Het periodiek systeem Argon (Ar)

Share Button

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 18 van de 118 elementen, Argon (Ar).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

 

Toepassingen

De bekendste toepassing van argon is als vulmiddel van gloeilampen omdat argon het doorbranden van de gloeidraad voorkomt, zelfs bij hoge temperaturen. Verder wordt argon gebruikt op plaatsen waar het semi-inerte stikstofgas niet toereikend is (argon is duurder dan stikstof). Andere toepassingen van argon zijn:

  • Als inerte atmosfeer voor het laten groeien van silicium– en germaniumkristallen.
  • Vanwege de goede oplosbaarheid in water wordt 39Ar soms gebruikt om de ouderdom van grondwater te bepalen (methode is vergelijkbaar met Koolstof-14 datering).
  • Omdat het niet oplost in vloeibaar staal wordt argon gebruikt voor het homogeniseren van staal tijdens de staalbereiding en panbehandeling.
  • Het excimeer ArF+ wordt toegepast in lasers.
  • De goede isolerende eigenschappen van argon maken het een uiterst geschikt gas voor het opblazen van het droogpak van technische duikers. Het is daarmee een goed alternatief voor stikstof- of heliumhoudende ademgassen.
  • Door de goede isolerende eigenschappen wordt Argon verwerkt in dubbel glas: in de laag tussen de 2 glaslagen.
  • Als blusmiddel in ruimtes waar niet met water of schuim kan worden geblust.
  • Als beschermgas bij het MAG/MIG, en TIG-lassen.
  • Argon licht, net als neon op wanneer het wordt toegepast in een neonlamp. Het verschil is de kleur licht: Neon licht oranjerood op; argon blauw.
  • Als koelelement in zoekkoppen voor Infrarode missiles (FIM-92 Stinger)
Share Button

Douwe

Woonachting in Noorwegen, en al sinds lange tijd geïnteresseerd in de "grotere vragen" des levens. Dit combineer ik met een actieve instelling om te kijken hoe we het leven met elkaar en voor elkaar een stukje gemakkelijker en mooier kunnen maken. Zelf heb ik bij een aantal onderwerpen die vanuit mijn gezichtspunt het voortbestaan van mensen aanzienlijk kunnen vergroten websites helpen ontwikkelen om deze informatie gratis beschikbaar te maken voor eenieder. Dit zijn: eetbaarnederland.nl, permacultuurnederland.org, esperanto-jongeren.nl en mensenrechten.org. Mijn huidige tegeltjeswijsheid: Do the best you can, with what you have, where you are :-)

Dit vind je misschien ook interessant:

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger