De open source overheid deel I

Er zijn hier regelmatig stukken verschenen over corruptie/belangenverstrengeling binnen de Nederlandse overheid, ook kwam er voorbij hoe zinloos stemmen is. En natuurlijk is het belangrijk om problemen te constateren. Maar als visionair is het na die constatering juist de uitdaging om naar oplossingen te gaan zoeken! Hierbij deel 1 van een serie over hoe we met elkaar de overheid transparanter, democratischer en functioneler kunnen maken.

Kan de overheid gerund worden zoals het internet, permissieloos en open? Programmeur en activiste Jennifer Pahlka gelooft dat dit kan — en dat snel en goedkoop gebouwde apps een krachtige nieuwe manier zijn om burgers met hun overheid te verbinden — en met hun buren. Deze TED-Talk heeft Nederlandse ondertitels.


Hoe zouden deze voorbeelden toegepast kunnen worden in Nederland. Hebben we binnenkort een zwerfafval applicatie waarmee burgers stukjes stad kunnen adopteren om schoon te houden? Of kunnen we via deze app in steden groenbeheer uitgeven aan burgers die dit graag doen en er zo een gezellige buurtmoestuin van kunnen maken? Wat voor toepassingen zouden er nog meer te verzinnen zijn?

Aanverwante artikelen:
-) De open source overheid deel I
-) De open source overheid deel II
-) De open source overheid deel III
-) Eerdere artikelen met Clay Shirky op visionair
-) Gratis leren programmeren via The Code Academy
-) Veranderingen in de maatschappij
-) Komt de internet democratie eraan?

4 gedachten over “De open source overheid deel I”

  1. Ik denk de soort communicatieve apps die in het filmpje aan bod komen steeds belangrijker zullen worden. Momenteel heerst er bij een groot deel van de samenleving een ‘ik’ mentaliteit, deze apps zullen er voor zorgen dat er meer een ‘wij’ (samen) mentaliteit komt. Ik denk dat het in de toekomst normaal zal worden dat als je ziet dat iemand in je dorp met spoed een loodgieter nodig heeft, en jij bent een loodgieter, dat je diegene (gratis, of voor een wederdienst/kleine vergoeding) helpt. Daarbij is het eerst belangrijk dat iedereen d.m.v. nieuwe technologieën met elkaar in verbinding komt (meer dan nu het geval is).

    Dit zal ook goed gaan werken voor vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld een oudere welke hulp nodig heeft (Met ramen wassen, boodschappen doen, etc.), al zullen hier nog wat problemen zijn om ouderen ‘aan te sluiten’ aangezien ik de meeste ouderen nog niet met een smartphone rond zie lopen, al ben ik ervan overtuigd dat dit probleem in de nabije toekomst opgelost zal gaan worden door oudervriendelijke apparatuur.
     
    Daarbij vind ik het een goede ontwikkeling dat de overheid steeds meer overstapt op open source. Waarom werken met Sharepoint als intranet als met de open source variant Alfesco  hetzelfde te bereiken is voor een lagere prijs? (En om de support hoeft het niet te gaan want ondanks dat Alfresco open source is zijn er gewoon support contracten af te sluiten). 

    1. Het gebruik bij open source was tot recent niet bespreekbaar bij de overheid met als belangrijkste argument het ontbreken van support, want wie krijgt de schuld als er problemen zijn met open source software? 

  2. Zolang die open source overheid geen duidelijk voordeel biedt, gaat er niets veranderen. Burgers betalen nu veel geld aan de overheid om bepaalde taken uit te voeren. Als de burgers die taken zelf moeten gaan uitvoeren, dan moet daar wel iets tegenover staan. Dat betekent dus dat overheden drastisch moeten bezuinigen op bepaalde diensten die vervolgens door burgers kunnen worden uitgevoerd. Maar die bezuinigingen zie ik nog niet gebeuren. Dat zou immers betekenen dat men in eigen vlees moet gaan snijden en dat zie je in de praktijk maar zelden bij de overheid.

    Dat neemt niet weg dat collectieve actie an sich een goed idee is. Het model zou goed kunnen werken, al zul je wel zien dat het op de schouders rust van een klein groepje mensen. Als je kijkt naar andere collectieve projecten dan zie je dat er een hele kleine groep is die heel veel doet, een iets grotere groep die een klein beetje doet en een hele grote groep die helemaal niets doet. Als je dat weet te spreiden over meerdere projecten waarbij verschillende interesses en vaardigheden worden aangesproken, dan zou je in theorie tot een ‘eerlijke’ verdeling kunnen komen.

    1. Je zou er een beloning voor kunnen instellen natuurlijk. Mensen die wat doen kunnen bijvoorbeeld belasting korting krijgen, En als je er een soort spelfunctie inbouwt. Maar idd het is een soort transformatie van de overheid of eigenlijk gaan we dingen meer decentraal met de buurt regelen door de mogelijkheden van internettechnologie. 

Laat een reactie achter