Jezus had goed door hoe gevaarlijk geld is en hoe sterk het het denken van mensen beheerst.

Geld wordt overschat

In feite is deze economische crisis vrij gemakkelijk op te lossen, als we geld buiten beschouwing laten, althans: het tot zijn reële betekenis terugbrengen. Wat is geld en vooral: wat is het niet?

Universeel ruilmiddel?
In theorie is geld een universeel ruilmiddel. Dat wil zeggen, dat de waarde van alles – in theorie althans – in geld is uit te drukken. Met voldoende geld is alles te kopen. In de praktijk valt dat nogal tegen en werkt geld zelfs contraproductief. Je merkt dat bijvoorbeeld als geld voor sociale doeleinden wordt ingezet door de overheid of liefdadigheidsorganisaties. Vaak zijn de gelukkige ontvangers van de subsidie of de hulp dan slechter af dan zonder. We kunnen dus concluderen: met geld zijn geen immateriële goederen die te maken hebben  met de menselijke vrije wil te kopen. Zo is het met geld niet mogelijk om de liefde van iemand te kopen.

Jezus had goed door hoe gevaarlijk geld is en hoe sterk het het denken van mensen beheerst.
Jezus had goed door hoe gevaarlijk geld is en hoe sterk het het denken van mensen beheerst.

Er zijn nog meer nadelen aan geld. Zo weerspiegelt het niet hoe de markt werkelijk functioneert. Iets dat gewoonlijk goedkoop is, bijvoorbeeld voedsel, wordt bij een kleine toename van de vraag al schreeuwend duur. Zo kan je voor honderd miljard euro minder voedsel kopen dan een miljoen maal de hoeveelheid voedsel die je voor 100.000 euro kan kopen. We kennen dus een magische betekenis toe aan een in feite uiterst dubieus verschijnsel.Het is ook niet zo dat de ene hulpbron willekeurig om te zetten is in een andere hulpbron. We kunnen bijvoorbeeld de vele Europese werklozen niet omzetten in een overvloedige oliebron, zelfs niet als ze gratis zouden werken.

Hoge status bankiers door overschatting geld
We zijn gewend om alle politieke en maatschappelijke vraagstukken terug te brengen tot geld, uiteraard een ziekelijke vorm van geestelijke denkarmoede en peak fantasy. Mensen nemen in hun dagelijks leven geld ook enorm serieus en gebruiken geld om hun problemen op te lossen. Geen zin om te koken? Bel even de pizzeria of ga langs de chinees. Voel je je schuldig omdat je de kinderen te weinig knuffelt? De speelgoedwinkel puilt uit met allerlei prullaria. Geen zin om de lokale taal te leren of een blinde gok te nemen? Geen punt. Boek een geheel verzorgde hoteltrip naar Turkije waar je je alleen maar vol hoeft te stoppen aan het buffet en in het klotsende water hoeft te laten zakken.
Bankiers zijn makelaars in geld. Ze brengen spaarders, leners en investeerders bij elkaar. Hiermee zijn zij degenen die mensen verbinden met hun droomwensen.Vandaar dat mensen bankiers behandelen als goden.

Word vrij, word vrek
Vrekken zijn anders. Vrekken hebben de reputatie dat ze enorme geldwolven zijn. Wie mensen uit het vrekkenwereldje kent, weet wel beter. Het gaat, uitzonderingen daargelaten, om boeiende, creatieve, veelzijdige mensen die van de kleine dingen in het leven kunnen genieten. Ze zijn niet geldhongerig maar geld-vermijdend. De vrek is de doodsvijand van de bankier. Ik kreeg een paar jaar geleden enorme ruzie met een financieel adviseur van de boerenleenbank, omdat ik zo snel mogelijk van onze hypotheek afwilde en zuinig wilde leven. Volgens de man moest ik in plaats daarvan maar een beter betaalde baan nemen. Vrek zijn is niet zozeer geld besparen maar: geldloos denken. Je fantasie gebruiken en als je dan toch geld gebruikt, voor iets gebruikt dat je mogelijkheden en vrijheid geeft. We zullen de financiële sector moeten kaltstellen. Don’t feed the troll. Leen niet, ga uit het pensioenfonds, spaar niet, investeer. In zonnepanelen of kennis, bijvoorbeeld. Of tover je tuin om in een eetbaar paradijs aan de hand van de vele artikelen over permacultuur van medevisionair Douwe. Betaal contant, daarmee pak je de bankiers dubbel. Ze zijn je geld echt kwijt zolang het in je portemonnee zit en ze kunnen je betaalgedrag niet achterhalen. Nog beter is het uiteraard aan ruilhandel te doen waar mogelijk. Wees creatief.

