De volgende stap in de evolutie van machines is gezet met het oprichten van een communicatienetwerk dat door robots onderling wordt gebruikt om ervaringen uit te wisselen en zo bij te leren. Computers krijgen hierdoor mogelijkheden die mensen van te voren niet kunnen voorzien. Wat kunnen de mogelijke gevolgen zijn?
Biologische evolutie krijgt concurrentie van technische evolutie
Miljarden jaren was onze planeet het domein van de biologische evolutie. Door het langzame proces van Darwiniaanse evolutie ontwikkelde het leven zich uit een eencellige voorouder tot de enorme variëteit aan levensvormen die we vandag de dag kennen. Het sleutelwoord bij deze ontwikkeling is “langzaam”. Het kost doorgaans duizenden tot miljoenen jaren voor een nieuwe soort zich heeft ontwikkeld uit een oudersoort. In extreme omstandigheden, zols na een allesvernietigende natuurramp kunen dieren en planten zich weliswaar snel ontwikkelen tot nieuwe soorten, maar zelfs in dit geval gaan hier duizenden jaren of langer overheen.
Technische evolutie: razendsnelle ontwikkeling
Met de komst van een levensvorm die abstract kan denken, de mens, is een tweede evolutionair domein ontstaan, de noösfeer en kon zich techniek ontwikkelen. Dat is ook gebeurd; de evolutie van techniek gaat nu werkelijk razendsnel. Onze wereld is zelfs voor iemand die honderd jaar geleden leefde onherkenbaar geworden. De reden is dat technische evolutie mogelijkheden kent die biologische evolutie voor zover we weten niet bezit. Er bestaan geen dieren die alleen door naar een ander dier te kijken, de genetische code voor bijvoorbeeld snelle poten, sabeltanden of een efficiënter verteringsproces kunnen overnemen. We kunnen niet ons lichaam herontwerpen (al doen plastisch chirurgen hun best). De menselijke techniek kan dit wel. De eerste auto leek op een koets met een motor er in in plaats van er voor. Ideeën uit andere vakgebieden worden nu snel verwerkt in technologieën waarin ze van pas komen. Echter: al deze technische evolutie kent nog een beperking. Bij elke wijziging in techniek moet er een mens tussen staan die ze bedenkt en uitvoert.
Internet voor zelfevoluerende machines
Met de komst van RoboEarth, een internet alleen voor robots verandert dit fundamenteel. Via RoboEarth kunnen robots onderling ervaringen uitwisselen en (de reden voor de naam van het project) een eigen wereldkaart ontwikkelen: Google Earth, maar dan voor robots. Lopen ze ergens mee vast, dan kunnen ze een andere robot om hulp vragen. Machines kunnen nu van elkaar leren en zichzelf herprogrammeren. Hierme is hun evolutie los komen te staan van de mens. De gevolgen hiervan kunnen niet overschat worden. Dit betekent de eerste stap naar een van de mens losstaande machine-ecologie. Vanaf nu zullen machines op hun eigen manier evolueren.
Computer slimmer dan een mens al een feit?
De huidige generatie robots is vrij dom, te vergelijken met een insekt of een niet al te slimme vis. Dit is snel aan het veranderen. Kunstmatige intelligentie op zich (niet ingebed in een robot) klopt de mens op steeds meer terreinen. Rekenwonders moesten er als eerste aan geloven. De schaakwereld wordt ook al langer geteisterd door onoverwinnelijke schaakcomputers.
Nieuw is dat ook in complexere intellectuele domeinen, waar computers tot voor kort weinig mee konden, nu computers mensen verslaan. Zo slaagt de IBM-computer Watson er steeds vaker in om in de kennisquiz Jeopardy van topkandidaten te winnen. Watson is enorm groot – negentig samenwerkende IBM Power 750 servers met samen vijftien terabyte werkgeheugen (dat is vijftien grote harde schijven) en bijna tienduizend snelle processors. Opmerkelijk detail: vijftien terabyte is volgens sommige schattingen de totale hoeveelheid informatie die het menselijk brein kan bevatten.
Als we Watson als grensgeval voor mensgelijke kunstmatige intelligentie beschouwen, waar niet iedereen het mee eens is, dan zal de komst van kwantumcomputers of een voortdurende voortzetting van de Wet van Moore (alsmede, uiteraard, slimmere AI-algoritmen) betekenen dat een computer waarvan het denkvermogen dat van een mens evenaart of overstijgt, over hooguit enkele tientallen jaren in een humanoïde robot ingebouwd kan worden (Watson kan nu al in een robot ter grootte van een blauwe vinvis ingebouwd worden). Er zijn nu al technieken in ontwikkeling om computers duizend keer efficiënter te maken, waarmee dit punt in één klap bereikt zou zijn. We krijgen dan een ras van intelligente wezens die heel snel van elkaar kunnen leren en zichzelf kunnen herontwerpen. Willen we deze richting op? We kunnen er maar beter goed over nadenken voor het te laat is…
Het bovenstaand artikel geeft een heel plausibel scenario maar ik denk zelf dat het niet zo´n vaart zal lopen, robots hebben ook grondstoffen nodig net als mensen, anders kunnen ze zich niet reproduceren.
