Estland, leven in een E-maatschappij

Recent kwam Estland al voorbij in een artikel omdat ze daar alle kinderen van hun 7de tot hun 19de standaard leren programmeren op school.

Hier een documentaire over wat Estland verder nog allemaal doet op het gebied van netwerken en computertechnologie. Gezondheidszorg, onderwijs, betalingssystemen, een bedrijf opstarten, thuiswerken, het komt allemaal voorbij hoe dit in Estland wordt geregeld. Estland lijkt met al hun digitale innovatie het eerste E-land ter wereld te worden.

Estonia, life in a networked society

The power of connectivity can make a difference in public safety, emergency management, health care, business and social services.

How can people be provided with equitable access to public services and opportunities irrespective of age or location?

Technologies enable people to interact, innovate and share information in totally new ways. People are empowered, business is liberated and the society is more transparent.

But how to take advantage of all this? And what does it take to become a networked society? We look at what a country should focus on when building a networked society?

 

Hoe zien mensen in Nederland dit? Kunnen we in Nederland flink wat van Estland leren?

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Leer alle kinderen programmeren

Imacon Color Scanner

10 gedachten over “Estland, leven in een E-maatschappij”

  1. Vooruitstrevend land. Op de wiki pagina lees ik er vreemd genoeg verder weinig over. Lijkt mij dat ze dat allemaal wel willen, maar of dat gaat lukken?

    Ik hoor ze in de video over ipads praten, maar dat zijn dure apparaten. Een korte check verteld mij een huishouden het daar met 12000€ per jaar moet doen. Ik denk dat je Estland iets te rooskleurig voorsteld. In Nederland gaat het allemaal stroef met de IT infrastructuur voor bv. OV, gezondheidszorg en betalingsverkeer, het is allemaal kwetsbaar. Misschien dat ze daar in Estland anders mee weten om te gaan.

    1. Heb je de documentaire bekeken Tui? Ze laten daar zien wat ze nu allemaal al hebben gedaan en hoe ze hiertoe gekomen zijn.

      De kinderen die daar voorbij komen hebben allemaal Tablets in de klas. Zo duur is een tablet trouwens ook niet meer. Niet duurder dan een TV of een gewone computer of een paar maand autorijden of roken. Of de documentaire te positief is over het land… dat zou natuurlijk goed kunnen maar dan is dat toch echt de schuld van de documentaire en niet van mij. ;)

      Ik zou zeggen bekijk de documentaire eens rustig en ik ben wel benieuwd wat mensen ervan vinden. Ik krijg de indruk dat Estland goed bezig is iig en dat Nederland daar best wat van kan leren. Maar goed er kunnen ook goed bepaalde nadelen zitten aan een totaal genetwerkte maatschappij. Constructieve kritiek is dus ook zeer welkom.

      Estland lijkt iig iets unieks te doen op landelijke schaal en daarmee hebben ze zichzelf wel internationaal in het licht weten te zetten.

      1. Nee, ik heb niet de documentaire gezien, slechts gescand, maar een E-topia als deze komt zeker niet alleen met voordelen. Vandaag was nog in het nieuws dat  computers in een energiecentrale besmet waren met een virus die informatie verzamelt. Dat is schering en inslag in ICT systemen. Niet alleen door kwaadwillende (dorifel virus van een half jaar geleden), maar ook software die niet helemaal werkt zoals het hoort, het is kwetsbaar dus. Met al die informatie komt ook de privacy in het geding, zoals je aanhaalt in Panopticon.

        1. Dat vermoeden kreeg ik al een beetje. :)

          Ik zou zeggen bekijk de documentaire eens even rustig in zijn geheel en reageer er dan nog een keer inhoudelijk en concreet op.
          Dat mag ook best constructief en kritisch zijn maar je commentaren gaan nu een beetje langs de inhoud van de docu heen en dan krijg je een vrij irrelevante discussie over heel wat anders.

  2. Ik denk dat je samen met je sponsors ook wel zo’n mooie exportpromofilm voor nederland kunt maken.
    Maar laten we de voetjes op de grond houden:
    als ik naar de omgekieperde bak data van mijn elektronisch medicijnoverzicht kijk is het eerder levensbedreigend/dysfunctioneel.
    En het is nog fascistich ook: ondanks mijn zoektocht is het mij nog steeds niet gelukt de door mij gebruikte levensverrijkende kruiden op deze lijst te krijgen.
    En dan nu een EPD? de meeste mensen hebben te weinig inzicht in informatica om de commercieele druk en belangen door te prikken.
    Blijf wakker
     

  3. Ik heb het voorrecht gehad om in Tallin een paar keer te wezen ivm de scheepvaart, dat was in 1972. Estland, Letland en Litouwen waren de eerste sateliet landen van Rusland. In die tijd was er inderdaad, zoals Tui het al zei, grote armoede en een zeer streng bewind. Nu kan er natuurlijk in de afgelopen 40 jaar veel (ten goede?) veranderd zijn. Daar kan ik weinig zinnigs over zeggen, maar zover ik de huidige politiek volg van Rusland en haar satelietstaten, heb ik het vermoeden dat er nog steeds grote armoede is en het alleen voor de rijken een goed deel van leven is, die daardoor ook in staat zijn om goede cp ed te kopen. En dat de staat bezig is om sociale netwerken op te stellen, heb ik zo mijn bedenkingen er bij. Als er een land in Europa nog steeds goed onder de duim wordt gehouden is het nog steeds Rusland. Mvg Paul.

  4. Heb docu bekeken. Het valt me op dat er geen oudere gebruikers inbeeld zijn gekomen. De deskundigen die er over spreken zeggen aan het einde dat zei graag ook nog off-line gaan. De generatie die nu opgroeit in estland is continue online.
    Ze doen hier echter wel hele interessante dingen. Vooral dat het ze gelukt is zo snel zo ver te komen Vind ik erg interessant. 

  5. Toevallig ben ik afgelopen jaar met mijn vriendin door Europa gereisd en zijn we ook door de Baltische staten gereden, waaronder ook Estland. Ik moet eerlijk zeggen dat het land schitterend is. De oppervlakte is net iets kleiner dan Nederland, maar met 10x zo weinig mensen. Veel bossen en natuur echt heerlijk om te verblijven. En je mag er (in de landelijke omgeving) vrij kamperen, wat wij dus ook gedaan hebben.
    In Tallin is zeker nog wat van de Russische geschiedenis zichtbaar, maar het is ook een stad met nog lekker veel herinneringen aan de middeleeuwen.
    De dorpen hebben over het algemeen een veel armere uitstraling dan wat je hier gewend bent, maar de mensen zijn over het algemeen vriendelijk en zeer behulpzaam. Met het geld wat ze van de EU krijgen zie je ook erg veel vernieuwing her en der. Zeker een opkomend land met potentie.
    Ook zie je dat wanneer je meer in de Oost-Europese landen komt dat mensen veel meer bij de natuur staan en (noodgedwongen) zelf hun groente verbouwen.
    Dit land heeft ons dan ook positief verrast, zeker ook de moeite waard om eens te bezoeken. Wie weet zelfs om naar te emigreren?!

Laat een reactie achter