Panopticon, de docu over je privacy

De inmiddels doorzichtige truc van de overheid om het internet onder controle te krijgen.

Door verschillende mensen werd deze documentaire getipt over hoe het vandaag de dag staat met de privacy van burgers in Nederland. De documentaire laat vrij duidelijk zien dat dat bar en boos is.

Het meest bizarre vond ik persoonlijk dat de Nederlandse overheid gebruik maakt van illegale trojaanse paarden waarmee ze ongevraagd en ongezien in veel computers van haar burgers vrolijk de webcam sessies en skype gesprekken mee kan kijken en beluisteren.

Uiteraard doen ze dit allemaal voor uw veiligheid… Iets met terrorisme bestrijding en kinderporno

Heb jij ook ‘niks te verbergen’?
Dan ben je een van de velen.
Maar de controledrang op jouw leven neemt toe en privacy neemt af.
Hoe staat privacy dan onder druk, waarom is Nederland privacyonvriendelijk, en hoe ga jij concreet in jouw leven de gevolgen merken?
PANOPTICON is een krachtige, persoonlijke documentaire van Peter Vlemmix, die deze vragen op zijn onderzoekstocht confronteert

Panopticon – de docu over jouw privacy
 

Statement van de Regisseur-

School stond me altijd tegen.
De groepen, de passieve lesmethodes, maar vooral, de controle. Niet je in vrijheid kunnen ontwikkelen, maar altijd onder toezicht staan van een autoriteit. Ik dacht van die controle af te zijn. Tot vorig jaar. Ik las steeds vaker: ‘Gemeente plaatst camera, Facebook schendt privacy.’ Ik ging met nieuwe ogen kijken naar onze straten, en vroeg me af waarom die eigenlijk behangen worden met camera’s, en of dat werkt, en waartegen dan eigenlijk? Ik begon me er ongemakkelijk bij te voelen.
Ik bedacht me, wat nou als je een overzicht maakt. Een ‘privacybeeld 2012’ van Nederland. Wat krijg je dan te zien? Ik besloot daarom deze film te maken, zonder fondsen, maar met hulp en goodwill van velen.
Panopticon – een participatory docu, gemaakt voor release op het internet.
Peter Vlemmix

Voor de nieuwsgierigen onder ons wat de naam Panopticon betekent. Hier een uitleg van wikipedia.

Het Panopticum (Latijn: alziend, of panopticon Grieks: alziend) is een boek en een architectonisch principe beschreven door de Engelse verlichtingsfilosoof Jeremy Bentham in 1791. Het panopticon maakt het mogelijk groepen te controleren, te disciplineren, te bewaken, bestuderen, vergelijken en te verbeteren. Het gebouw bestaat uit een toren met daarrond ringen van cellen. Die hebben twee ramen: één naar buiten en één naar de toren toe. Eén opzichter in de toren volstaat om alle bewoners te bewaken, te kennen en te beheersen. Het panopticum dient volgens Bentham veel doelen: als gevangenis, als school, als werkplaats of hospitaal. Tegenwoordig wordt het panopticon geassocieerd met een gevangenis in het algemeen of een koepelgevangenis in het bijzonder. 

Persoonlijk heb ik het idee van privacy al opgegeven in onze huidige wereld met al deze technologie, mede ook vanwege deze documentaire die gaat over hoe de geheime diensten zijn geprivatiseerd en 10 jaar geleden al, alle mobiele telefoonverkeer konden afluisteren. Maar wellicht dat anderen daar een wat minder fatalistische blik op hebben. Is privacy nog te waarborgen en zo ja hoe zouden we deze situatie in Nederland kunnen verbeteren?