25 gedachten over “Geld wordt overschat”

 1. Jammer dat “vrek” zo’n vies woord is kunnen we niet iets anders verzinnen dat beter bij dit soort mensen past. Ik werd ook wel “centenneuker”genoemd ook niet echt complimenteus
   

    1. Je bent niet de enige! Die onthou ik Bella :)
     En het is nog goed voor het milieu ook, die vrekkigheid!
      

 2. Misschien een leuke aanvulling. Op http://www.vrekkenpagina.nl/ zijn ook nog een boel interessante tips te vinden. 

  En dit boek is ook zeer interessant. Your money or your life, zij laten mensen in 9 stappen zien hoe je heel anders over geld gaat denken en vanzelf een soort creatieve vrek wordt. Op http://www.frumi.com/images/uploads/yourmoneyoryourlife.pdf een samenvatting van het boek. 
  De kern is dat je gaat denken in levensenergie en waar je bereid bent geld aan uit te geven. Dus vraag jezelf af, als je een tophypotheek neemt werk je bijna 20 jaar full time vaak met zijn tweeen om alleen maar de rente over die hypotheek te kunnen betalen. Wil je bankiers 20 jaar van je levensenergie geven? Het is een mooi boek. 

  1. Het lijkt me op zich goed te doen: tien jaar lang wat gas terug nemen met uit eten, vliegvakantie etc. en dan rentenieren. Het idee voelt alleen niet goed.  Bij mij knaagt er toch iets dat zegt dat het moreel verkeerd is om alleen van rente te willen leven. Als iedereen dat zou gaan doen, wie doet dan het werk?

   1. Je gevoel geeft aan dat er iets vreemds is met rente.
    Je kunt bij een groot genoege hoofdsom leven v/d renteopbrengst (eindeloos haast zolang je niet inteert op die hoofdsom).
    Geld op zich is een produkt geworden met de financiële wereld als (tussen)handelaar/producent en het is niet raar dat dat een wringend gevoel geeft, maar het is helaas de realiteit v/d huidige samenleving.

 3. Bewust mens? Realist? Klinkt al wat beter ;)
  We overwaarderen alles aan materiele zaken in dit leven… helaas… het is denk ik ook een soort bewustzijns crisis, want er is maar 1 ding zeker in het leven, we gaan allemaal een keer… ook de banksters!

 4. Ben blij dat ik een vrek ben. Daarom leef ik nu heel makkelijk en is er voor mij geen economisch probleem. Dit is de crisis van en voor de rijken en ik ben helemaal niet materieel rijk, psychisch en mentaal des te meer.

 5. Een Mooie Gezondheidstip mischien IS: Altijd even eten alvorens naar een winkel te gaan Bespaard impulsaankopen En Eigenlijk Voldaan zijn in Alle Behoeften Geeft Meer Rust en Controle over de gevoelsimpulsen. Zelfs even Knuffelen zodat Men minder eigenwaarden en surrogaatliefde(monarchtechnieken gaan Helaas erg ver.Tot Zelfs een te Haten mens koningin of heerser pooier liefhebben) behoeft in te slaan. Minder verleidbaar Dan. En saai is het Geen eens daar er meer rust  en tijd genomen wordt om even te bedenken wát nou weer eens te eten of Verrassinkje mee te Nemen.  Kan tot wel 40% Besparen.
   
  Voor onontwikkelde Gebieden Platteland  1ste 2de en 3de wereld  is een twee meter diepe kuil graven Besparend als Koelkast te gebruiken (Houdt de koelte van de nachten en winters vast) en Blijft alle etenswaar ook vijf dagen Goed in en Beter en kiemvrijer van Kwaliteit. Een Cultuur cq Techniekgebruik van Volken oa 95.000 tot >8.000 jr geleden Eloi en <8000 jr tot ca 3200 jr geleden en de Laatste 800 jr geleden in noordturkeye gedood werd…Hitieten van Voor de Zondvloed. En Ja er was voor 13.000 jaar geleden al Landbouw….tot zo ver als 2 Miljoen Jaar Al.
   