Aangezien voor mensen veel grondstoffen al moeilijk te winnen zijn lijkt het mij dat de balans tussen machiene en mens in het voordeel van de mens ligt.
@barry
Waarom zouden machines geen voorsprong op mensen kunnen hebben met betrekking tot grondstoffen? De mens delft die grondstoffen nu toch ook met behulp van machines en robots… Wat let die machines en robots dan het werk zelf over te nemen en te beslissen dat ze die onhandige, langzame mensen niet meer nodig hebben in het proces?
Bart,
Om de machienes die nu in gebruik zijn volledig zelfstandig te kunnen laten functioneren op AI heb je technologisch gezien veel betere machienes nodig. Op dit moment bestaat er geen enkele machiene (voorzover ik weet) die zelfstandig grondstoffen kan delven. Deze graaf en delfmachienes liggen op een dusdanig laag technologisch niveau dat ik sterk betwijfel of er compatible quantumcomputers ingebouwd kunnen worden. Heel soms is het nog nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Dan komt punt 2, als machienes veel efficienter gaan worden dan mensen en zelfstandiger dan gaan ze ook meer delven, ze zouden heel snel uitgedolven zijn wegens gebrek aan delfstoffen. Maw, door de mate van efficientie zouden machienes zichzelf ook weer uitroeien.
Ik ben bang dat sommige machines dan al het zware werk moeten doen en dat andere machines de hele dag op hun luie reet blijven liggen.
;-)
Hans, die luie machines heb je al:)
Computers heten die. Ik denk dat printers stikjaloers zijn.
ik zie de beren niet zo. Het lijkt mij wel makkelijk om mijn werk door een machine of computer te laten doen. uiteraard wordt de mens dan overbodig. Maar een computer of machine die de mensheid uit zal gaan roeien zoals in de meeste doemscenarios’s, dat zal niet gebeuren. Ze kennen namelijk geen emotie. dus ook geen haat tegenover andere.
sowieso heel mooi als je een stel van die evoluerende machines de ruimte in schiet. ze zullen met mooie informatie komen over onze herkomst en het onstaan van het heelal.
Een pokkenvirus kent ook geen haat, Adenis.
Dit idee speelt al lang in de filosofie en futurologie
http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity
in dit artikel wordt een kenniskwis winnen van de mens impliciet gelijk gesteld aan het bezitten van identieke intelligentie en dat is natuurlijk onzin. De Mens onderscheid zich juist door zaken als improvisatievermogen, inspiratie, combinatievermogen, visie, idealen etc
Ook het beantwoorden van een vraag kost heel wat improvisatievermogen. Vraag een minister in de problemen maar, hahaha.
Zouden ministers hun lichaamstaal ook improviseren? :)
Mensen vergeten dat robots alleen maar de mens kunnen overtreffen als robots dezelfde capaciteiten hebben als mensen…en net dat beetje meer. Zonder bewustzijn zal een robot nooit boven ons komen te staan. Maar goed, het staat er wel aan te komen dat robots een bewustzijn gaan krijgen.
De hamvraag is m.i.: is een bewustzijn nodig om een computer de taak van een mens over te laten nemen. Immers, een paard of een auto hoeft ook geen bewustzijn te hebben om de taak van een zwoegende drager over te nemen.
nou ja…idd, als je een computer wil inzetten om in 3 avonden een tv kwis te laten winnen dan is een bewustzijn niet nodig, als je een computer wil inzetten om interacties tussen mensen te laten beoordelen, jureren in misdrijven of adviezen geven in psychologische zaken dan is een bewustzijn wel nodig. Als een kind iets verkeerd heeft gedaan dan zal die computer dat alleen beoordelen vanuit de visie goed en slecht en zal het kind genadeloos beoordeeld worden. Als je een computer bewustzijn geeft zal die computer ook kunnen beoordelen hoe de zaken in elkaar zitten vanuit de visie van dat kind.
Maar een “bewusteloos” paard kan ook niet veel doen, ook al is die nog zo sterk. (gecrasht?)
Als het slaapt is het “onbewust”. (standby?)
Prikkels die bewust worden, dus die in het bewustzijn komen, laten de neuronen overigens heviger vuren.
ik vind het gestoord als robots zelf kunnen evolueren kunnen ze over jaren zelf gaan denken en het menselijke ras vernietigen
Volgens mij kan een computer heel veel factoren psychologisch en anderzins op logische wijze evenwichtig tegen elkaar afwegen en zo tot een goed besluit komen.
Waarbij bewustzijn misschien niet nodig is.