Aanverwante artikelen en informatie:
-) Website – panopticondefilm.nl
-) Het Echelon spionage-netwerk: Privatisering van alle geheime diensten
-) www.bof.nl – Bits of Freedom
-) Free the Network – voor een vrij internet
-) We are Legion, the story of the Hacktivists
-) Wie volgen je internetgedrag allemaal?
-) Nederlandse rechtsstaat corrupt en chantabel?
-) Transitie naar een andere toekomst 
-) 21 leefregels gebaseerd op gezond verstand 
-) The Greatest Truth Never Told
-) The Liberty Academy

 

18 gedachten over “Panopticon, de docu over je privacy”

 1. Ik wist wel dat het niet goed gesteld was met de privacy in Nederland, maar dat je zelfs niet meer naar een psychiater kan zonder dat allerlei instanties meekijken dat schokt mij.  Maar de ‘gemiddelde Nederlander’ vind het allemaal best want hij of zij heeft toch niets te verbergen.
  Dat hadden veel joden in Nederland ook niet dachten zij.

  1. Idd dit op de wikipedia daarover. 

   Van de circa 140.000 Joden in Nederland werden er tussen de 104.000 en 110.000 vermoord, ongeveer 75 procent in totaal.[1] Dit is een hoog percentage in vergelijking met andere landen waar de Joden werden vervolgd en het allerhoogste percentage in West-Europa: in België en Frankrijk werd hooguit 40 procent bereikt. 

   o.a. door De efficiëntie en de traditioneel hoge graad van organisatie van de Nederlandse overheden;

   We hebben dat natuurlijk vrolijk gecompenseerd door een mooie toeristische attractie van het Anna Frank huis te maken zodat we er ook nog wat verdienen, (hoezo VOC mentaliteit :-() maar had Anna Frank in België gewoond dan was de kans groot geweest dat ze het had overleeft… 

   Maar goed, allemaal voor onze veiligheid… aldus den Neerlandsche Staat. Nederland is ook al jaren de koploper eigen bevolking afluisteren. http://nos.nl/audio/376078-nederland-koploper-telefoontaps Maar ook dat lijkt geen reden tot politieke vragen… :-) of echte protesten van het Neerlandsche volk. Maar goed, als Joris Demmink geen probleem is dan is een subtiele politiestaat dat natuurlijk ook niet.   

   1. Ik heb het gelezen maar ik krijg het idee dat de man die hier de kritiek geeft zelf het internet niet echt snapt. Het sluit tenminste niet aan bij mijn ervaring. 

    Qua reclame heeft hij helemaal gelijk dat wordt zo persoonlijk mogelijk gemaakt en dan installeert iemand addblocker pro en is voorgoed van reclames af als hij of zij surft, zowel van google als facebook. Daarbij heb ik liever gerichte reclame dan random reclame waar ik toch 0 interesse in heb.

    Maar dan de rest wat hij beweert, facebook zou je wereld verkleinen… Onzin, via facebook kan ik juist enorm divers en met veel mensen van over de hele wereld communiceren. Internet zou het nieuws voor mensen beperken… Blijkbaar gaat deze man naar facebook en google voor zijn nieuws en informatie. Alle mensen met een beetje verstand gaan tegenwoordig naar de wikipedia of kunnen juist dankzij het internet ook de andere kant van een verhaal horen en op zoek naar andere media die eens een ander verhaal laten horen dan de copy paste machines van het ANP wat we de kranten en het NOS noemen. 

    Maar dan de topper, het journaal zou zo goed voor de eenheid van de maatschappij zijn. Het journaal is juist dankzij het internet volledig ontmaskert als zendpartij van de zittende macht en voornamelijk westerse interesses. Volgens mij is de schrijver gewoon een zure babyboomer die het vervelend vind dat de oude media hun macht kwijtraken omdat telkens meer mensen het vrije internet gebruiken voor hun nieuws. 

    Al met al vind ik het gewoon een heel slecht verhaal van deze man, lijkt meer een soort aanval vanuit de oude wereld die even wil zeuren op het internet omdat ze hun macht verliezen. Maar buiten dat google en facebook een boel van je weten, what else is new is de rest van het artikel gewoon niet correct. 

