Verplaatsbare huizen lossen het woning- en fileprobleem op.

Mobiele stadswijken de toekomst?

Economische veranderingen gaan razendsnel. Eens bedrijvige metropolen veranderen in spooksteden, terwijl kleine stadjes uit hun voegen barsten. De wereld is onvoorspelbaarder dan ooit, maar onze infrastructuur houdt hier geen gelijke tred mee. Wordt het niet tijd voor een flexibele manier van bouwen?

Huidige systeem werkt beroerd
Mensen hebben steeds meer een nomadische levensstijl. Economische en sociale veranderingen gaan snel. Als een bedrijf waar iemand werkt wordt overgenomen, zij ergens anders een baan aangeboden krijgt of hij een nieuwe liefde ontmoet betekent dit al gauw: verhuizen.

Verplaatsbare huizen lossen het woning- en fileprobleem op.
Verplaatsbare huizen lossen het woning- en fileprobleem op.

Fijn voor de vaderlandse schatkist en makelaars, die bij elke woningtransactie overdrachtsbelasting en makelaarskosten aftikken, wat minder fijn voor de verhuizende persoon die maar moet zien zijn huis kwijt te raken en aan nieuw onderdak te komen. Huurders zitten met zeer lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Woningen in Zuid-Limburg verkrotten terwijl in de Randstad woningprijzen de pan uit rijzen. Ook bedrijven die tijdelijk personeel nodig hebben zitten met handen in het haar als het er om gaat onderdak te vinden. Het gevolg: overvolle woningen van huisjesmelkers en klagende buren.

Noodgedwongen blijven veel werkenden dan maar ver weg van hun werk wonen en nemen de grote reisafstanden voor lief. het gevolg: dichtslibbende snelwegen en overvolle treinen tijdens de spits.

De oplossing: terreinen voor mobiele woningen
Veel van deze problemen zouden opgelost worden als woningen met mensen mee kunnen verhuizen. In de VS zijn trailer parks een bekende verschijning bij grote steden. Deze staan slecht bekend – vooral mensen met weinig geld en dus een lage sociale status wonen hier. De Amerikanen noemen dit trailer trash, met ongeveer de sociale connotatie van “woonwagenbewoner”. Dit ligt niet aan het concept op zich, maar aan de sociale omstandigheden. Als er eenmaal een groep mensen met asociale leefgewoontes verblijft, schrikt dit burgerlijker mensen af.

In elke samenleving zijn er mensen die door hun leefgewoontes weinig populair zijn. De meeste mensen kunnen daarentegen redelijk goed met elkaar overweg, althans als buren. Er kunnen dus twee typen terreinen worden ingericht: mobiele wijken voor werkenden en opvangkampen voor “probleemgevallen”. Eventueel kan er nog een derde groep mobiele woningen komen voor buitenlandse gastarbeiders.

Zelfvoorzienende woningen
Een voor de hand liggend vraagstuk is de infrastructuur die nodig is voor de woningen: water, energie, riolering. Deze is erg kostbaar, een hectare bouwrijp maken kost al gauw een half miljoen euro. Op een hectare kunnen vier tot zes huizen worden gebouwd. Een groot deel is nodig omdat huizen niet zelfvoorzienend zijn. Zo doet een persoon ongeveer een week met een kubieke meter drinkwater. Waterbesparende toiletten en douches halveren het verbruik. In Nederland valt per jaar zeventig centimeter neerslag, dus een huis van honderd vierkante meter met wateropvang levert alle drinkwater dat een gemiddeld huishouden nodig heeft. Afvalwater kan worden vergist tot biogas in een septic tank. Het dakoppervlak, wanneer volledig bedekt met zonnepanelen, levert een groot deel van het stroomverbruik maar vooral in de winter is extra vermogen nodig.

6 gedachten over “Mobiele stadswijken de toekomst?”

  1. Ik zie voor deze mobiele woonwijken maar 1 zinnige toepassing. In een verdere toekomst zullen nog veel gastarbeiders naar nederland gehaald moeten worden die gespecialiseerd zijn in het bouwen van wolkenkrabbers. Voor gastarbeiders is het een goed onderkomen zonder dat ze het gevoel moeten krijgen dat ze in een verdomhoekje gedrukt worden, het is in elk geval stukken beter dan een duur hostel of herberg.

    Als het zich gaat om het inrichten van aso kampen, dat vindt ik juist weer een erg slecht idee. Probleemgevallen moeten ze juist tussen mensen inzetten die zich wel weten te gedragen, als de mensen die problemen veroorzaken zich dan nog niet weten aan te passen en te gedragen kunnen ze altijd nog verbannen worden naar de ballenbak of de kinderspeeltuin.

