Waren de rellen in Londen het geval van de enorme zonnestorm vlak daarvoor?

‘Extreme zonnestorm oorzaak rellen Londen augustus 2011’

Het aardse magnetische veld dreunt nog na van een enorme klasse-X7 zonnestorm, die een zeer grote plasmawolk richting de aarde afvuurde. Volgens sommige onderzoekers braken de massale Londense rellen en plunderingen in de tweede week van augustus 2011 uit als gevolg van de enorme plasma-ontlading die 5 augustus 2011 de aarde raakte. Maar… hoeveel bewijs is er voor deze opmerkelijke theorie?

De zon als oorzaak voor rellen?
Iedereen wijst met de vinger – naar blunderende politici, criminelen, boze jongeren, incompetentie bij de Londense  politie, Libische geheime agenten of hebberige bankiers. Zou de werkelijke oorzaak de zon zijn? Bekend is dat zich op de zon geregeld enorme ontladingen vormen – coronale massa-ejecties (CME’s). Deze worden vervolgens de ruimte in geslingerd. Al drie keer eerder waarschuwde NASA voor zonnestormen die elektriciteitscentrales en stroomverdeelpunten kunnen laten doorbranden. Het noorderlicht was tijdens de zonnestorm van 5 augustus 2011 tot in Centraal-Europa, waaronder Londen,  te zien volgens NASA.

Waren de rellen in Londen het geval van de enorme zonnestorm vlak daarvoor?
Waren de rellen in Londen het geval van de enorme zonnestorm vlak daarvoor?

Het aardmagnetisch veld vibreerde nog dagen na: de Schumann-resonanties, met pieken op 7,83 (fundamenteel),14.3, 20.8, 27.3 en 33.8 Hz worden actiever waardoor meer extreem laagfrequente radiostraling wordt uitgezonden (denk aan enkele trillingen per seconde). Deze frequenties komen overeen met de frequentie van bepaalde typen hersengolven (alfa-, beta- en thetafrequenties), die qua frequentie ongeveer in hetzelfde bereik liggen. Volgens sommige grenswetenschappers kunnen deze geomagnetische stormen mensen beïnvloeden, hun stemming veranderen en door effecten op de stofwisseling van het lichaam mensen aanzetten tot ‘negatief gedrag’. Volgens enkele studies worden meer mensen wegens een depressie in een inrichting opgenomen tijdens een geomagnetische storm. Ook neemt het aantal zelfmoorden toe  en maken handelaren eerder pessimistische keuzes, aldus een studie van de Bank van Atlanta uit 2003[1].

Het scenario loopt dan ongeveer als volgt. Door de zonnestorm worden vatbare mensen, ongeveer tien tot vijftien procent van de bevolking [2], gespannen en negatief ingesteld. Door de schuldencrisis en de bezuinigingen is de stemming onder het grootste deel van de bevolking in Londense probleemwijken toch al beneden het nulpunt.  Een rel lijkt veel op een bosbrand. Er moeten voldoende mensen in de buurt zijn die mee willen rellen om een opstootje totaal uit de hand te laten lopen. Door de zonnestorm is dit percentage veel hoger dan normaal, waardoor een handjevol relschoppers snel aan kan groeien tot een leger.

‘Zonnestormen beïnvloeden beurskoersen’
Ongebruikelijk hoge niveaus van geomagnetische activiteit hebben  een negatief, statistisch en economisch significant effect op de beurskoersen van de week erna op alle Amerikaanse aandelenindexen, volgens het rapport van de Federal Reserve Bank in Atlanta[1].

Het kan natuurlijk puur toeval zijn dat dit een zeer enerverende week op de markten is geweest en dat het Verenigd Koninkrijk werd geteisterd door een golf van heftige rellen en plunderingen, maar de over het algemeen nogal bijgelovige marktvolgers (astrologen doen goede zaken bij beurshandelaren) zijn blij dat het ruimteweer daarna rustiger is geworden. Daarmee is niet gezegd dat het rustig blijft. De zon wordt nu steeds actiever en zal de meeste activiteit vertonen in 2013. Deze geomagnetische storm was dus duidelijk niet de laatste.

Klopt de theorie?
Op het eerste gezicht lijkt het verband absurd. Immers, de golven zijn extreem zwak. Er is echter de laatste jaren aangetoond dat de hersenen zwakke elektromagnetische velden opwekken en neuronen zich  met behulp hiervan gelijkrichten. Zie dit artikel. Van onder meer sommige vogels weten we dat ze het aardmagnetisch veld kunnen waarnemen. Waarom zou de mens niet over vergelijkbare zintuigen kunnen beschikken? Uit onderzoek bij mensen afkomstig van natuurvolken die een zogeheten geografische taal spreken, is bekend dat ze een fabelachtig oriëntatievermogen hebben. Zelfs wanneer ze geblinddoekt zijn en rond werden gedraaid, konden ze nog het noorden aanwijzen. Ook het empirische bewijs voor psychische effecten van zonneuitbarstingen uit diverse onderzoeken, zie bronvermeldingen, is indrukwekkend. Zouden de wijdverbreide plunderingen mede veroorzaakt zijn door een hersenblackout? Een mogelijkheid die het op zich waard is nader onderzocht te worden.

