Antropologe Helen Fisher pakt een delicaat onderwerp aan. Waarom bestaat er liefde? En hoe verliep de evolutie van liefde? Wat is haar biochemie, en wat is haar sociale belang?
Dan sluit ze af met een waarschuwing. Er dreigt namelijk een potentiële ramp. Want steeds meer mensen maken misbruik van antidepressiva. Beide video’s hebben Nederlandse ondertitels.
Helen Fisher onderzoekt de liefde
Helen Fisher is een vooraanstaand expert op het gebied van de biologie van liefde en aantrekkingskracht. Ze is bovendien nu de meest gerefereerde wetenschapper in het onderzoekveld liefde. Ze was ook een van de belangrijkste sprekers op de TED-conferenties van 2006 en 2008. Op 30 januari 2009 was ze bovendien te zien in een ABC News 20/20 special, “Why Him, Why Her, The Science of Seduction”. Daar besprak ze haar meest recente onderzoek naar hersen-chemie en romantische liefde.
En er is meer. Want, waarom verlangen we zo veel naar liefde? Zo zeer zelfs, dat we er voor willen sterven? Fisher en haar research team wilden meer leren over liefde. Namelijk, over onze zeer echte, zeer fysieke nood aan romantische liefde. Daarom namen ze MRI-scans van verliefde mensen. En ten tweede, van mensen die net gedumpt waren.
Weliswaar is liefde een biochemisch proces, maar er is toch meer. Liefde is een belangrijk onderdeel van ons leven. Liefde is toch wel de rode draad die door ons leven loopt. Is liefde een illusie, bedoeld om onze soort in stand te houden? Of is liefde iets hogers? Een belichaming van onze evolutie? Van stofdeeltjes, tot tenslotte een wezen, hoger dan een mens? Liefde laat ons vaak wel boven onszelf uitstijgen. En verrijkt ons leven. Over de liefde is het laatste woord dus nog lang niet gezegd.
Lees ook: -) Eerdere artikelen over liefde -) Eerdere artikelen over evolutie
Na 30 jaar studie met conclusies komen die poëten al 2000 jaar geleden getrokken hebben en met een licht feministisch trekje. Dat van die antidepressiva is wel nuttig opgemerkt maar geldt zowat voor alle pillen die echte aandacht moeten vervangen en door de pillenfabrieken opgedrongen worden. Heb wel betere dingen horen tedteren hier.
Â
Wetenschappelijke bevestiging van die conclusies is toch ook nuttig ?