top 10 films over lucide dromen

lucid-dreaming1

 

17 gedachten over “Tips over lucide dromen”

 1. Douwe, het filmpje staat er niet meer bij!

   

  Wat ik erover wilde zeggen: die MILD en WILD methode heb ik zelf nooit gebruikt en is dus niet per se nodig. Die staat waarin je bewust bent maar verlamd heb ik wel eens meegemaakt, maar dat had niet direct met lucide dromen te maken. Voor mij werkte het om gewoon dromen op te schrijven in een schrift en daarin bepaalde patronen te herkennen. Door deze patronen kun je in je slaap worden getriggerd, wat onbewust kan zijn, waardoor je opeens gaat twijfelen of je misschien droomt. In dat geval kun je een reality-check doen, zoals de klok kijken zoals in het filmpje genoemd. Heel soms doe ik zo’n check ook overdag, maar dat komt niet vaak voor. De eerste paar keer ben je dit lucide moment heel snel weer kwijt, maar hoe vaker je het mee maakt hoe beter je erin wordt. En dan kan het erg leuk worden!

  1. Filmpje er weer bij gezet, heb jij toevallig enig idee of dit door de software update komt? Ik zet een artikel namelijk klaar, check of het filmpje goed zit en dat is op dat moment zo en op moment van publicatie lijkt wordpress dan het filmpje eruit te gooien. Eignelijk vorige week donderdag denk ik echt begonnen… 

   1. Zou kunnen, vroeger was dat namelijk ook wel is het geval maar de laatste tijd niet zoveel last meer van gehad. WP 3.5 heeft wel nieuwe mediamanagement dus die kans is aanwezig. Zal er is naar kijken.

 2. Na jaren lucide dromen kan ik voor mezelf zeggen dat WILD echt extreem moeilijk is, en MILD een hoop werk is wat je er overdag in moet stoppen.
  Ik heb veel meer succes gehad met een droomjournaal, zoals Niek ook zegt, en daarnaast de wekkermethode icm vasten, veel water drinken en onthouding van slaap. Al met al een heel gedoe en niet altijd in te passen in een normaal dagelijks ritme. De wekkermethode is echt by far voor mij de gemakkelijkste manier om lucide te dromen. Gewoon normaal gaan slapen, een wekker zetten zo’n 3 uur nadat ik verwacht in slaap te vallen ( dus in mijn geval 3,5 uur nadat ik ga liggen ) en deze wekker zo instellen dat deze iedere 5 minuten gaat, en alleen met een complexe handeling is uit te zetten. Ik heb er een appje voor waarmee dat kan. Dan wordt je dus iedere 5 minuten wakker gemaakt, dommel je weg, weer wakker etc tot je eigenlijk continu in vibraties zit en OOB of lucide heel gemakkelijk wordt.
  Ik doe dit wel gepland en in een andere kamer want mijn partner vind mijn nachtelijke uitstapjes niet zo heel fijn.
  Wat ook een goede methode is, is de wekker zetten na 6 uur ( dus de 2e REM ), er even uit voor een minuut of 10 dat je nog goed slaapdronken bent en GEEN licht aan, en veel water drinken. En dan weer naar bed. Werkt ook erg goed alleen wel een kans dat je in een nat bed wakker wordt..

 3. Arme Ricardo, wat zul jij slechte nachtrust hebben :)
  Bij mij werkt de methode van naar naar mijn handen kijken. Als ik wakker ben tel ik overdag af en toe mijn vingers. Het is me inmiddels tijdens dromen ook een paar keer gelukt om mijn vingers te tellen en dan te realiseren dat ik droom omdat mijn vingers er raar uit zien of meer dan vijf zijn. Het is me maar een beetje gelukt om mijn droom dan te beinvloeden, meestal is mijn bewustzijn vrij kort om dan weer in de droom meegesleept te worden. Maar ik heb goede hoop dat ik hier beter in ga worden. Ik vind het erg vermakelijk.