     

    1. I beg to differ Douwe.
     -tijd is beperkt, dus je kan niet met iedereen contact houden, google en FB schotelen je dingen voor en die ben snel geneigd te volgen. Het leidt tot luiheid
     -ik ben het niet eens met de stelling dat de nieuwsvoorziening via de TV (volledig) gemanipuleerd wordt door de 1%. Natuurlijk selecteren ze, maar bv pownews op ned3 heeft het wel over Demmink, en zoiets als occupy werd ook niet doodgezwegen, en ik tegenlicht van de VPRO heeft het ook NWO, het journaal laat ook de effecten van de crisis zien op menselijk niveau etc.

     Wat ik treffend vind in dit artikel is de informatie die achterlaat op internet, en waarvan kan en gebruik wordt gemaakt. De slogan van google ‘do no evil’ zegt natuurlijk weinig. Zij willen net zo goed geld verdienen, en de macht die we ze geven is een groter gevaar oor onze privacy, dan die camera’s die op straat staan. Het idee dat er hele bedrijven, systemen, slimme mensen informatie destilleren uit onze toetsaanslagen is een grotere gewaarwoording voor mij, dan dat de overheid mijn stappen kan volgen IRL. Ik heb weinig te verbergen, maar wat ik binnenshuis doe, hou ik liever voor mij eigen.
     Desondanks ga ik rustig verder met mijn internetbezigheden….

     Na 9/11 dacht ik dat er zat andere gekken zullen zijn, die tot (terroristische) actie zouden overgaan. En paar uitzonderingen daargelaten, ik denk dat dankzij verscherpte overheidscontrole, mensen met kwade intenties het veel moeilijker hebben. Om rust in de maatschappij te bewaren, waren er maatregelen ‘noodzakelijk’. Mensen en de overheid daarmee ook zijn niet zuiver slecht of goed, wat dat betreft zijn die antisysteem filmpjes vaak nogal eenzijdig, en vaak op op zoek naar effectbejag, terwijl het ware probleem (bv hebzucht en machtwellust bij mensen in het algemeen) onbesproken laat.

     Zowel het filmpje en het artikel laat zien; kennis is macht.

      

    2. Ik gebruik facebook vooral als zendkanaal en bron van interessante nieuwtjes. Regelmatig komt een artikel hier uit de vele info die ik via al de occupyers etc via facebook krijg. Je ziet dat facebook veel sneller en dynamischer is dan een krant of een journaal. En mensen zelf idd kunnen kiezen uit wat ze wel of niet interessant vinden. Vaak ook zie je hetzelfde verhaal van meerdere kanten belicht voorbij komen. Vooral zaken over Israel leeft op facebook sterk onder zowel de voor als tegenstanders om zo maar te zeggen.

     Wat privacy betreft geef ik je volledig gelijk maar dan is het dus de vraag wil je een communicatiekanaal opofferen om wat privacy terug te krijgen. Ik heb daarin heel bewust de keuze gemaakt dat op dit moment niet te doen. Google weet toch al meer van me dan mijn moeder vanwege al de zoekopdrachten :-)

     Tot slot is wellicht de documentaire The Power of Nightmares, The Rise of the Policits of Fear interessant. Zelf geloof ik dat 9/11 een inside job was juist omdat de VS dan vervolgens o.a. allemaal politiestaat achtige wetgeving kon doorvoeren wat mensen nooit zouden hebben geaccepteerd als er niet zoiets was gebeurt. Net als natuurlijk het feit dat ze daarna verder zijn gegaan met hun grip op het Midden Oosten en alle grondstoffen daar te vergroten.

 2. Gisteren op slashdot een schrijven van Scott Adams (de man achter de Dilbert comic) over hoe dood onze privacy eigenlijk al is. Hij heeft zich zo te lezen al gewonnen gegeven.

  http://dilbert.com/blog/entry/guardians_of_privacy/

  Zolang we met zijn allen alles over ons heen laten komen zonder hierin in verweer te gaan. Zal er over ons heen gelopen worden. Goed, aan de andere kant als ik me met alles wat me niet zint bezig moet houden dan steek ik naar mijn idee alleen maar negatieve energie in dingen die je niet wilt. Beter is het dus om zelf gewoon te proberen jou ding te doen om je privacy enigszins te waarborgen.

