De open source overheid deel III

In dit derde deel van de open source overheid komt Clay Shirky voorbij die al eerder zeer verstandige dingen zei over het internet. Dit keer verteld hij hoe open source software en open source samenwerking de overheid vroeger of later volledig zal transformeren. De overheid kan met de huidige technologie van het internet veel efficiënter en democratischer ingericht worden dan we momenteel hebben.

The open-source world has learned to deal with a flood of new, oftentimes divergent, ideas using hosting services like GitHub — so why can’t governments? In this rousing talk Clay Shirky shows how democracies can take a lesson from the Internet, to be not just transparent but also to draw on the knowledge of all their citizens.

Clay Shirky argues that the history of the modern world could be rendered as the history of ways of arguing, where changes in media change what sort of arguments are possible — with deep social and political implications.

Na dit derde deel en derde TED Talk over de open source overheid is het wellicht interessant om eens te peilen wat de lezers van visionair hiervan vinden. Is dit werkelijk een manier tot verbetering van het huidige systeem of zijn dit slechts mooie dromen van een drietal wereldvreemde idealisten bij TED?

Aanverwante artikelen:
-) De open source overheid deel I
-) De open source overheid deel II
-) De open source overheid deel III
-) Eerdere artikelen met Clay Shirky op visionair
-) Veranderingen in de maatschappij
-) Komt de internet democratie eraan?
-) Gratis leren programmeren via The Code Academy

6 gedachten over “De open source overheid deel III”

  1. Dat open data leidt tot nieuwe diensten geloof ik best, maar dat het de democratie versterkt lijkt me eerder een fabeltje. De redenatie is dat open data leidt tot meer transparantie, wat er dan weer voor zou zorgen dat de democratie wordt versterkt. Maar een hoop data is geheel niet relevant voor het politieke besluitvormingsproces en dus de democratie. En juist de data die wél relevant is, zal men nooit vrijgeven. De politiek zal nooit openbaar maken wat er in de achterkamertjes wordt besproken en welke lobbyisten invloed hebben gehad op een bepaald besluit. De transparantie waar men het over heeft lijkt dan ook meer op een raam dat uitkijkt op een blinde muur.

 1. Ik ben wel overtuigd! Als je ergens meer mensen bij betrekt heb je altijd meer denkkracht en meer goede ideeen, het weegt alleen vaak niet op tegen het tijdverlies door extra discussie. Als je de hoeveelheid overhead aan discussieertijd kan wegnemen is het concept volgens mij niet te stuiten. Ik was zelf een tijd bij de occupy beweging en dat was juist waarom we het niet gered hebben. We waaren georganiseerd op een manier die geen besluitvaardigheid bevorderde. Als je alle speeches van Shirky bij elkaar veegt heeft hij een hele mooie verzameling van gevallen waar de discussie-overhead is kortgesloten, en allemaal zijn het grote successen. Mettertijd zullen er ongetwijfeld nog meer bijkomen. Ik kijk ernaar uit!

 2. Ja, deze man is een goede en duidelijke verteller. Het mooiste van zijn verhaal vond ik nog het Linux systeem, wat ooit eens begonnen is in een open source. Dat hield mede in dat elke programmeur op software gebied zijn enof haar kennis erin kon verwerken. In de begin fase was het nog wat rommelig en ben er mee gestopt. Maar het is gratis software en nu heden ten dage stukken verbeterd. Dat het is nu wel een systeem wat op mondiaal gebeuren steeds meer gebruikt wordt.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Linux  Verder zouden we met zijn allen de overheid een @mail kunnen sturen met de vraag of het niet beter zou zijn om de website van de overheid een open source website te maken. Want wat je nu ziet en leest op deze site, kun je eigenlijk geen enige commentaar geven op bv politieke besluiten en waarom dit soort besluiten altijd binnenkamers moet blijven en niet toegangkelijk is voor de nederlander. Ze zitten daar eigenlijk op onze kosten en ten dienste van ons en niet om een beleid te creeren, die dwars tegen alles ingaat. Mooi voorbeeld hiervan is de recente forensentax, nu weer opgeheven en heeft men een betere instrooier gevonden om met een btw verhoging naar 21% op alle verzekeringen te gaan heffen. Dat noem ik pure diefstal en uitbuiting, daar we dan onder dwang van de wet het moeten ophoesten. Eigenlijk kan ik geen paradoxale systeem vinden als de overheid.
  http://overheid.nl/particulieren  Als je inlogd op mijn overheid en je klikt dan op contact, is er eindelijk een @mailadres te vinden.

  Opmerkingen over de website MijnOverheid
  Opmerkingen, klachten en/of suggesties over de werking en vormgeving van MijnOverheid zijn van harte welkom. U kunt deze versturen via een mail aan servicecentrum@logius.nl. Wij nemen uw reactie mee bij de ontwikkeling van onze website.  Hier zouden we mee kunnen beginnen, want op de website staat alleen maar gegevens die ze kwijt willen, niet meer enof minder. Mvg, Paul :-(

Laat een reactie achter