  1. Lucida,
    
   Is het naar je handen kijken niet de techniek die Carlos Castaneda  gebruikt?
   Don Juan, die Carlos Castaneda leert om via Lucide dromen tot de “dubbel” te komen.
    
   Zie   Carlos Castaneda  boek hierover,The art of dreaming.  Don Genaro, een van de sjamanen van Don Juan,s groep  is zo bedreven in het dromen, dat  hij zijn droomlichaam, de dubbel, fysiek  aanwezig kan laten zijn alsof het zijn gewone zelf was. Deze dubbel heeft bewustzijn, alleen functies zoals eten, evacuatie en seks zijn er niet. Wel heeft zijn dubbel wonderbaarlijke krachten.
    
   Een heel mooi boek dat ook over lucide dromen gaat is, Master of lucid dreams van Olga Kharitidi.
    
   Ik geloof ook dat er hiervan een Nederlandse vertaling is.
    
    
    

  2. Nee hoor lucida, ik plan dat heel zorgvuldig in. Mijn vrouw weet wat ik dan ga doen en stoort mij niet, oordoppen in en klaar. Meestal probeer ik 2 dagen vooraf te vasten of in ieder geval geen vlees te eten, dat lijkt toch invloed te hebben al kan ik niet verklaren waarom. Dan op de dag zelf flink sporten en mezelf goed afmatten en dan de wekkermethode.
   Ik moet zeggen dat ik ook eigenlijk het lucide dromen stadium een beetje voorbij ben en me nu meer op spontane uittredingen richt. Heel fascinerend maar wel wat meer werk om te bereiken. Een lucide droom is toch nog best wel willekeurig en lastiger te sturen. Een uittreding is wat dat betreft zeer bijzonder en emotioneel, kan het niet heel goed uitleggen.
   Maar ik offer daar heel graag af en toe wat nachtrust voor op ;)

 4. Ik mis de meest effectieve methode.

  Conditionering.

  Slapen doe je in bed; Lucid Dreaming (WILD style) doe je ergens anders.

  Dus denk gaan liggen op de bank, in een lastig veranderbare positie, begin meditatie en ga door in droom.
  (lastig veranderbaar is nuttig, want draaien van je lichaam is een behoorlijke verstorende factor in bewust blijven, denk aan afrollen, omdraaien en slapen)

  Je kan de overgang voelen als een verder weg lijken.
  (inclusief wat tril sensaties, maar dat is voornamelijk weerstand, en als je voldoende aandachtstraining op je lichaam dagelijks bij iedere ademhaling doet, is dat niet meer zo)

  Werkt als training wel redelijk om zacht een talkshow op te zetten in een taal die je maar redelijk automatisch herkent.
  Bijvoorbeeld een engelse talkshow met schotse/ierse/cockney gasten oid.

  Het effect van trainen op de bank met wakker dromen en in bed puur slapen is dat je lichaam de situatie herkent en zich ook daarnaar gedraagt. (zie effect van omgeving op drugs overdose met addicts; thuis vrijwel nooit, want lichaam voorbereid, buiten huis dus veel eerder)

  Dus in bed prima slapen, met naja, toch ook wel bewust vliegen enzo, maar op de bank altijd meditatie-droomlopen.

  Het scheppen van een scenario waarover je gaat wakker dromen is ook erg nuttig.
  Dan ben je bij bedenken al bezig met een vorm van dromen, en is de overgang minder groot.

  Uiteraard werkt het veel opschrijven en tekenen(!) van dromen goed in het makkelijker in de droomwereld bewegen.
  (bio-neurologen beweren: je ziet het pas als je het tekent, wat neurologisch ook aantoonbaar klopt)

  Als het bekender is, is het niet zo eng, en ook niet zo verrassend en is verkenning makkelijker.

