Docu: The Day The Earth Almost Died

De grootste ramp in de geschiedenis van het meercellig leven viond plaats ongeveer 250 miljoen jaar geleden. Vergeet de uitsterving van de dino’s door de Chicxulub-asteroïde. Dat was maar klein bier vergeleken met de allesverwoestende catastrofe die aan het einde  van het Perm 95% van alle bekende soorten op aarde wegvaagde. Wat veroorzaakte de meest vernietigende catastrofe die de aarde ooit gekend heeft? En kan dit in de toekomst weer gebeuren? Deze Engelstalige documentaire van de BBC gaat er verder op in.

Persoonlijk heb ik de neiging te denken dat een inslag in de buurt van het Antarctische Wilkes bekken verantwoordelijk was. De schokgolven hebben zich waarschijnlijk verzameld aan de (einde Perm) andere kant van de aarde in Siberië waar de impuls de aardkost opende en de lava uit talloze scheuren liet borrelen.

4 gedachten over “Docu: The Day The Earth Almost Died”

  1. Vulkanische activiteit veroorzaakte een stijging in temperatuur van 5 graden, en daardoor kwam er ook een hoop methaangas uit de zee.
    En daardoor werd het nog 5 graden warmer, maar dat duurde wel 80.000 jaar.
    Kun je nagaan hoe langzaam de zee opwarmt.
    En misschien kan dat weer gebeuren met onze CO2 uitstoot.

  2. Op dit moment hebben we geen impact vanuit de ruimte meer nodig, om grote hoeveelheden methaangas (broeikas gas) vrij te maken uit onderzeese reservoirs. Er liggen immers immens grote hoeveelheden methaangas opgeslagen in de permafrost, in Siberië. Een opwarming van de atmosfeer tot net boven nul graden C, boven het oppervlak waar de permafrost heerst is genoeg. E.e.a. zal werken als een katalysator. Komt dit gas daaruit eenmaal vrij, dan zal de bijdrage daarvan in hoofdzaak aan het broeikasklimaat, volstaan om het broeikaseffect afgezien de CO2 bijdrage van de mens, onbeheersbaar door te zetten.

  3. Hoe warmer en meer CO2 er in de lucht zit hoe harder alle planten op de wereld gaan groeien om CO2 vast te leggen. We moeten gewoon wereldwijd de woestijnen en andere geerodeerde stukken natuur weer vruchtbaar maken. Tegenlicht laat in deze documentaire prachtig zien dat hier in China, het Midden Oosten, Afrika en Zuid Amerika al druk wordt gewerkt. Tijd dat wij in Europa ook gewoon eens met de reeds bestaande oplossingen aan de gang gaan. 

    http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Groen-Goud.html

Laat een reactie achter