Meer informatie
1. Anna Krivelyova en Cesare Robotti, Playing the Field: Geomagnetic Storms and the Stock Market, Atlanta Federal Reserve Bank (2003)
2. Does the Earth’s magnetic field cause suicides? (New Scientist, 2008)
3. Palmer, S. et al., Solar and geomagnetic activity, extremely low frequency magnetic and electric fields and human health at the Earth’s surface, Surveys in Geophysics, 2006
4. Riots, wild markets: Did space storms drive us mad? (Reuters, 2011)

29 gedachten over “‘Extreme zonnestorm oorzaak rellen Londen augustus 2011’”

 1. Waar de artikelen op deze website normaal gesproken nog een interresante invalshoek hebben, daar vliegt dit artikel compleet de bocht uit met een aan onsmakelijk grenzende absurditeit.

 2. Dat een zonnestorm mensen aan kan zetten tot rellen vind ik maar lariekoek net als dat veel mensen geloven dat criminaliteit wordt beïnvloed door de maan. Zo zouden er tijdens de volle maan meer worden ingebroken. Wel kan door zonnevlammen de lucht voor een gedeelte worden geioniseert. en deze positieve ionen kunnen wel zorgen voor een iets hogere kans om sacherijnig of depressief te zijn. Maar aan de oorzaak van de rellen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

 3. alex nieuwsbreker

  dit gedoe rondom de corupte regeringen die de maatschapij kapot maken speelde al veel langer het volk komt gewoon in opstand u dacht toch niet dat een zonnevlam een revolutie op gang zet tegen de corupte bankiers,politici en maatschapij.

 4. Het kan in principe WEL, Alex.
  De frequenties 14.8,20.8 en 27.3 komen overeen met bètagolven, en 33.8 zelfs met gammagolven. De golven corresponderen met bepaald gedrag cq emoties. Volgens Robert Zajong en zijn collega`s heeft de hersentemperatuur invloed op emoties,doordat deze de snelheid van de chemische reacties van neurotransmitters verandert. Als we bijvoorbeeld glimlachen, trekken de gezichtsspieren zich samen, waardoor de bloedstroom in nabijgelegen vaten wordt verminderd. Daardoor koelt het bloed af, waardoor de temperatuur van de hersenen afneemt. De hersenstam produceert dan een minder grote hoeveelheid van de neurotransmitter serotonine en daarom voel je je beter.
  Dus hersengolven & negatieve emoties = verhoging temperatuur = verhoging serotonine = rotgevoel.
  Hersengolven & positieve emoties, of enige hypothermie = verlaging van temperatuur + betere zuurstofvoorziening = verlaging serotonine = beter gevoel.

   1. Ja, serotonine, dopamine en oxytocine geven een goed gevoel. Maar het gaat erom dat de HERopname wordt geblokkeerd, zodat de neurotransmitter kan blijven circuleren, of door de afbreking van de neurotransmitter tegen te gaan. Het is ook de vraag of het om serotonine gaat of om noradrenaline. Het is een ingewikkeld verhaal: Een neurotransmitter, noradrenaline (NA)bijv.,wordt door neuron A vrijgemaakt, verspreidt zich over de synaptische spleet en prikkelt neuron B. Hoe meer NA zich ophoopt bij het membraam van neuron B, hoe vaker dat neuron zal vuren. De hoeveelheid NA bij de synaps wordt op verschillende manieren VERMINDERD. In de eerste plaats vindt er heropname plaats, een proces waarbij NA wordt teruggepompt in neuron A.
    In de tweede plaats treedt deactivatie op, een proces waarbij bepaalde enzymen (zoals monoamine-oxidase of MAO) de neurotransmitter afbreken en zo de werking van die neurotransmitter opheffen.
    Tricyclische verbindingen en MAO-remmers zijn antidepressiva die de beschikbare hoeveelheid NA (en serotonine) doen TOENEMEN, maar elk op verschillende wijze: tricyclische middelen door de heropname van neurotransmitters tegen te gaan; MAO-remmers door te verhinderen dat MAO neurotransmitters afbreekt.

