Het periodiek systeem Flerovium (Fl)

Een serie artikelen over de verschillende elementen. De legoblokjes waarmee wijzelf, onze aarde en de materie van het universum is opgebouwd hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen. In deze serie gaan we stap voor stap langs elk element en kijken we wat voor zinvolle zaken de wikipedia erover te zeggen heeft, met daarnaast een interessant filmpje van de universteit van Nottingham waarmee verschillende experimenten met het betreffende element worden gedaan.

Vandaag nummer 114 van de 118 elementen, Flerovium (Fl).

Klik hierop om naar de wikipedia versie te gaan waarbij je gemakkelijk naar de verschillende elementen kunt doorklikken

Het element flerovium (symbool: Fl) met atoomnummer 114 werd voor het eerst geproduceerd door wetenschappers die werkzaam waren bij het Flerov Laboratorium van het Gezamenlijk Instituut voor Kernonderzoek in Doebna, Rusland in 1998. Ze schoten calciumatomen tegen plutoniumatomen aan. Het resultaat was een enkel atoom flerovium-289, een isotoop met een halveringstijd van ongeveer 21 seconden. Dit bleek het meest stabiele fleroviumisotoop te zijn. Onder invloed van Î±-straling vervalt het tot copernicium-285.

In 2009 heeft de groep van Nitsche (University of California in Berkeley) de vorming van flerovium uit calcium-48 en plutonium-242 bevestigd.[1] Op 30 mei 2012 werd de naam flerovium door de IUPAC erkend als officiële naam voor de tot dan toe voorlopige naam ununquadium (Uuq).[2] Het element werd vernoemd naar de Russische kernfysicus Georgi Flerov.

Omdat slechts enkele fleroviumatomen zijn geproduceerd, kent het element momenteel geen toepassingen buiten het standaard wetenschappelijk onderzoek.

Laat een reactie achter