  Pro-tip:
  Als het in een droom niet lukt om op te stijgen en flink te vliegen:
  Gebruik iets om fliegkunst in te denken, en ga daar dan op zitten.
  (voor mij werkt een kussen prima, en vrij snel weet je dan ook weer hoe te vliegen zonder kussen)

  1. Inderdaad, zoals ik hierboven ergens al zei slapen doe ik in bed bij de vrouw, deze hobby doe ik ergens anders. Niet op de bank, maar in een luie stoel die ik naar achter kan klappen. Door de leuningen kan ik niet omrollen, want inderdaad beweging is funest.
   Toch vind ik WILD niet de makkelijkste methode. Het vereist veel concentratie en het is in het begin nogal lastig om over je angst van de slaapverlamming heen te komen. Ook is het tijdstip erg belangrijk. WILD vlak voor het slapen resulteert vaak in het daadwerkelijk in slaap vallen omdat je gewoon moe bent van de hele dag. Een paar uur slapen ( 3 of 6 uur dus ) en dan een wekker zetten, en daarna een poging wagen heeft meer succes.
   Wat ook een goed tijdstip is is in de middag, een siesta zeg maar, en dan bij voorkeur als je ervoor flink in de zon hebt gezeten of met je ogen dicht in het zonlicht gelegen hebt. Dit stimuleert bepaalde hormonen waarmee je slaapcyclus gereguleerd wordt en helpt je zeker om de mate van succes te verhogen.

 5. Ik droom al jaren bijna altijd tegen het lucide aan. Dat wil zeggen dat ik tijdens het dromen in mijn achterhoofd weet dat ik droom maar het niet wil weten. Dromen en je onderbewuste hun gang laten gaan lijkt me veel gezonder dan proberen deze te beïnvloeden. Tenslotte wil het onderbewuste je wat vertellen.
  Ik kan trouwens ook enkele fabeltjes de deur verwijzen: ik kan gewoon teksten lezen in mijn droom, geen mengelmoes van letters maar normale welluidende zinnen. Dat dit niet zou kunnen klopt dus niet. Verder zijn je handen niet gerimpeld als je er naar kijkt, alles is zoals je denkt dat het zou moeten zijn, in dit geval normaal. Ook droom ik in full colour, soms oogverblindende HD kwaliteit, dynamische plaatjes met sprankelende inhoud. Tevens weet ik ondertussen dat het heel makkelijk is om ineens je droomomgeving te veranderen. Je droomomgeving “morfed” namelijk van de ene situatie naar de andere. Waar je focus op ligt blijft behouden, de omgeving van die focus morfed in iets anders en voila, ineens ben je in een heel andere situatie. Vroeger kon ik altijd vliegen door mijn handen horizontaal te houden. Nu vlieg ik gewoon als ik dat leuk of handig vindt, zonder verder iets speciaals te hoeven doen om dat voor mezelf of mijn onderbewuste herkenbaar aan te geven.
  Uittredingen houd ik niet van. Is waarschijnlijk 1x gebeurd vroeger en schrok me kapot. Sinds heb ik daar een angst voor ontwikkeld, vandaar. Geeft niets :-)

  1. Cardinal, dit herken ik als mijn eigen droomspectrum. Kunstgrepen heb ik nooit nodig en heel vaak herinner ik mij ook dergelijke dromen. Hoe vaak ik al over schone landschappen en lommerrijke omgevingen heb gevlogen weet ik niet eens meer. Inderdaad wil het onderbewuste je vaak iets vertellen, maar even vaak is ook de ontspanning het doel als verlichting van spanningen. Heerlijk verhaal van jou hand, dat mij ook wederom laat vertoeven denk ik dan, met dank. Een fijne nacht gewenst aan iedereen. ;)

  2. Ik kan in dromen ook gewoon lezen, maar als ik dan mijn hoofd wegdraai en het voor een tweede keer lees, staat er meestal iets anders en weet ik dat ik droom. Wat gezondheid betreft denk ik niet dat het kwaad zou kunnen je droom te beinvloeden. Zeker als je bijvoordbeeld last hebt van nachtmerries, zou lucide dromen dit kunnen verbeteren. Ook denk ik dat als je meer bewustzijn in je dromen brengt, je je in het dagelijkse leven ook bewuster bent en je minder snel laat meevoeren door ergernissen en emoties en deze situaties ook meer te benaderen als “just a dream”.