  2. @ barry
    Waarom gaan er wolkenkrabbers gebouwd worden, barry? Wanneer de vergrijzing voorbij is, valt het bevolkingsaantal terug en zal er eerder plek vrij komen om in de laagte te gaan of blijven wonen.
    Een bezwaar: wanneer lokale overheden lagere inkomsten hebben door minder overdrachtsbelastingen, zal er ook minder geld beschikbaar zijn voor het inrichten van dergelijke terreinen.Of laat je dat over aan projectontwikkelaars? Het lijkt me niet een erg
    lucratieve kwestie.
    Een inventief idee trouwens. Het is de vraag of mensen hun associatieschaamte met woonwagenkampen en -bewoners kunnen overwinnen.
    Van der Vaart was goed trouwens, vanavond tegen Milan.

    1. Freddy,

      Het is eigenlijk heel logisch allemaal, in Rotterdam bijvoorbeeld staan al de eerste wolkenkrabbers, het zijn nog kleine wolkenkrabbers maar goed, het begin is er. In nederland worden langzaam maar zeker vrijwel alle boeren weggePEST door de regering, steeds meer landbouwgrond komt vrij wat bebouwd gaat worden. Nederland word steeds meer afhankelijk van importgoederen. Die landbouwgrond kan niet voor eeuwig braak blijven liggen dus gaan er huizen op gebouwd worden. beginnende boeren hebben er gewoon geen geld voor om miljoenen te investeren in bestaande boerderijen waar geen eigenaar en personeel meer aanwezig is. Ikzelf woon in een gemeente waar het beste en modernste ziekenhuis van nederland staat en dat ziekenhuis staat ook meteen model voor alle andere ziekenhuizen in Nederland. Behalve betere ziekenhuizen zijn er ook steeds meer medicamenten op de markt die levensverlengend werken dus neem maar van mij aan dat de vergrijzing nooit zal ophouden. Sterker nog, er zullen zelfs overal in Nederland meer en meer centra ingericht moeten worden om ouderen van dagen bezig te kunnen houden. (ontmoetingscentra).

      Als het zich gaat om de projectontwikkelaars,…als je als projectontwikkelaar machtig genoeg bent om een flatgebouw de grond uit te stampen van pakweg 500 miljoen euro dan heb je ook genoeg macht om wat extra hectares grond in te richten met mobiele woningen. In Dubai staan de grootste wolkenkrabbers ter wereld en daar zitten ook de absolute specialisten als het zich gaat om betonstorten, betonvlechten enz. Deze mensen zijn zo arm dat als ze een huis ter beschikking krijgen van een projectontwikkelaar dat het voor hun een minipaleisje zal zijn. Vanzelfspreken zal er dan ook als er een hele wijk met mobiele woningen wordt ingericht een bestuur worden aangesteld binnen die wijk om eventuele taal en culturele verschillen met nederlanders te kunnen overwinnen. Als je als projectontwikkelaar gastarbeiders naar nederland haalt moet je ze ook voorzien van een woning, het is dus wel degelijk lucratief als je ze voorziet van woningen en dan ook nog eens de huur in ontvangst neemt die ze moeten betalen voor de woningen. Die gastarbeiders hoeven al geen gas, water en licht te bealen dus is het ook niet meer als billijk als ze wel huur betalen voor die woningen.Projectontwikkelaars die 3-4 wolkenkrabbers gebouwd hebben, hebben dan al al die mobiele woningen terugverdiend. Dan reken ik zo´n 5 jaar per wolkenkrabber, dat is dus zo´n 20 jaar. De meeste mensen krijgen niet eens 1 huis afbetaald in hun hele leven, zo´n projectontwikkelaar verdiend zo een hele wijk met mobiele woningen binnen 20 jaar…niet lucratief? Als het zich gaat om de associatieschaamte…dat zal wel meevallen, veel mensen zeiken kampbewoners af maar gaan wel elk weekend naar de camping om zich daar achter de barbeque klem te zuipen.

  3. D’r kan bebouwd worden voor ‘kleine vliegmachientjes met inklapbare vleugels” want er zit nog een lange toekomst in. Maarja, dan moet de wet voor grondvervoer van lage rollende beesten worden aangepast.
    Door de koppigheid in regelgeving is innovatie nu niet mogelijk. Eeerst de wet aanpassen dan vernieuwing (innovatie) in civielebouwarchitectuur. Platgooien van hele wijken en herstruktureren voor de toekomst en niet voor de geschiedenis…. Met respect. Bestaande architecten hebben flutwerk geleverd zonder toekomst inzicht. ja daaaag. Niet voor iedereen en overal !

  4. Ik heb zo’n 3 jaar geleden al een eigen term hiervoor bedacht: halfnomadisch wonen. Waarom tig keer per leven verhuizen met alle (gigantische) kosten en administratieve rompslomp die erbij komt, terwijl je gewoon je eigen huis kunt verplaatsen? Nou dat blijkt dus technisch al vrij makkelijk te kunnen want er zijn tal van prima halfmobiele althans goed transportabele woningen te krijgen inmiddels. Leuk die idee! Ik ondersteun het van harte. https://delicious.com/lexhupe/halfnomadischwonen

Laat een reactie achter