  En Scheelt de Armengelden. Een Kast met aansluiting op Keuken Zou Ook Werken…Voor Eens en Altijd. Ook in nieuwbouw.
  (> = “meer dan(groter)”´teken  en  < = “minder dan(kleiner)” ´teken  uit Wiskunde)

  1. “”Een Cultuur cq Techniekgebruik van Volken oa 95.000 tot >8.000 jr geleden Eloi en <8000 jr tot ca 3200 jr geleden en de Laatste 800 jr geleden in noordturkeye gedood werd…Hitieten van Voor de Zondvloed.””
   Moet zijn:
    
   “”Een Cultuur cq Techniekgebruik van Volken oa 95.000 tot >8.000 jr geleden Eloi van Voor de Zondvloed en <8000 jr tot ca 3200 jr geleden en de Laatste 800 jr geleden in noordturkeye gedood werd…Hitieten .””
    

 6. Ja c, want wist u dat: de koelkast het meest energievretende hulpmiddel is in uw huishouden? Omdat het ding simpelweg altijd aanstaat… niet te vol stoppen, want alles wat erin ligt moet dan gekoeld worden waardoor het hulpmiddel nog meer energie verbruikt…

  1. Nou  dan is Dat Tipje Mischien Sneller Toegepast als die zo een stroom vreten wat ze steeds zo te duur houden met hun mafia woekeraccijnsen en warmte&kostenterrorismen. Uitroeien van de miljardenrovende nutsbedrijven met hun mafia miljardairs Staat in Mijn Toptien.
    
   Mijn koelkast doet het al jaren niet meer en Koop ik om de Paar Dagen dan maar kleinere porties Boodschap Wat in de zomers met de ca twee Dagen dan Moet. Maar ´t Gaat. Maar Zo een Gratis Koelertje Moest Lukken Met een Buitenaansluitingskast of Zo op de Keukens. Ik Hoop De Mensen Kunnen er Weer Wat Minder onblij Mee Worden.

  2. In de winter zet ik hem vaak uit en gebruik m’n balkonnetje als natuurlijke koelkast. Waarom een ruimte verwarmen en dan daarbinnen een koude plek maken als het buiten toch al koud is? Waanzin!

  1. Je begrijpt, Quark, dat ik daarna pas echt de schurft had aan het bankiersgilde. Als je leven je lief is, mijd die witteboordencriminelen dan als de ziekte. Enfin, steeds meer mensen komen daar nu achter.

 7. Wel nog een Vrekkenclubidee. Alle nutsbedrijven Zijn EX Volkseigendommen Die geroofd zijn en de eerste Nieuwe eigenaaren HEDEN NOG De betalingsbewijsjes Voor MOETEN TONEN. Tot Heden is er GEEN Sprankje Bewijs Verhaal Spoor of Symptoom Van Daadwerkelijke Betalingen cq Aankopen Gevonden. Grote Kans boekhoudingen van regeringen en staat Kunnen Ook Niets Bewijzen Noch Daadwerkelijke Ontvangsbewijzen Tonen Of Inschrijvingen in de Boekhoudingen(Kromme Rekenkamer). Wat Mega miljardenroof en een Zee van inkomensdelicten en belastingfraudes samenzwering mafiouze samenwerkingen Zou Inhouden. Met de Bouwfraudes Liborfraudes marketraids CO2 tradingscams met upfront eu immuniteitsprotection etc etc etc Zijn We al Gewend Dat Dit Bestaat.
   
  Het is Naast  Mega Schadeclaims Confiscaties etc de Vraag Óf de nutsbedrijven U wel mogen debiteren Aangezien ze GEEN Eigenaarschap  of Bevoegdheden Kunnen Tonen Noch eigenaarschap Met Daadwerkelijke Betalingsbewijzen  Kunnen Bewijzen. Nog Maar de Vraag of ze Zo geen wets en kamer van koophandelregels Overtreden Naast inkomsten verwerven Zonder recht vergunningen en op  andermans naam en belastingen. En Zo vast Niet het enig geprivatiseerde bedrijf zal zijn dat Illegaal bestaat en draait. Een Beetje Idee van de truck een zwerver te laten tekenen directeur te zijn om Aansprakelijkheden der kaderleden te onrlopen en dan graaien maar Hangt er Wel Bij.
   