 6. Een handige tip van de lucid dreaming reddit:
  http://www.reddit.com/r/LucidDreaming/comments/1gi2mk/one_simple_change_has_given_me_lds_pretty_much_at/

  One simple change has given me LDs pretty much at will.
  Sleep sitting up.
  Not the whole night, just the latter half. What you need to do is sleep 3-4 hours in your bed, wake up (with an alarm) and go finish your sleep in a recliner or deck chair that has head and neck support.
  I used to only LD once every few months, now I have them whenever I drag myself to the recliner (a few feet from my bed) in the middle of the night.
  The technique is explained in full detail here:
  http://www.dreamviews.com/beyond-dreaming/118621-sitting-technique-maximize-your-chances-obe-astral-projection.html
  It works because your body, being exhausted, will easily fall asleep, but your mind senses (through the vestibular system) that you’re in an upright position and so remains aware. The bottom line is that you’re asleep, but the higher mental processes that are usually offline at this time such as planning, working memory, attention, problem solving, and self-referential mechanisms are prevented from being shut down. Most of these functions are located in the prefrontal cortex, so I’m guessing that specific part of the brain remains active while sleeping upright and shuts down while asleep in natural positions. Also, you don’t go into the deep sleep stages, so you remain in the sweet spot between waking and coma-like sleep.
  A few notes
  -Read the link, it has quite a few helpful tips and illustrations.
  -Every single one of the LDs I’ve had from this method (which is more than 70 now) begins in a replica of my room (the place where my recliner is). As such, my room functions as the loading dock of my entire LD universe.
  -This method produces LDs that are very high level.
  -As the creator of the technique says, make sure you support your lower back with a pillow. If you’re not comfortable, you won’t fall asleep.
  -Also helps to have a pillow behind your neck so that you’re facing forward like you are in waking life.
  -The recliner/deck chair should be roughly at a 120-130 degree angle.
  -Put the alarm on the other side of the room to make you get out of bed.
  -If you’re having a hard time falling asleep after waking up, I’ve found that sleep deprivation (30 hours+) works just as well with no need for WBTB. What you do in that instance is stay up for about 40 hours then go straight to the recliner/deck chair rather than your bed. This results in sleep paralysis which you can then convert into an LD. For some reason, going to the recliner in the first half of the night doesn’t work without sleep deprivation (rem rebound?).
  -If you have trouble falling asleep and don’t want to use sleep deprivation, I guess you can only sleep 2-3 hours before WBTB. I’d still strongly recommend you use sleep dep if you can’t fall asleep after 3-4 hours sleep, as I haven’t experimented with 2-3 hours (because I fall asleep fine on 3-4).
  -Whatever you do, don’t turn on the lights. That makes it much harder to fall asleep. If your laptop/computer has to be on, download F.lux to eliminate blue glare.
  -This technique has made lucid dreaming a choice for me. What I mean is that before I struggled and struggled with little to show for it. Now I simply ask myself, do I want to LD tonight? Y/N? If I’m too tired, have an early wake up or a hectic schedule the next day, I just decide that I’ll LD the night after. If I’m not zonked out and don’t have any commitments the next day, it’s a go. I’m now on the choice side of the LD equation. I simply have them when I want to have them rather than just desperately hoping for them.
  -This is the chair I’m using, just to give you an idea:
  http://www.tesco.com/direct/tesco-textilene-recliner/492-0126.prd?pageLevel=&skuId=492-0126#BVRRWidgetID
   
  I picked it up for £24. You don’t need an elaborate la-z-boy set up. It just has to be comfortable enough for you to sleep in.

Laat een reactie achter