  Voor wie het nog niet weet de Nederlandse privacy voorstanders: Bits of Freedom http://www.bof.nl

 3. En het gaat in deze bovenstaande docu alleen nog maar over wat er wordt toegegeven wat er allemaal wordt gedaan door overheden, deze documentaire hieronder laat zien wat de geheime diensten allemaal doen maar ook voor wie… Bedrijven die door concurrenten uit het buitenland worden afgeluisterd om zo bij internationale biedingen de ander een stap voor kunnen zijn. Thatcher die twee van haar eigen ministers laat afluisteren… En nog veel meer andere leuke info. :-)

  http://www.youtube.com/watch?v=wiUVUDBDVHY
  Docu over het functioneren en de geschiedenis van het wereldwijde Echelon spionage-netwerk

  Voor meer info over het thema van deze film, zie:
  http://vimeo.com/35711884
  en: http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/echelon_de_geheime_macht-privatisering_door_de_vs_van_alle_geh._diensten

   

 4. Dit is een zeer goede documentaire van Nederlandse bodem. Het is werkelijk te zot voor woorden dat Nederland bezig is te veranderen in een politiestaat. Dat feitelijk alles gecontroleerd kan worden en dat je feitelijk overal gemonitord kunt worden. Dat wel leven in relatieve vrijheid. En dat technologie die de overheid ook lek kan zijn zoals bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Tegelijkertijd is diezelfde overheid bezig om allerlei informatie over te verzamelen. Schokkend is eigenlijk ook het voorbeeld dat een mevrouw die een bijstandsniveau haar uitkering wordt stopgezet op basis van de Albert Heijn kortingskaart om dat ze teveel biefstukken kocht. Of over de identiteitsfrarude wat nog veel schokkender is dat een crimineel je identiteit steelt en allerlei misdaden begaat onder jouw naam. En die persoon ten onrechte in het systeem staat en uiteindelijk op straat is gekomen met zijn familie. Wat dat betreft pakken die Duitsers het echt beter aan.      

 5. Opvallend ook dat die internet pest zelfmoord opeens vol in de media staat. Mooi extra excuus om de “anonieme comments” aan te pakken en die lijn langzaam maar zeker door te trekken naar censuur en online identificatie. Het is zo doorzichtig maar niemand lijkt zich er druk om te maken (afgezien van anonymous en dergelijke “piraten”). Ik kan zo pissig worden om die naiviteit. Ik zou bijna zeggen laat ze maar eens meemaken hoe “weinig” ze te verbergen hebben. Zijn we dan nu alweer vergeten wat er nog geen 60 jaar geleden is gebeurt? Flow heeft wel gelijk, je zal zelf persoonlijke maatregelen moeten nemen want van de massa hoef je geen bijval te verwachten, maar een beetje normaal leven leiden zonder big brother wordt wel steeds lastiger met zo’n controlegeile maatschappij. Toch maar naar Duitsland emigreren? Zijn wij in staat dit tegen te houden? Willen de Nederlanders wel luisteren?

 6. Misschien wordt t hoogtijd dat we het daadwerkelijk samen gaan doen. ons niet meer door verdeel en heers uit elkaar laten spelen waardoor links rechts de schuld geeft en vice versa en we uit angst voor elkaar maar pvda en vvd stemmen met als resultaat dat er weinig structureel verandert, behalve dat alles duurder wordt, we verder uitgekleed worden en bijvoorbeeld het mediafonds (waar een groot deel van de Nederlandse documantairemakers uit betaald wordt) afgeschaft wordt.

  Samenwerken dus!

Laat een reactie achter