  Zo werd de ptt ook geroofd en een toenmalig vrouwelijk minister(smit kroes?) had gelijk maar 400 miljoen gulden Dat ze Blijkbaar zomaar van belastingdienst kreeg apart gezet om over te maken aan de kpn waar al van tevoren vast stond dat haar man de directeur zou worden. Het banksterelitegabbertje van Waarschijnlijkst afkomst van vollenhoven wiens voorouders voor ww2 al de eu aan het ontwerpen waren dat ze Ons ná de oorlog aansmeerden als dé nieuwe vredesduif ter voorkoming Armoeden en oorlogen met miljarden als kilometervergoeding. Over van vollenhoven had Ik dat oude krantenbericht nog in de historische kranten van de koninklijke bieb Gevonden.
   
  Btw de Boetes Voor de Liborfrauden der banken Staat al Op 20 Miljard Euro. Dus alleen een barclay was Dit Dus Niet maar bankenmafia op haar best in hun dagelijkse fraudes en manipulaties. Hee Jammer dat de banksers Die 20 Miljard via hun instanties en diensten die 20 Miljard gewoon weer in eigen zal steken En De Bevolkingen weer as usual naast de pot pissen Maar Die Krijgen Tzt Ook Nog Wel Rekeningetjes. Als Bedacht Dat ze enkel met hun misdaden aan Kinderen en de Gevolgen er van een jaarlijkse 8,5 Miljard aan Jeugdzorg Kosten 6 Miljard aan justitie en nog veel meer aan een en ander. Nog Maar Zien of ze tzt wel een steen om onder te kruipen kunnen vinden Waar ze niet Gevonden Zullen Worden.

 8. Volgens mij reflecteert de huidige economische methode helemaal niet meer, de betekenis van het woord “economisch” (zuinig zijn, spaarzaam zijn, voorzichtig zijn, matig zijn, voordelig zijn, etc.)

  Terwijl juist dat soort handelingen, in een continu veranderende omgeving, zorgt voor stabiliteit, balans, overzicht, bestendigheid, duurzaamheid, overleven, harmonie, etc. We zijn immers bewust van de omgeving door veranderingen te vergelijken. Door patronen te zoeken.

  Het aangeleerde, en ondertussen niet-vriendschappelijke, concurentie gedrag is veel te ver doorgeslagen. Veel te veel ontkenning, geheimhouding en dus angst. Dit zorgt voor polarisatie en een gestaag groeiende inefficiëntie in vergelijking met wat daadwerkelijk mogelijk is.

  Het belangrijkste aan economie, en realiteit in het algemeen, is dat “alles” in balans is. Ook op een moment wanneer de specifieke kennis ontbreekt en er totaal geen balans lijkt te zijn.

  “Life is like en equation. To understand it, find the unknown.”
  Vind de onbekende: zoek, vraag, observeer, ondervind, ontdek, leef!

 9. Waarom zijn de ontvangers van liefdadigheids geld vaak slechter af? Een voorbeeld die dat bevestigt en 1 met positief resultaat aub. Leg eens uit hoe dat komt dat als je 1 keer 100 miljard betaalt je minder terugkrijgt dan een miljoen keer 100.000 ( = 100 miljard).  Verder lijken mij jouw suggesties om vrekkig te zijn heel zinnig en gezond maar weet ik niet of dat wel klopt dat als je geen geld op je bankrekening laat staan zij het ook echt kwijt zijn. Welke banken? Sommige banken drukken geld wanneer ze maar willen begreep ik. We leven als idioten en die bankiers zijn nog idioter misschien.

  1. Ontvangers van liefdadigheidgeld zijn slechter af omdat zij niet meer de controle hebben over hun eigen leven. Ze worden afhankelijk van de hulp. Voedselhulp, waardoor lokale boeren failliet gaan, is een goed voorbeeld.

   Als je voor 100 miljard voedsel opkoopt, ontwricht je de wereldmarkt totaal en stijgen de prijzen sterk. je krijgt dan uiteindelijk veel minder voedsel.

   Je geld op de bankrekening wordt door de bank als onderpand gebruikt om geld te lenen van de centrale bank en weer uit te lenen. Dit heet fractioneel reservebankieren. Als je het als contant geld in je zak hebt, kan de bank dat niet meer. Teveel contant is overigens gevaarlijk (kans op beroving).

 10. Van mensen als jullie wordt ik eigenlijk heel erg blij hoor! Waarom blijven de ‘meesten’ om ons heen nog steeds ‘onwetend’, terwijl er al zoveel te weten is!
  Tenminste wanneer wij willen weten wat echt goed voor ons is, dan hoeven wij ook niet meer een ‘monetair minimalist’ te worden, lijkt mij.
  Dan pas immers maken wij allemaal de hele wereld rijk, in de goede zin van het woord.
  Daarom ook heeft het Al ons het woord gegeven, toch?
   