 5. Mmm, de schuld ligt in ieder geval niet bij de jongelui, die plunderend en brand stichtend door de straten trokken.
  Ze hebben een ongelukkige jeugd gehad, ze zijn werkeloos en dan ook nog die zonnestorm…
  Vincent heeft gelijk.

  1. Hans,
   Ik denk dat we het er allen wel over eens zijn dat deze plunderaars zich moreel verwerpelijk gedroegen. Niettemin is de theorie wel grappig. Er zijn op zich aanwijzingen dat zonnestormen gecorreleerd zijn met negatieve gevoelens, zie bronmvermeldingen.

 6. Ja dit is geen argument maar een feit!!! Zonnestormen bevatten veel intensiteit aan energie, de zon geeft veel zonnestormen, alleen niet allen zijn op aarde gericht!! vele gaan langs ons heen en daarvan ondervindt de aarde geen invloed. De uitbarsting in Engeland heeft hier derdege mee te maken, om van andere manipulatie nog maar niet te spreken.. ( undercover agenten die mee doen als zijnde relschoppers om meer neerslag te creëeren) … De opmerking dat de maan geen steek houdt met emotionele uitbarstingen houdt geen stand, inbraken verkrachtingen vechtpartijen en moorden worden het meest gepleegd tijdens volle maan.

  Maar dat is ook de functie van de handmatig geïnstalleerde maan. Idd de maan hoort niet bij ons, in de sage van de zulu’s is te lezen, dat zij wakker werden met een grote schijf die hun leven dusdanig veranderde en vele ongelukken en veranderingen in de mensen aanbracht. Het leven was niet meer het zelfde met het opkomen van die grote gele schijf, volgens de overlevende volkeren van Afrika.

  Het probleem van de uitbarsting: Negeren van mensen in nood, is een misdaad, en daar wordt Engeland nu op afgerekend.

  1. @StarSeed,
   Wie heeft deze maan dan geplaatst en met welk doel?
   Is het te bewijzen dat de maan er niet altijd geweest is? Het ineens ontstaan van getijden moet toch terug te vinden zijn in sedimenten e.d. Zeker als dat pas zo recent is gebeurd dat mensen dit meegemaakt hebben.

   Als roofdieren het meest actief zijn enkele dagen na volle maan, geloof ik zeker dat de maan ook invloed heeft op mensen. Dat zou natuurlijk ook kunnen komen door meer licht ’s nachts.

 7. De maan is voor velen ook een inspiratiebron, dat valt niet te ontkennen, maar dit is een selecte groep mensen die leven in een hoge trilling.

  De maan is meegenomen door een buitenaards ras, de reptielen om ons mensen in een laag bewustzijn te houden opdat manipulatie kan plaatsvinden. De maan werkt samen met de lage trilling waar de Aarde al duizenden jaren in resoneert.

  Maar aan de lage trilling gaat nu eens en voor altijd een einde komen. Zodra de Zon de Aarde en de maan op een lijn staan in ons melkwegstelsel, geraken wij in de fotonengordel en die fotonengordel brengt de integriteit weer terug in de mens.

 8. k heb niet de tijd om alle reacties te lezen ivm evt. dubbelreactie. Als daar sprake van is, mijn excuus.
  Ik vind het vreemd dat ivm die zonnestorm dat de reactie hierop van mensen alleen beperkt is gebleven tot de grote(re) steden van Engeland. Hoezo niet in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Denemarken etc.? Is het zo plaatsbepalend; richtte de zonnestorm zich specifiek op Engeland? Dat kan ik mij niet voorstellen. “Misschien ben ik een “”beetje”” dom”.

 9. Er is blijkbaar wel een duwtje geweest want er ziten toch hele onverwachte mensen tussen de rellers … mensen zijn nu eenmaal erg gevoelig voor energieen, niets mistieks maar een allerdaags verschijnsel. Kijk naar het gedrag van massa’s: ze steken elkaar makkelijk aan, positief en negatief. Positief noemen we sfeer, negatief schande

 10. dus is het helemaal niet zooo’n gekke gedachte dat die zonnestorm wellicht net dat extra duwtje was wat nodig was de boel compleet uit de hand te laten lopen. Is het te bewijzen? .. nee, is het daarom onzin? .. nee

 11. Misschien mogelijk, maar dan zal met experimenten moeten worden aangetoond dat een massa mensen tot dingen in staat is die ze normaal gesproken niet zou doen. Het is achteraf interessant om te speculeren dat de zonnestorm hiervoor verantwoordelijk was. Maar dan zouden we dus bij volgende zonnestormen een zelfde fenomeen mogen verwachten, wat van te voren is te voorspellen, in plaast van achteraf te beredeneren. We wachten rustig af. De zon heeft nog genoeg van dit soort oplevingen in petto.

Laat een reactie achter