 11. Graag wil ik reageren op het artikel.
  Ik ben van mening dat je ook heel gelukkig kunt zijn en kunt genieten van de kleine dingen in het leven als je vrij bent van geld.
  Voor mij is vrij van geld echter niet zo zuinig mogelijk gaan leven, maar om ervoor te zorgen dat ik genoeg heb.

  Ik wil niet ingaan op de mening over de banken/bankiers

  Ik lees diverse overtuigingen over geld in het artikel.
  Zoals al wordt aangegeven,  geld is alleen maar een ruilmiddel.
  Wij mensen geven er een mening aan.
  Als mensen ervoor kiezen om hun “problemen” op te lossen met geld, dan zouden ze het met weinig geld ook niet gedaan hebben op de manier zoal je juist wilt bewerkstelligen.
  Het ligt namelijk niet aan het geld, maar aan de mens die de beslissing neemt.
  Extra speelgoed kopen voor de kids (afkopen), ligt niet aan het geld, het ligt aan de ouder die andere prioriteiten heeft.
  Je dicht geld een te grote macht toe.
  De macht ligt bij de mensen zelf die de beslissing nemen.
  Geld is maar geld en wordt goed of slecht door wat jij er mee doet.

  Realiseer je dat iedere overtuiging over geld ervoor zorgt dat dit ook zo is voor jou.
  Als jij vindt dat geld niet gelukkig maakt, dan is dit waar voor jou. En zul je nooit over veel geld beschikken, want anders zou jij niet gelukkig kunnen zijn.
  Als jij vindt dat geld slecht is, dan is dit waar voor jou, want als jij over veel geld zou beschikken dan zou jij jezelf slecht kunnen gaan vinden.
  Als jij vindt dat geld een te grote macht wordt toegedicht, dan is dit waar voor jou, want dat is wat je ziet.
  Als jij vindt dat je hard moet werken voor je geld, dan is dit zo voor jou, want dat heb je gecreëerd. (Ik ken mensen die niet hard hoeven te werken voor hun geld.)

  Iedere overtuiging die iemand heeft, of dit nou over geld is of over iets anders, is waar voor die persoon.
  Vaak is het ook nog zo dat de basis voor die overtuigingen is ontstaan in je jeugd.
  Vaak zijn dit overtuigingen die zijn overgenomen van ouders, onderwijzers, opa’s oma’s.
  Of het is juist een antireactie op een overtuiging van iemand uit je jeugd. dat je precies het tegenovergestelde doet.

  Het is belangrijk om je te realiseren, dat je het geld hebt dat je verdient. 
  En dan bedoel ik niet hoe hard je ervoor werkt, of dat je wordt uitgebuit door je baas, of dat je onderneming slecht loopt, of dat je in de bijstand zit.
  Alles in het leven is een resultaat van keuzes die je wel of die je niet hebt gemaakt, waardoor je bepaalde situaties aantrekt.

  Ik realiseer me dat ik daarmee misschien veel mensen tegen me in het harnas jaag.
  Dingen overkomen je niet. Dingen die je overkomen zijn een resultaat van je acties.

  Voordat je in actie komt, gebeurt er nog één en ander in je hoofd en dat bepaalt hoe jou actie is.
  Vol overtuiging dat het je gaat lukken, of ik ben benieuwd of het gaat lukken, of het zal toch wel weer niet lukken..
  In alle gevallen heb je gelijk.
  En in het eerste geval, mocht het toch niet lukken, dan zul je andere manieren verzinnen om te zorgen dat het wel lukt. Omdat je ervan overtuigd bent dat het lukt.

  En zo is het ook met geld.

  Het is mijn missie om bij zoveel mogelijk mensen hun relatie met geld te verbeteren, waardoor zij uit hun excuuswereld kunnen stappen en hun dromen waar kunnen maken.
  Want hoe jij met geld omgaat of hoe jij over geld denkt, komt ook op andere terreinen in jouw leven weer terug.
  Verbeter je relatie met geld en je zult zien dat je leven positief verandert.

  Een gelukkig met geldgroet.
  Tineke

  P.S. mensen die ernstig ziek zijn, of met beperkingen geboren worden, of anderszins beperkt zijn, wil ik niet beledigen.
  Er zijn altijd uitzonderingen op de regel

   

Laat een reactie achter